17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKI TURIZAM

Lani je Podravinu i Prigorje posjetilo 30 posto više turista, usporedili smo brojke po gradovima, ali i s godinom prije pandemije
L

Porast u svim segmentima bilježe i sva tri grada u županiji

Ne propustite

Dobre brojke i puno optimizma rezime su nedavno održane sjednice Turističkog vijeća Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Isti događaj ujedno je bila i sjednica Skupštine županijske TZ kojom je predsjedao župan Darko Koren, predsjednik TZ KKŽ, a ovom prilikom predstavljene su brojke i program rada za prošlu godinu.

Detaljno ih je prezentirala pomoćnica direktora Kristina Sočev koja je istaknula kako je vidljiv velik napredak i postignuta prepoznatljivost županije u turističkom smislu, a tome u prilog govore brojke. Tako je u 2022. godini broj ostvarenih dolazaka na području naše županije iznosio 20.535 što je rast od 30 posto u odnosu na 2021. godinu kada ih je bilo 15.793. Ostvareni broj noćenja u 2022. godini je 44.481 što je rast za 23,6 posto u odnosu na godinu ranije, vidljivo je iz tablice u prilogu.

Zahvaljujući županijskim potporama otvoreno je i šest novih smještajnih kapaciteta u segmentu privatnog smještaja, a važno je napomenuti kako je ukupna proračunska realizacija za prošlu godinu iznosila gotovo 400 tisuća eura, pri čemu se u ovu godinu ušlo s viškom prihoda od 32 tisuće eura, koji će se rasporediti sukladno Financijskom planu i programu rada Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije za 2023. godinu, izneseno je na sjednici.

Foto: KCKZZ

– Financijskom potporom županijska Turistička zajednica podržala je Picokijadu i Renesansni festival koje smo kandidirali na Javni natječaj za regionalne turističke zajednice te su zahvaljujući našoj kandidaturi ove manifestacije dobile najviše potpore do sada i to po 240.000 kuna – podsjetila je Sočev te dodala kako turistička ponuda naše županije postaje svakim danom sve bogatija.

Porast u svim segmentima bilježe i sva tri grada u županiji.

Broj dolazaka u Đurđevcu je prošle godine iznosio 5838 što je 556 više u odnosu na 2021. godinu. Koprivnica lani bilježi 2524 dolazaka više, a Križevci 633.

Kad su u pitanju noćenja, brojke su također pozitivne. Đurđevac bilježi 307 noćenja više, Koprivnica se s ukupno 18.431 noćenjem u prošloj godini može pohvaliti da je imala čak 4417 noćenja više nego godinu ranije, dok Križevci isto bilježe skok od 1209 noćenja.

Ako gledamo prema strukturi gostiju, u većoj mjeri u našu županiju dolaze gosti s domaćim dokumentima. Takvih je lani bilo 11.406, dok je stranih gostiju došlo 9129, što je ukupno 20.535 dolazaka u naš kraj.

Izvor: TZ KKZ

No, da bismo dobili jasniju sliku usporedili smo prošlogodišnje brojke s onima iz 2019. godine, prije nego je svijet zaustavila pandemija koronavirusa.

Broj noćenja, ako zbrojimo podatke svih šest turističkih zajednica na našem području, je također u plusu. Godine 2019. zabilježeno je ukupno 38.995 noćenja, dok je prošle godine evidentirano njih 44.481.

Prema statistici dobivenoj iz TZ Koprivničko-križevačke županije, lani je porastao i broj dolazaka. U odnosu na četiri godine ranije kad ih je ukupno bilo 20.087, lani je sustav evisitor u rubrici dolasci zabilježio brojku od 20.535.

Ako gledamo prema strukturi domaćih i stranih gostiju, domaći su gosti lani u većoj mjeri imali broj dolazaka i noćenja, dok su strani gosti, ipak, podbacili kada su u pitanju dolasci, no u konačnici su rezervirali veći broj noćenja. Tako je stranih gostiju koji su prijavili svoj boravak na našem terenu bilo 9129, dok ih je 2019. k nama došlo 9556. Zanimljivo kod brojke stranih gostiju je to da je najveći porast imala TZ zajednica područja Središnja Podravina, koja je u godini pred koronu bila interesantna za svega 189 stranih osoba, a prošle je godine imala čak 721 stranih gostiju. S druge strane, najveći pad u dolasku stranih gostiju bilježi koprivnička TZ, a brojke kazuju da je lani na području glavnog grada županije došlo 4862 strana gosta, dok ih je u prepandemijskoj godini bilo 6181.

Uspoređujemo li broj noćenja stranih gostiju najveći je skok zabilježila TZ područja Dravski Peski, gdje je ova brojka enormno porasla i to s 90 iz 2019. godine na prošlogodišnjih 443.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Oštetili EU

UPRAVO Europski istražitelji “upali” u poznatu prehrambenu kompaniju, istraga u više županija

Kako doznajemo, europski istražitelji, to jest Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitnu istragu u više hrvatskih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×