7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prostorno uređenje

Križevci na zahtjev građana stručno porušili bolesna stabla, HDS odmah reagirao i traži hitan sastanak na temu uređenja grada
K

Preko društvenih mreža i službenih mailova Gradu se javljaju brojni građani po pitanju rušenja stabala. Jedan dio građana, pogotovo oni kojima su stabla blizu kuća, traže da se stabla uklone jer im rade probleme s alergijama prilikom cvatnje, a nekima korijenje oštećuje kuće. Drugi pak dio građana oštro osuđuje svako rušenje stabala.

Ne propustite

U proteklom razdoblju porušeno je nekoliko stabala na širem području grada Križevaca.

Kako poručuju iz Grada, stabla su porušena jer su ili bila bolesna pa su automatski predstavljala veliku opasnost od urušavanja, ili su radila štetu imovini građana ili pak uzrokovala probleme u vidu alergija. Nijedno stablo nije srušeno bez stručnog mišljenja Povjerenstva za zelenilo koje je sastavljeno od stručnjaka, šumara i agronoma, a koje je obišlo sva stabla na području grada i detektiralo ona za rušenje.

Ono što slijedi je veliki zahvat rušenja stabala koji će se odvijati na području parka u prostoru bivše vojarne jer je Povjerenstvo ustanovilo kako je jedan dio stabala bolestan i kako postoji opasnost od padanja grana što je posebno opasno jer tamo svakodnevno borave brojna djeca.

Građani koji tamo dolaze su toga itekako svjesni i već neko vrijeme ukazuju na
opasnost. Međutim, kao što su građani već imali prilike vidjeti, u studenom prošle godine održana je prva velika akcija sadnje stabala u koju su se mogli uključiti i sami građani. Ista takva akcija provodit će se svake godine i namjera je Grada Križevaca za svako porušeno stablo u gradu posaditi dva nova.

Foto: krizevci.hr

Nadalje, preko društvenih mreža i službenih mailova Gradu se javljaju brojni građani po pitanju rušenja stabala. Jedan dio građana, pogotovo oni kojima su stabla blizu kuća, traže da se stabla uklone jer im rade probleme s alergijama prilikom cvatnje, a nekima korijenje oštećuje kuće. Drugi pak dio građana oštro osuđuje svako rušenje stabala.

– Ovim putem još jednom naglašavamo kako će se rušiti samo ona stabla za koje je Povjerenstvo za zelenilo dalo ocjenu da je potrebno srušiti, a zelenilo će se nadoknaditi novim stablima u gradu – priopćuju iz Grada Križevaca.

No, izgleda kako neće sve proći mirno. Javila se najglasnija Rajnova oporba, Hrgov HDS. Oni se pitaju radi li se o planskom uređenju ili pak ekocidu u Križevcima.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Gdje su aktivisti građanske inicijative ‘Ne križaj Križevce’ dok križevačkim gornjogradskim parkom bruje motorke i ruše se kesteni? Odgovor je jednostavan: Neki od njih dali su nalog za rušenje! – smatra HDS.

Demokršćani vjeruju da će i najaktivnija gornjogradska udruga ‘Lipa’ reći svoj stav. HDS se protivi ovakvom stihijskom rušenju drveća u jednom dijelu parka.

– Zašto nije napravljen projekt cjelokupnog uređenja? Ovako rušenje liči na ekocid. Zašto Vijeće gradske četvrti nije o svemu izvjestilo građane Gornjeg Grada? Gornjogradski park zaslužuje temeljito uređenje, što je i bilo u planu nakon završetka biciklističko-pješačkih staza, no takvo uređenje zahtijeva i pravi projekt. Projekta nema, nije ni naručen, drvored nestaje, ali samo u jednom dijelu. Želimo znati što se to događa u Gornjem Gradu, zbog toga vijećnici HDS-a traže hitan sastanak Vijeća gradske četvrti Gornji Grad i traže da na sjednicu dođe gradonačelnik i prezentira projekt cjelokupnog uređenja Gornjeg Grada – navode HDS-ovci.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nakon očevida

FOTO/VIDEO Trostruki sudar u Čakovečkoj izazvao “zeleni” vozač (18), oduzeo prednost i napravio krš i lom

Poznate su okolnosti prometne nesreće koja se dogodila jučer u Čakovečkoj ulici, a trostruki sudar skrivio je 18-godišnjak. Kako navode...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×