5.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 29. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PRESICA UOČI

Križevci usvajaju prvi gradski proračun u eurima, Rajn: Lako smo ga izradili, šest novih fotonaponskih termoelektrana stiže na zgrade
K

Planirani proračun podržat će i HDZ čiji je predsjednik gradskog odbora Križevci Mato Devčić iskazao zadovoljstvo te istaknuo kako je upravo HDZ u svom predizbornom programu u ovogodišnjem prijedlogu proračuna pronašao puno dodirnih točaka

Ne propustite

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn dan uoči održavanja sjednice gradskoga Vijeća održao je kratku tiskovnu konferenciju na kojoj je medijima predstavio najvažnije točke dnevnog reda, odnosno proračuna za 2023. godina s projekcijama za dvije godine unaprijed.

Proračun koji će se se sutra naći na dnevnom redu ujedno je prvi proračun u eurima, a iznosit će nešto manje od 21 milijuna eura.

Što se tiče projektnih aktivnosti, iz aspekta gradske uprave ovo je bi jedan od lakših proračuna za izradu.

– Puno je aktivnosti u kojima sudjelujemo kao sufinancijeri i koje su zadane kroz već preuzete obveze, prvenstveno projekti razvoja vodno komunalne infrastrukture i odvodnje. Tu su projekt Aglomeracija, ali i izgradnja magistralnog cjevovoda, sekundarnog cjevovoda, smanjenje gubitaka. Naravno, tu je nastavak ulaganja u obrazovanje, u naše mlade po čemu smo pri vrhu državnih listi što se tiče gradova – pojasnio je Rajn.

Križevačka gradska uprava nadalje nastavlja s fokusom na korištenje zelene tehnologije i obnovljivih izvora energije jer su i tu uvršteni projekti koji su većinom sufinancirani iz sredstava EU. Tu su i projekti koji se tiču geotermalne energije na području grada, izrada tehničke dokumentacije i uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije.

Presica, KŽ
Foto: Ivan Balija

– Projekt One sun conecting northern south, u kojem imamo udio s 18 gradova, u našem slučaju znači 250 tisuća eura za šest javnih zgrada. Tu ćemo dobiti tokom sljedeće godine šest novih fotonaponskih termoelektrana na našim javnim zgradama. Nastavljamo s energetskim obnovama, zgrada Gradskog društva Crvenog križa ima odobreno sufinanciranje i tu moramo opet dodati svoj dio, ali i projektima obnove škola oštećenih u potresu – kazao je Rajn te dodao kako se na godinu planira rekonstrukcija Detonijeve ulice, Renarićeve, ulice Ivana Viteza, izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici, dodatne biciklističke staze na djelu Ulice kralja Tomislava, Trgu Josipa Juraja Strossmajera, Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i zapadnoj strani Ulice Franje Markovića.

– Trenutno u proračunu ne postoji stavka za Ulicu Stjepana Radića, ali je namjera da se u prvom rebalansu barem otvori stavka za dio radova u 2023. godini. To će biti ogroman zahvat financijski i građevinski i definitivno će ga trebati provoditi godinu pa i dvije – kazao je Rajn.

Presica, KŽ
Foto: Ivan Balija

Planirani proračun podržat će i HDZ čiji je predsjednik gradskog odbora Križevci Mato Devčić iskazao zadovoljstvo te istaknuo kako HDZ-ov predizborni program ima puno dodirnih točaka s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

– Suradnja se nastavlja jednakim, ako ne i povećani intenzitetom – naglasio je Devčić te dodao kako koliko su zadovoljni i pojačanim ulaganjima u infrastrukturu za djecu predškolske dobi za što će biti dostupna i sredstva iz nacionalnih fondova. Devčić je na kraju iskazao zahvalnost Vladi RH što ima fokus na Grad Križevce.

– Veselimo se punoj realizaciji proračuna, vjerujemo da će doći i odluka o dodatnim novcima iz državnog izvora za projekte koje bi trebali biti odobreni u 2023. godine – rekao je.

Presica, KŽ
Foto: Ivan Balija
Presica, KŽ
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PROGRAM EDUKACIJE

Udruga Mali princ će provoditi program usavršavanja za zvanje osobni asistent

Đurđevačka Udruga Mali princ dobila je od Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike licencu za program stručnog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×