-0.4 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Projekt SPARK priveden kraju

Kroz križevačku zvjezdarnicu u prva dva mjeseca prošlo više od 2.500 ljudi, Dundović: Mi ne mislimo stati, želimo pojačati znanstveni rad
K

Novo 13 metarsko zdanje, izrađeno u sklopu Kozmološkog centra, najnovija je i jedna od rijetkih zvjezdarnica u Hrvatskoj koju krasi 40 centimetarski teleskop vrste Ritchey Chrétien, iste vrste kao i poznati svemirski teleskop Hubble

Ne propustite

Završna konferencija za javnost i medije, održana u Kozmološkom centru u Križevcima, označila je završetak dvogodišnjeg projekta SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca.

U samo dvije godine kroz projekt je provedeno gotovo 300 aktivnosti kroz 28 programa kroz koje je prošlo oko 1500 polaznika, svih dobnih skupina, iz Križevaca i okolnih mjesta, koji su slušali razna predavanja, sudjelovali na radionicama, išli u posjete na Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

No, nisu “samo učili”, teleskopima su promatrali noćno nebo i nebeske fenomene. Organizirane su i večeri znanosti, umjetnosti i tehnologije na kojima su gosti, stručnjaci, umjetnici i znanstvenici, u neformalnom okruženju građanima približili područja svog djelovanja.

Zvjezdarnica Križevci
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Članovi organizacija civilnog društva uključenih u projekt prošli su pak desetke internih radionica i predavanja te su posjetili druge zvjezdarnice u Hrvatskoj, od Zagreba i Rijeke, preko Višnjana i Korenice pa sve do Zvjezdanoga sela Mosor, Makarske i Hvara. Uz to, Andrej Dundović i Petar Pavlović, znanstvenici angažirani na provedbi projekta, posjetili su poznata europska sveučilišta i znanstvene institute, a jedna od adresa bio je i Pariški opservatorij – najveća francuska institucija za astronomiju i astrofiziku, a koja je jedna od najpoznatijih i najstarijih takve vrste u svijetu.

Ipak, centralni rezultat ovog projekta je svakako križevačka zvjezdarnica, novo 13 metarsko zdanje, izrađeno u sklopu Kozmološkog centra, najnovija je i jedna od rijetkih zvjezdarnica u Hrvatskoj koju krasi 40 centimetarski teleskop vrste Ritchey Chrétien, iste vrste kao i poznati svemirski teleskop Hubble. Teleskop je zaštićen pet i pol metarskom kupolom koja je proizvod domaćih ruku.

Zvjezdarnicu je u prva dva mjeseca nakon otvorenja, koje je bilo 20. travnja ove godine, posjetilo preko dvije i pol tisuće posjetitelja, a pobudila je veliki interes javnosti i medija na nacionalnoj razini, a i šire.

Zvjezdarnica Križevci
Foto: Ivan Balija

Križevačka zvjezdarnica potaknula je i druge gradove u Hrvatskoj da planiraju slične projekte. Nova zvjezdarnica, osim atraktivnog odredišta za turiste i učenike, omogućit će u suradnji s prirodoslovnim i tehničkim fakultetima, studentima praksu i rad na istraživačkim projektima.

Osvrćući se na rezultate projekta na završnoj konferenciji voditelj projekta, Andrej Dundović, u kontekstu velike popularnosti zvjezdarnice komentirao je da zgrada nije bila dovoljna motivacija da se ovo realizira.

– Zgrada je posljedica, dok je motivacija bila viša, ona da ljudima približimo interes za svemirom i približimo im kako znanost funkcionira, mi ne mislimo stati i mislimo nastaviti s ovakvim radom te pojačati znanstveni rad – rekao je Dundović.

zvjezdarnica križevci
Foto ustupila: Udruga P.O.I.N.T.

Svima se obratio i Ratko Matić, ispred Astronomskog društva Perzeidi.

– Mlade generacije koje sada u 21. stoljeću žive, mogu konačno reći – zvjezdarnica, to je normalna stvar, nije to nešto nedohvatljivo, nije to više što postoji samo na Havajima i čileanskim pustinjama. Trebamo mlade snage koje bi nam se priključile i koje bismo osposobili u radu na zvjezdarnici – kazao je Ratko Matić.

Na konferenciji su se svima obratili i ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Željka Šunjić, ispred Zaklade Volim Križevce, predsjednica zakladne uprave Ivana Dubravec te doc. dr. sc. Tomislav Jagušt kao predstavnik FER-a.

zvjezdarnica križevci
Foto ustupila: Udruga P.O.I.N.T.

Za sam kraj, svim sudionicima obratio se i gradonačelnik Grada Križevaca, Mario Rajn.

– Rezultati ovog projekta su tek ono što ćemo gledati u narednim desetljećima – niz polaznika, u godinama koje dolaze, upravo potaknuti ovim interesom, gradit će svoje daljnje akademske karijere, i profesionalna usmjeravanja, a ja mogu samo istaknuti želju i nadu da će dio toga vratiti Gradu kao što ste to vratili vi – zaključio je Rajn.

Spomenimo na kraju, projekt je provodila udruga P.O.I.N.T. s partnerima: Astronomskim društvom Perzeidi, Pučkim otvorenim učilištem Križevci, Gradskom knjižnicom „Franjo Marković” Križevci, Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce”, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Gradom Križevcima.

Trajao je dvije godine i ukupna vrijednost mu je 385.902,17 EUR, odnosno 2.907.579,89 kuna.

zvjezdarnica križevci
Foto ustupila: Udruga P.O.I.N.T.
zvjezdarnica križevci
Foto ustupila: Udruga P.O.I.N.T.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rekorder

Za neke pravila kao da ne postoje, sa suludih 160 na sat proletio poznatom podravskom ravnicom

Policijski nadzor prometa tijekom proteklog vikenda pokazao je da vozači još uvijek piju i jure. - Utvrđena su 122 prometna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti