17.6 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
30. srpnja

Križevci, Đurđevac, Koprivnica i Virje svijetlili zeleno u znak podrške oboljelima od gastroshize
K

Ovaj defekt trbušne šupljine može se dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa

Ne propustite

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine. Osvjetljenjem nekih od svojih gradskih objekata Koprivnica, Đurđevac, Križevci te općina Virje našli su se tako među 33 jedinice lokalne samouprave koje su se ove godine priključile obilježavanju ovog dana.

U Koprivnici je zeleno svijetlio gradski paviljon, u Križevcima zgrada Turističkog informativnog centra, Đurđevčani su u znak podrške obojali utvrdu Stari grad, a Virje zgradu Općine.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta.

Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kratkoročno nije dugoročno

Još uvijek imate zimske gume? Stručnjaci rekli svoje o jeftinim ljetnim pneumaticima. Razmislite dobro!

Jedan ili jedna ste od onih koji još uvijek vozite na zimskim pneumaticima? Niste jedini, na našim prometnicama može...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×