19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
solarni paneli

Križevci će biti domaćin prve nacionalne turneje Dobra energija, Rajn: Želimo biti energetski neovisan grad
K

Drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi s kojom smo već uspješno realizirali projekte dviju sunčanih elektrana financiranih od strane građana, kazao je Rajn.

Ne propustite

Grad Križevci je jedan od deset hrvatskih gradova koji će biti stanica prve nacionalne turneje Dobra energija, dana 11. rujna, a kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije.

Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Križevci, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaje pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

– Građani nas mogu podsjetiti dana 11.09.2020. od 9 sati na lokaciji Trg J.J.Strossmayera na našem promotivnom štandu, gdje ćemo zajedno s lokalnom energetskom zadrugom KLIK informirati građane kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima – izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

– Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj – objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

– Iznimno mi je drago što su Križevci jedan od domaćina turneje Dobra energija. U našem gradu postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije i sva naša nastojanja usmjerena su prema strateškoj odrednici da Križevci do 2030. godine postanu energetski neovisan grad. Drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi s kojom smo već uspješno realizirali projekte dviju sunčanih elektrana financiranih od strane građana. Radit ćemo i dalje na osnaživanju lokalne zajednice i pružanju podrške građanima, a sve u cilju u promoviranja važnosti obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Imitiranje prirode

FOTO/VIDEO Dragicu permakultura vodi u sađenju vrta: Biljke štite jedna drugu, a imam i trik za puževe

Znate li što je permakultura? Dragica Strmečki iz Koprivnice sa sestrom Josipom ove je godine po prvi put posadila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×