11.7 C
Koprivnica
Srijeda, 12. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dan općine

Legrad slavi Dan općine i dan zaštitnika, Sabolić: Ulažemo u ljude i projekte, prepoznati smo diljem Hrvatske i šire
L

Ova prirodnim ljepotama bogata podravska općina na tromeđi Varaždinske i Međimurske županije te susjedne nam Mađarske slavi 31. rođendan

Ne propustite

Zablatje, pitoreskno podravsko mjestašce od 170-ak stanovnika na granici dvije županije, bit će u petak “dom” svečanoj sjednici u povodu Dana općine Legrad. Ova prirodnim ljepotama bogata podravska općina na tromeđi Varaždinske i Međimurske županije te susjedne nam Mađarske slavi 31. rođendan. Sjednica je u petak u 18 sati. Legrađanke i Legrađani ujedno slave i svetkovinu Presvetog Trojstva, zaštitnika župe i općine.

Mnogo je razloga za slavlje, jer prošlo je 630. godina od spomena imena mjesta Legrad, 140. godina djelovanja DVD-a Legrad, 100. godina od osnivanja NK Graničar Legrad i 90. godina postojanja DVD Veliki Otok. Prilika je to i za čestitke njihovim obljetnicama.

Najveći test: Zaustaviti demografski minus

Kao i većina općina, tako i Legrad bilježi drastičan demografski pad. Kad bismo išli dalje u povijest, najveći broj žitelja bio je prije točno 100 godina, kad je na području današnje općine živjelo čak 5891 duša. Na zadnjem popisu 2021. godine taj je broj pao ispod 2000. Međutim, aktualna općinska vlast na čelu s Ivanom Sabolićem (34) koji polako privodi kraju svoj treći načelnički mandat, stvorila je i stvara preduvjete da se ovaj negativan trend uspori, a u doglednoj budućnosti i okrene u prilog rastu broja stanovništva. U prilog tome ide i činjenica da je posljednjih godina takav trend brojčano sve “blaži”.

Legrad
Načelnik Sabolić: Proširujemo javnu rasvjetu, gradimo i obnavljamo ceste… // Foto: Arhiva

Projekti poput “kuća za 1 kunu”, po novome za 0,13 euro centi, nadišli su općinske pa i županijske okvire i Legrad je, ističe načelnik Sabolić, time postao prepoznatljiv diljem Hrvatske pa i šire. Ova se odluka načelnika Sabolića pokazala punim pogotkom, jer interes kod mladih obitelji je značajan.

Tu svakako treba spomenuti i geotermalne potencijale koji će u dogledno vrijeme dodatno gospodarski ojačati općinu te ju učiniti još primamljivijom za život. Načelnik Sabolić ima i velike planove s projektom stambenog naselja za starije i nemoćne…

– Nastavit ćemo programe i subvencije za naše stanovnike kako bismo poboljšali životni standard i omogućili kvalitetno obrazovanje. Zaista smo ponosni na naš program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Samo ove godine na područje općine doselile su četiri nove obitelji. Ponosni smo na naše učenike i studente koje stipendiramo, kao i na naše turističke djelatnike i poljoprivrednike čiji razvoj potičemo – naveo je Sabolić čija je općina jedna od predvodnica i po drugim detaljima koji poboljšavaju kvalitetu života.

HNL Đurđevac - Legrad
Sabolića možemo vidjeti i na nogometnim utakmicama kako prati legradskog “stogodišnjaka” NK Graničar // Foto: Arhiva

– Potičemo medicinski potpomognutu oplodnju, financiramo rušenje starih objekata, dajemo sredstva za sterilizaciju i kastraciju kućnih ljubimaca, a u planu je i sufinanciranje udomljavanja pasa iz azila – napomenuo je Sabolić.

Ako se u zadnjih godinu dana negdje radilo, to je svkako legradska općina.

Sabolić: Šoderici želimo vratiti stari sjaj

– Među najvažnijim projektima svakako treba istaknuti proširenje dječjeg vrtića, koji bi trebao početi s radom u rujnu. Tu je i obnova zgrade općine i prostorija udruga koja će završiti u lipnju. Obnavljamo cestu Veliki Otok – Selnica, Selnica – Donja Dubrava i cestu u kvartu Poloji u Zablatju – nabrojao je tek dio Sabolić i dodao da je napravljeno i dječje igralište u dječjem vrtiću, proširena rasvjeta u Zablatju i na starom dijelu Šoderice, postavljene fitness sprave u Sportskom parku u Fizešu, ograđeno katoličko groblje u Legradu, izgrađen javni wc na Šoderici.

