12.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Molitvena inicijativa protiv pobačaja

Krunoslav Puškar: Pobačaj za sobom ostavlja emocionalnu bol; Ana: Ova konzervativna revolucija nas vraća 40 godina unazad
K

Ne propustite

Svakog dana od 28. rujna do 6. studenog između 6.30 i 18.30 sati ispred ginekoloških ordinacija kod križevačkog Doma zdravlja okuplja se zajednica 40 dana za život.

Molitvena je to inicijativa za život, odnosno protiv pobačaja, u Hrvatskoj postoji dvije godine, a sastoji se od tri ključna elementa:An posta, miroljubivog bdijenja i osvješćivanja lokalne zajednice.

Ekumensku zajednicu u Križevcima, kao jednom od 24 hrvatska grada koji sudjeluju u molitvama, predvodi Krunoslav Puškar (30), diplomirani anglist i germanist, inače učitelj njemačkog jezika u OŠ Ljudevit Modec.  Ispričao nam je Krunoslav kako 15 članova djeluje unutar organizacijskog tima te da im svakodnevno pristupaju nove osobe, a ponajviše žene koje bi se voljele uključiti u inicijativu.

– Zanimljivo je kako je većina žena u određenom periodu izgubila dijete tijekom trudnoće. Ispada da ova inicijativa djeluje iscjeljujuće za majke koje su izgubile svoje dijete pa vjerujem da će se ohrabriti i majke koje su počinile pobačaj i pridružiti nam se. Tek je prošlo sedam dana od početka inicijative – odgovorio nam je Puškar.

Krunu smo upitali kakve su reakcije građana na neuobičajene prizore molitve u javnom prostoru, a kazao nam je da svjedoči miješanim reakcijama, ali i da su ljudi većinom neutralno orijentirani prema njihovom djelovanju.

– Prilaze nam zaposlenici Doma zdravlja i čestitaju, kažu da smo na pravom mjestu, ginekolozi bi trebali osvijestiti i preporučati majkama da zadrže dijete, a koliko smo čuli od majki koji nam prilaze, postoje ginekolozi koji već kod druge, treće trudnoće sami predlažu abortus, što je uistinu degutantno – iskreno nam je objasnio križevački voditelj inicijative.

Krunoslav Puškar lijevo na slici // FOTO: 40 dana za život Križevci
Krunoslav Puškar lijevo na slici // FOTO: 40 dana za život Križevci

Malo se govori o toj komponenti i posljedici abortusa. Predstavlja se kao bezbolan operacijski zahvat, a za sobom ostavlja emocionalnu bol koja se osjeća godinama i desetljećima nakon samog čina. Upravo je zato tu ova inicijativa da tu činjenicu osvijesti svim ženama, ali i očevima koji vrše pritisak na majke njihova djeteta, uništavajući na taj način i dijete i majku. Svako je dijete dar i blagoslov od Boga, pogotovo ono neplanirano – ispričao nam je Kruno.

No da su stavovi različiti, ispričala nam je Ana (25) iz Križevaca koju smo sreli u šetnji gradom.

U sekularnoj državi, što RH prema svojem Ustavu i jest, ovakva situacija je nedopustiva. Mladići koji stoje ispred ginekoloških ordinacija kao dežurni dušebrižnici imaju pravo odlučivati o svojem tijelu, kao što i svaka žena ima pravo odlučivati o vlastitom. U Hrvatskoj je u 2016. godini konzervativna revolucija koja nas vraća 40 godina unazad. Pobačaj je medicinski prekid trudnoće i dopušten je samo do 10. tjedna trudnoće – u jednom dahu prilično ljutito ispričala nam je ona.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kaznena prijava

Policija ulovila podravskog lopova, u Ludbregu ukrao nakit i novac, u Selniku se razočarao

Podravski je lopov ipak vrlo brzo dolijao i "pao" u ruke policije nakon jedne uspješne i jedne neuspješne krađe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×