17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Križevci imaju plus od tri milijuna kuna u lanjskom proračunu
K

Ne propustite

Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga izvješteni su o nacrtu prijedloga izvještaja o lanjskom izvršenju proračuna, a ono čime baš kao i predlagač dokumenta mogu biti najzadovoljniji činjenica je da se ostvaruje planirani ritam pokrivanja minusa u poslovanju. Duži niz kriznih godina srezao je prodaju gradske imovine, u prvom redu građevinskog zemljišta, no ulaganja nisu prestala, pa je nastali nerazmjer lani odlučeno namiriti tijekom tri godine, a 2014-ta kao prva u tome je bila uspješna, kaže gradonačelnik Hrg.

– Investicijski znači ukupno smo prihodovali 67,567.000 kuna, a rashodovali smo 64,567.000, tako da je ostalo tri milijuna kuna viška prihoda nad rashodima u tekućoj godini – naglasio je križevački gradonačelnik.

Hrg posebno ističe da je plan blagajne ostvaren s 90 posto izvršenja, a svi proračunski korisnici ostvarili su blagi plus u poslovanju. No istovremeno prema prvim ovogodišnjim brojkama sumnja da će uspjeti ostvariti lanjske iznose i postotke.

– Budući je promijenjen Zakon o porezu na dohodak, gdje se lokalna samouprava žestoko okljaštrila, najave i naznake su vrlo ružne, vrlo loše; naime, za prva dva mjeseca se mjesečno pojavljuje nekakvi manjak prihoda od planiranog od poreza na dohodak do negdje 13, čak i preko 13 posto. Čujem da je to tako po većini gradova Hrvatske – pojasnio je.

Hrg se očitovao i na pitanje je li priljev poreznih kuna značajno manji od očekivanja.

– Proračun Grada križevaca kao i proračuni najveće većine lokalnih samouprava u Hrvatskoj su donijeti prije nego što je Vlada promijenila zakon o porezu na dohodak, koji izravno utječe na prihode lokalne samouprave. Mi smo upozoravali da će biti smanjenja, mislili smo da će to biti nešto manje – računali smo nekakvih 6-7 posto – pokazalo se da je to u prva dva mjeseca duplo – zaključio je Hrg.

Točne posljedice zakonskih izmjena križevački gradonačelnik kaže da će biti vidljive nakon kvartalnog i polugodišnjeg obračuna proračuna, te isplate povrata poreza.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan maturanata

Križevački maturanti u petak obilježavaju svoj dan i ove godine neće biti koncerta!

Tradicionalno obilježavanje Dana maturanata križevačkih srednjih škola očekuje se u petak, 24. svibnja. Kao i prijašnjih godina, svi maturanti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×