UČILIŠTE, KNJIŽNICA I MUZEJ

KULTURA U KOPRIVNICI Stižu višestruki dobitnik Porina, Sajam vještina, kino će se modernizirati, a muzej još obogatiti ponudu

Robert Čimin, ravnatelj muzeja, pojasnio je kako su sa 16.500 posjetitelja dosegli sedam-osam posto ukupnog koprivničkog stanovništva.

13:36h
0
Foto: Ivan Balija
Robert Čimin, Maja Holek i Karlo Galinec // Foto: Ivan Balija

Ravnatelji Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, Knjižnice i čitaonice Fran Galović te Muzeja grada Koprivnice danas su u Galeriji Mijo Kovačić izvijestili javnost o radu u 2019. te planovima za 2020. godinu.

Ravnateljica učilišta Maja Holek istaknula je obnovu Domoljuba koji je od otvorenja 17. listopada do 31. prosinca imao 9135 posjetitelja. Glede glazbeno-scenskog programa, najavila je predstave za odrasle i djecu te koncerte klasične i jazz glazbe.

– Dolazi nam višestruki dobitnik Porina Zvjezdan Ružić poznat po tome što je nedavno pratio Josipu Lisac na predsjedničkoj inauguraciji – kazala je M. Holek, nastavivši kako su nositelji projekta EDU Roma kojim se povezuje obrazovanje i kultura, a u sklopu kojega će učenici romske nacionalnosti raditi film čime će se pobliže upoznati njihova kultura.

U kontekstu Kina Velebit, oboren je rekord broja posjetitelja, ugostili su Sajam filma te osuvremenili opremu ugradnjom novog procesora zvuka i novog platna. Kupovina novih zvučnika i pojačala rezervirano je za ovu godinu.

Foto: Ivan Balija
Maja Holek // Foto: Ivan Balija

– Kvalitetu kino-programa prepoznao je Hrvatski audiovizualni centar, odobrivši stopostotno povećanje iznosa za sufinanciranje programa neameričkog filma i posebnih revija na koje smo posebni. Imali smo više od 70 neameričkih naslova u 2019. – navela je.

Također, verificirali su deset novih programa vezanih uz obrazovanje odraslih, pokrenuli radionice naziva Susreti s… na kojima relevantni stručnjaci održavanju predavanja, a i dio su Erasmus projekata na koje će se i dalje prijavljivati.

Ravnatelj Karlo Galinec tvrdi kako je iza Knjižnice iznimno uspješna godina, čime su, smatra, opravdali status jedne od najboljih u Hrvatskoj. U godini iza nas proveli su 376 programa, zabilježili 102 tisuće posjeta od čega 72 tisuće otpada na posudbu knjiga, a nakon 2015. godine prvi put prekinuli su negativan trend broja članova. Tako su u 2019. godini imali 8238 članova, što je za 83 više u odnosu na 2018. godinu.

– Bez zaposlenika to ne bi bilo moguće. Hvala suradnicima i korisnicima koji su prepoznali naš rad – kazao je Galinec.

Foto: Ivan Balija
Karlo Galinec // Foto: Ivan Balija

Naveo je kako rade na programima poticanja čitanja poput Olimpijade čitanje, a nezaobilazno je spomenuti knjigokantice, promoviranje e-slikovnica i knjižničnu aplikaciju, prvu takve vrste u Hrvatskoj, na čijem će se razvoju dalje raditi.

– Od projekata ispred nas najvažniji jest onaj o liftu kojega čekamo. Natječaj je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a Grad Koprivnica prijavio je projekt. Nadamo se kako će biti odobren te da će korisnici imati lakši pristup knjižnici – objasnio je Galinec, izrazivši nadu da će nakon 20 godina uspjeti nabaviti novi bibliobus.

Između ostaloga, dotaknuo se sredstava dobivenih od strane ministarstva, a kojim će se prenamijeniti prostor čitaonice i računalnom opremom opremiti maker space program. Od novih programa tu je Sajam vještina u sklopu kojega bi građani koji svoj hobi ili proizvodnu djelatnost željeli predstaviti javnosti

Foto: Ivan Balija
Robert Čimin // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj muzeja Robert Čimin započeo je podatkom od 500 posjetitelja više u 2019. u odnosu na 2018. godinu. Pojasnio je kako su sa 16.500 posjetitelja dosegli sedam-osam posto ukupnog koprivničkog stanovništva, pri čemu muzej kao prostor nije bio u adekvatnoj funkciji, dok je galerija naivne umjetnosti u Hlebinama pola godine bila zatvorena.

– Naši su programi prošle godine bili usmjereni na razvijanje nove publike. Teško je izdvojiti jednu izložbu. Međutim, možda je Arbor Mundi izložba koja pokazuje kako muzejske ustanove trebaju raditi, a to je da isprepleću razne zbirke, povezuju stručnjake u posebnu izložbu – rekao je Čimin.

Vjeruje kako su muzej s posebno širokom djelatnošću. Nadalje, realizirali su prvu Međunarodnu ljetnu školu (bio)arheologije u Đurđevcu, ugostivši 13 američkih studenata i dva profesora. Time su pokrenuli ciklus kojim će smanjenim sredstvima brže realizirati istraživanje lokaliteta Sošice. Inače, riječ je o pionirskom projektu u Hrvatskoj. Dodajmo da su pod temom prehrane bili domaćin Edukativno muzejske akcije. Ubuduće će, kaže, s Podravkom i Gradom razgovarati o muzeju prehrane ili Podravine koji bi obuhvatio to područje kao dio koprivničkog identiteta.

– Okrenut ćemo se programu Muzeja u školi, stvaranju nove publike i kultiviranju najmlađih. Želimo pokazati da muzeji i galeriju nisu mjesta onih drugih ili klijentelističke ekipe, već da su naša vrata otvorena svima. U svojem ćemo radu kvalitetu staviti ispred kvantitete – zaključio je Čimin.

čitam...
Loading...