14.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
trostruko veći interes

Križevčani navalili na gradske subvencije i sunčane elektrane, svi bi energetsku neovisnost i manje račune, Žunić: Vjerujem da ćemo u budućnosti značajno uštedjeti
K

Što se tiče projektne dokumentacije, Grad je sufinancirao 80 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 4000 kuna po prijavi, a što se tiče same izgradnje, Grad je sufinancirao 40 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 20.000 kuna

Ne propustite

Interes za postavljanjem solarnih elektrana na krovove kuća kod privatnih osoba na području Križevaca nikad nije bio veći. Tijekom ove sezone grijanja brojni će pokušati postavljanjem istih smanjiti svoje račune za električnu energiju.

Važnost ulaganja u izgradnju solarnih elektrana na krovovima privatnih kuća križevačka je gradska uprava prepoznala prije tri godine, a ove je godine i interes građana za gradskom subvencijom utrostručen.

Tako je jučer 39 novih korisnika potpisalo ugovore o sufinanciranju izgradnje sunčanih elektrana s gradonačelnikom Mariom Rajnom. 

– Građani su okosnica energetske tranzicije. Prvi smo bili koji smo uveli ovaj program
sufinanciranja opreme, prvi smo bili kad smo sufinancirali javnu fotonaponsku elektranu i
prvi smo koji smo otvorili Energetsko-klimatski ured, ali odgovorno tvrdim da smo prvi koji ovako otvoreno komuniciramo s našim građanima jer bez vas sve ove težnje, aspiracije i strateški ciljevi ne bi bili mogući. Stoga, koristim priliku čestitati vam i pozvati ostale građane da iskoriste sredstva iz poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i da budu spremni dogodine kada će se isti ovaj natječaj otvoriti – izrazio je zadovoljstvo gradonačelnik Rajn.

Ujedno je najavio kako će Grad Križevci pratiti interes građana te će se u skladu s tim povećati sredstva u Proračunu Grada Križevaca.

– Mi ćemo se potruditi da iz godinu u godinu pratimo interes i ostalih naših sugrađana s adekvatnim iznosom u proračunu. To je ono što smo se obvezali jer smo sigurni da taj naš put prema energetskoj neovisnosti grada ne može proći bez naših građana – kazao je.

sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci

Zadovoljstvo povećanim brojem korisnika istaknula je također u ime energetske zadruge
KLIK i Energetsko-klimatskog ureda stručna suradnica Ivana Dubravec.

– Ove godine smo preko KLIK-a i našeg Energetsko-klimatskog ureda pripremili čak 48 prijava za projektnu dokumentaciju i 35 prijava za izgradnju solarnih elektrana. Mene to jako veseli jer vidi se da je naš rad prepoznat unutar grada Križevaca i šire. Pozivam vas da pozitivnu riječ o nama širite i dalje kako bi još više naših građana dobilo pomoć u prikupljanju dokumentacije i potrebne informacije koje im trebaju za gradnju samih sunčanih elektrana i da sljedeće godine napravimo još više projekata i samih elektrana – istakla je.

Nakon potpisivanja ugovora, ispred svih korisnika obratio se Alan Žunić.

– S moje strane hvala Gradu što podupire takve inicijative i što nama građanima dugoročno omogućava da budemo energetski koliko toliko neovisni i da zapravo imamo dobar efekt od toga da sami proizvodimo struju i što ćemo u konačnici vratiti tu investiciju i u budućnosti uštedjeti značajna sredstva – kazao je.

sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci

Podsjetimo, javnom pozivu za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana prethodio je javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije putem kojeg je pravo na
sufinanciranje također ostvario rekordan broj građana – njih 54. Sve zajedno, za poticanje
građana na korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno ugradnju solarnih elektrana, ove je godine u Proračunu Grada Križevaca osigurano milijun kuna.

Što se tiče projektne dokumentacije, Grad je sufinancirao 80 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 4000 kuna po prijavi, a što se tiče same izgradnje, Grad Križevci sufinancirao je 40 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 20.000 kuna.

Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci
sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci
sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci
sunčani krovovi križevci
Foto: Grad Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Avantura na dva kotača

FOTO Mario Laketa biciklirao do Vukovara i nazad: Kamioni su prolazili 20 centimetara uz mene, ali srce mi je bilo ispunjeno da ne mogu...

Priznajmo si, mnogi od nas se zadišu kada na biciklu odu do trgovine i natrag. Oni u malo boljoj...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×