Lacković: Pozivam župana da objavi koliko županija izdvaja za plaće, Koren: Od njega tražim da mi dostavi iste podatke za Đurđevac

15:30h
0
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

Lacković navodi da niti politički, niti stranački, a najmanje križevački modus zapošljavanja u županiji i ustanovama neće biti moguć nakon lokalnih izbora.

Željko Lacković, đurđevački gradonačelnik i saborski zastupnik, u ime Kluba nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini poslao je dopis medijima protiv novih zapošljavanja u stručnim službama Koprivničko-križevačke županije koja se, kako kaže, upravo odvijaju unatoč skorim lokalnim izborima.


Pri tome je mislio na zapošljavanje PR stručnjaka u Županiji i Križevcima, odnosno suradnika za komunikaciju s medijima, za što su nedavno izašli natječaji.

– Poziva se župan da prestane s zapošljavanjem i kadroviranjem koje traje zadnjih deset godina, te najavljujem da će zakonitost zapošljavanja koja su u tijeku biti provjerena nakon predstojećih lokalnih izbora – naveo je on te pozvao župana da javno objavi podatak o iznosu bruto mase plaća koje županija izdvaja za svoje zaposlene.

– Sukladno Zakonu o plaćama propisano je maksimalno 20 posto prihoda županije izdvajati za plaće, što je novim zapošljavanjem prekoračeno – napominje Lacković.

Dodaje da niti politički, niti stranački, a najmanje križevački modus zapošljavanja u županiji i ustanovama neće biti moguć nakon lokalnih izbora, a svi imenovani po navedenim kriterijima, a ne po stručnosti, znanjima i vještinama, bit će podvrgnuti novoj provjeri kompetencija.

Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Župan Darko Koren kaže da ni jednim zakonom nije regulirano kada se i koliko prije ili poslije izbora smije zapošljavati. Dodaje da ako je Lacković izračunao da prelaze 20 posto, neka to prijavi.

– Stvar je jednostavna. Popunjavamo prazno radno mjesto na kojem nemamo čovjeka i ne vidim kakve to ima veze s izborima. Melita Ivančić je pročelnica Službe ureda župana i vodi sedam različitih grupacija unutar odjela – kaže župan.

Dodaje da je posao za koji traže čovjeka do sada radila uz pomoć dviju vježbenica kojima je istekao ugovor.

– Zbog toga smo morali reagirati, a to je ustalom u interesu svih medija koji od nas očekuju pravovremene informacije – ističe Koren.

Za Lackovića kaže da sve što izgovara, radi u smislu političke borbe i eliminacije njega kao protivnika.

– Lacković je meni jedna jako simpatična i politički egzotična osoba, no preporučam mu da se bavi gradom Đurđevcom, svojim zaposlenicima s kojima ima problema, a isto tako i s gradskim proračunom, a ne što pažnju usmjerava na županijski proračun, dok sam ima problema s revizijom – kaže Koren.

Zaključuje da će sada i on od njega, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tražiti da mu dostavi sve podatke o proračunu te koga je zaposlio, koliko troši na plaće i koliko je potrošio na deve.

 

čitam...