12.4 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
posvojenja

Lani je u Podravini i Prigorju posvojeno osmero djece, a u Križevcima će se roditeljima oduzeti djevojčica zbog zanemarivanja i ostavljanja na čuvanje pedofilu i seksualnom prijestupniku
L

Čak 167 djece traži roditeljsku ljubav. Od tog ukupnog broja, 17-ero ih je u skupini do rođenja pa do pet godina.

Ne propustite

Prošle godine u Hrvatskoj je posvojeno 105 djece. U prvih šest mjeseci ove godine, posvojeno ih je pak 58. Podaci su to koje nam je ustupilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Čak 167 djece traži roditeljsku ljubav. Od tog ukupnog broja, 17-ero ih je u skupini do rođenja pa do pet godina. Isto tako, 56-ro djece čeka na posvojenje, a starosti su od šest do 10 godina. Najviše njih, čak 63-je djece na listi za posvojenje je u dobi od 11-15 godina te 31 dijete starosti od 16. do 18. godine života.

Istražili smo koliko je djece posvojeno na području Koprivničko-križevačke županije u prošloj godini.

Prema podacima Centra za socijalnu skrb u Koprivnici, posvojena su dva djeteta stara tri i četiri godine.

– Uvidom u evidenciju na godišnjoj razini ovaj Centar zaprima oko 100-tinjak zahtjeva za posvojenje od strane potencijalnih posvojitelja s područja cijele RH, iako se radi o daleko većem broju potencijalnih posvojitelja koji se vode u Registru – kazali su nam u koprivničkom CZSS.

Centar za socijalnu skrb Koprivnica // Foto: arhiva

Situacija je bitno drugačija u Centru za socijalnu skrb u Križevcima. Tako je prošle godine posvojeno petero djece i to u dobi od 12, sedam, tri, dvije i jedne godine.

– Prije dvije godine posvojeno je samo jedno dijete, a 2015. godine dvoje. Tijekom ove godine nije posvojeno niti jedno dijete, ali je u tijeku obrada obitelji i djeteta radi podnošenja prijedloga sudu za lišenje roditeljima prava na roditeljsku skrb – kazala nam je Sanja Jakopović, ravnateljica CZSS Križevci.

Riječ je o djevojčici od šest i pol godina. Prema riječima ravnateljice Jakopović, roditelji su grubo zanemarivali svoje roditeljska prava i dužnosti tako da su dijete ostavljali na čuvanje osobi koja je seksualni prijestupnik, pedofil i ranije je osuđivan za ta kaznena djela.

Ilustracija // Foto: ingimage.com

– Nad djetetom je činio bludne radnje što je potvrđeno tijekom psihosocijalnog tretmana u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba. CZSS Križevci po saznanju je hitno djevojčicu oduzeo i smjestio u udomiteljsku obitelj. Iako je prošlo godinu dana, roditelji nisu stvorili uvjete za povratak djeteta u obitelj. Majka je, kao i ranije, često je u alkoholiziranom stanju, skita okolo, ne održava kućanstvo, dok otac, iako je bio zaposlen, više ne radi, tek povremeno za nadnicu. Djevojčicu u udomiteljskoj obitelji po odluci suda imaju pravo viđati dva puta mjesečno, no ne dolaze, a ako je i posjete ne bave se djevojčicom već razgovaraju s udomiteljicom. Djevojčica je zdrava, urednog psihofizičkog razvoja i procjena je stručnog tima Centra da je u njezinom najboljem interesu trajno zbrinjavanje putem instituta posvojenja – kazala je ravnateljica.

U CZSS Đurđevac rekli su nam da je prošle godine posvojeno samo jedno dijete i to u dobi od pet godina. Ove godine, nije posvojeno još niti jedno.

U nadležnom Ministarstvu kažu da nije u interesu svakog pojedinog djeteta da bude posvojeno, a što se prvenstveno odnosi na djecu koja su smještena kod srodnika. Sukladno Obiteljskom zakonu, posvojenje se može zasnovati samo ako je u skladu s dobrobiti djeteta.

– Faktori koji nepovoljno utječu na realizaciju posvojenja svakog pojedinog djeteta su zdravstvene ili razvojne  teškoće, više od dvoje braće/sestara koji odrastaju zajedno te se traže posvojitelji koji će ih zajedno posvojiti, etničko porijeklo te dob djeteta – rekli su nam u Ministarstvu.

Želite li posvojiti dijete, procedura je sljedeća:

Bračni ili izvanbračni drugovi ili osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici, podnose pisanu prijavu namjere posvojenja i zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, na temelju koje centar za socijalnu skrb prvo utvrđuje ispunjavaju li osobe koje žele posvojiti dijete zakonske pretpostavke koje se odnose na dob, status i državljanstvo posvojitelja te na zabrane na posvojenje na strani posvojitelja, a potom procjenjuje njihovu prikladnost za posvojenje. Osobe koje zadovoljavaju zakonske pretpostavke za posvojenje, centar za socijalnu skrb upućuje na obvezu sudjelovanja u programu stručne pripreme za posvojenje. Ako su ispunjene zakonske pretpostavke i obavljena stručna priprema za posvojenje, izrađuje se mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, a ukoliko je mišljenje pozitivno potencijalni posvojitelji unose se u Registar potencijalnih posvojitelja koje vodi nadležno Ministarstvo.

U Registar potencijalnih posvojitelja svaki centar za socijalnu skrb ima uvid. U situaciji kada dijete ispunjava pretpostavke za posvojenje, stručni radnici nadležnog centra po relevantnim kriterijima (dob djeteta, spol, zdravstveno stanje i dr.) pretražuju registar i traže posvojitelje kompatibilne karakteristikama pojedinog djeteta. Ranije, prije formiranja registra, svaki se posvojitelj sa svojim zahtjevom za posvojenje obraćao svim centrima u Hrvatskoj izražavajući svoju namjeru posvojenja. Danas više nije potrebno da se posvojitelji sami direktno obraćaju centrima bilo pismeno bilo telefonskim putem, ali jedan dio posvojitelja i dalje uspostavlja  osobni kontakt  s Centrima za socijalnu skrb, a što se od ranije pokazalo kao dobra praksa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×