škola

Križevcima četvrtu godinu zaredom odobren EU projekt školske prehrane učenika u riziku od siromaštva

Time je Grad Križevci četvrtu godinu za redom osigurao značajan iznos EU sredstava za poboljšanje standarda učenika osnovnih škola kojima je osnivač.

12:51h
0
Domaće povrće postat će svojevrsni brend koprivničke tržnice
Domaće je najbolje // Foto: Arhiva

Gradu Križevcima odobren je EU projekt Školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva na području Grada Križevaca u školskoj godini 2020.-2021. ukupne vrijednosti 646.074,74 kuna, čime su za tekuću školsku godinu osigurana sredstva za prehranu ukupno 660 učenika koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.


Projekt se provodi u matičnoj i područnim školama OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ
Vladimir Nazor Križevci te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, i to:
u matičnim školama prehrana će se odvijati u školskoj kuhinji, kao i do sada, gdje će se,
osiguranjem dodatnih sredstava za prehranu djece u riziku od siromaštva, omogućiti veći
broj korisnika školske kuhinje; u područnim školama organizirat će se dostava tzv. “lunch”
paketa, vodeći računa da takav obrok osigurava kvalitetnu, raznovrsnu, količinski i nutritivno dostatnu prehranu učenika, sukladno Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

Time je Grad Križevci četvrtu godinu za redom osigurao značajan iznos EU sredstava za poboljšanje standarda učenika osnovnih škola kojima je osnivač.

Kriterije za ostvarivanje prava na besplatnu prehranu učenika zajednički su utvrdili Grad i škole, a zatim je kriterije Odlukom usvojila svaka škola. Trenutno je u tijeku procedura izrade Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Križevci s provedbom projekta krenuo je od početka školske godine 2020./2021., vodeći računa o tome da postupak evaluacije projekta može potrajati, a s obzirom na činjenicu da, ukoliko se projekt odobri, troškovi besplatne prehrane učenika koji zadovoljavaju propisane kriterije se priznaju za cijelu školsku godinu, neovisno o tome kada je donesena odluka o financiranju (dakle, i za mjesece koji su prethodili odluci o financiranju projekta).

Stoga je preuzeo rizik da će, ako projekt ne bude odobren, snositi troškove školske prehrane učenika u riziku od siromaštva te sa školskom prehranom u matičnoj školi i dostavom obroka u područne škole započeo već u rujnu.

Pozivaju se svi potencijalni korisnici prava na besplatnu prehranu, koji do sada nisu podnijeli zahtjev i dostavili dokaznu dokumentaciju za školsku godinu 2020./2021., da se radi ostvarivanja istog obrate socijalnom radniku škole ili razredniku učenika.

čitam...