18.2 C
Koprivnica
Petak, 31. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
otrovne strelice ne prestaju letjeti

Lacković u dopisu ministru uprave tvrdi da je županijski proračun nezakonit, Koren kaže da neće svaki dan komentirati njegove neuravnotežene izjave
L

Ne propustite

Lacković poteže ovo pitanje obzirom na iskazanu neuravnoteženost prihoda i rashoda, čime je, tvrdi on, povrijeđeno načelo uravnoteženosti propisano Zakonom.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković je u ime Kluba nezavisnih vijećnika Županijske skupštine Koprivničko-križevačke, uputio dopis predstojnici Ureda državne uprave Elizabeti Repić Perković te Ministarstvu uprave. U dopisu traži ocjenu je li proračun za 2017. godinu izrađen sukladno zakonu.

Lacković poteže ovo pitanje obzirom na iskazanu neuravnoteženost prihoda i rashoda, čime je, tvrdi on, povrijeđeno načelo uravnoteženosti propisano Zakonom.

On je na posljednjoj Županijskoj skupštini, održanoj lani, činio sve što je mogao kako proračun ne bi prošao, u svojem verbalnom sukobu s Korenom u kojem se riječi nisu birale.

Lacković tvrdi da su prijedlogom proračuna rashodi i izdaci za 2017. godinu, planirani u ukupnom iznosu od 405.200.278 kuna.

Cjelovečernji dvoboj Korena i Lackovića na skupštini // Foto: Matija Gudlin

– Stoga predloženi proračun zbog neuravnoteženosti prihodovne i rashodovne strane nije bio podoban za raspravljanje- tvrdi Lacković.

Nadalje napominje da sukladno uputama Ministarstva financija, ukoliko postoji neuravnoteženost proračuna, potrebno je donošenje odluke o planu pokrića manjka. Odluka se donosi istodobno s proračunom i to od strane predstavničkog tijela jedinice lokalne i regionalne, područne, samouprave.

– Nakon izglasavanja proračuna ukazao sam da skupština nije donijela odluku o planu pokrića manjka, niti je ista predložena od strane župana, te upozorio da će sukladno zakonskim odredbama ovakav proračun biti vraćen na otklanjanje nedostataka – napominje Lacković.

Dodaje da će posljedično nadležni Ured obustaviti od primjene proračun, a što će za posljedicu imati raspuštanje Županijske skupštine i razrješenje župana, te imenovanje povjerenika od strane Vlade Republike Hrvatske.

Napominje da u proračunu nije razvidno jesu li, između ostaloga, gubitci Opće bolnice, nad kojom je županija ponovno stekla osnivačka prava, iskazani u visini 5,9 milijuna kuna, uvršteni u planirane rashode i izdatke za naredno razdoblje.

– Ostaje samo dvojba jesu li, i po kojoj osnovi, planirani prihodi za pokrivanje utvrđenog manjka prihoda iz 2016. u iznosu 48.7 milijuna kuna, koji se prenosi u 2017. godinu u cijelosti, iako se za pokriće ne navode izvori – pita se Lacković.

Župan Darko Koren kaže da po tom pitanju više nema što za reći te da je sve već rekao na skupštini.

– Naravno da je proračun izrađen po svim pravilima i standardima i Lackoviću smo se o tome već očitovali. Nemam namjeru svaki dan komentirati njegove neuravnotežene izjave – zaključio je on.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×