Poplava na Šoderici, voda se polako povlači
Legrađani su sami uspjeli uložiti 120.000 eura u sigurnost Šoderice nakon katastrofalnih poplava // Foto: Ivan Balija

Kad je riječ o cestama, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste planiraju obnoviti cestu Kutnjak – Antolovec, a vlastitim sredstvima cestu u Velikom Otoku, gdje su, vratimo se koji odlomak ranije – upravo dvije mlade obitelji izgradile nove kuće!

Nažalost po Legrad, lani ih je pogodila katastrofalna poplava. Najviše je stradala upravo Šoderica. Drava je tada probila u jezero, te poplavila 17 objekata, jedan srušila do temelja. Ostao je krater u kojem se nalazilo drveće i smeće i postojala je opasnost za stanovništvo.

– Šteta od poplava iznosila je više od dva milijuna eura. Bez obzira što smo molili za pomoć za sanaciju, nismo ju dobili nego smo vlastitim sredstvima u iznosu 120.000 eura pokrpali rupe. Sve kako ne bi prijetila opasnost za stanovnike i posjetitelje Šoderice – ističe Sabolić.

Naravno, tu neće stati i legradska vlast nastavlja, unatoč, nepogodi, s razvojem Šoderice, u nadi da će joj vratiti izgled kakav je imala prije poplave.

josip đurkan, legrad, misa
Društveni život na području općine vrlo je sadržajan // Foto: Općina Legrad

Projekti koji život znače

Kako doznajemo, Legrađani planiraju obnoviti i autobusna stajališta u Kutnjaku, Legradu i Malom Otoku. U Zablatju se radi na projektu novog krovišta na mrtvačnici. Već imaju spremne građevinske dozvole za rekonstrukciju ceste na Lazinama, novu tržnicu u Legradu, proširenje javne rasvjete u Selnici Podravskoj, hostel, biciklističku stazu Legrad – Halaš Čarda, Veliki Otok – Selnica Podravska i Kotoriba kroz Veliki Pažut – ušće Mure, interpretacijski centar, te rasvjetu u sportskom parku Fizeš.

– Radimo i na projektnoj dokumentaciji za most preko Drave na mjestu Legrad – Ortilos, te kanalizaciji za Legrad i pročistaču Kutnjak – Selnica Podravska. Na kraju radimo i na novom prostornom planu kako bi liberalizirali mogućnost ulaganja i gradnje na području naše općine. Također, vatrogasci Velikog Otoka izrađuju dokumentaciju za proširenje Vatrogasnog doma kako bi općina Legrad projekt prijavila na program ruralnog razvoja. Većinu spomenutih projekata financirati ćemo novcem Europske unije – ističe načelnik.

Bušotina Legrad
Bušotina u Legradu // Foto: Ivan Brkić

Tu su, naravno i oni možda manje vidljivi projekti, no koji su dio cijele slagalice i vrlo su bitni za svakog stanivnika legradske općine. Od 1. srpnja prvi će u županiji uvesti skupljanje stakla na kućnom pragu i to potpuno besplatno za sve građane. Briga o okolišu i gospodarenjem otpadom te marljivošću mještana dovela je ovu općinu do visokog 17. mjesta u Hrvatskoj po razdvajanju otpada. Veliku ulogu tu svakako ima i činjenica da imaju reciklažno dvorište koje uspješno radi već tri godine.

Velik projekt za kraj: Geotermalna energija

Kao i sve jedinice lokalne samouprave tako i Legrad ima brojne birokratske prepreke, koje koče vitalne projekte. No, ipak dva geotermalna projekta u Legradu i Antolovcu te izgradnja peradarnika su pokrenuta i donijet će nove prihode u proračun općine i nova radna mjesta.

Predstavnici turskog Soyaka na sastanku s načelnikom Sabolićem // Foto: Općina Legrad

Istraživanja na dvije geotermalne bušotine pokazala su odlične rezultate. Potencijal za proizvodnju električne energije je ogroman, a tvrtka Terra Energy Generation Co. u vlasništvu turskog Soyaka otkrila je kako temperatura podzemnih voda iznosi otprilike 150 stupnjeva, a tlak je idealan za iskorištavanje. Pretpostavlja se kako bi buduća elektrana mogla u punom kapacitetu proizvoditi i do 100 megavata struje.

Ove godine trebalo bi krenuti istraživanje dvije dodatne bušotine na legradskom području. S obzirom da se legradski proračun kreće u razini nešto većoj od 2 milijuna eura – ubuduće bi ovi projekti, osim radnih mjesta mogli višestruko podebljati općinski proračun i smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima financiranja.

MEGAPROJEKT Legrad postaje “hrvatska Florida”, Sabolić: Gradit ćemo cijelo naselje za umirovljenike i “vrtić za starije”

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vizualni identitet

FOTO Ova skulptura Picoka krasit će novi trg u Đurđevcu, pogledajte između čega je žiri birao

Skulptura Picok autora Damira Mataušića krasit će novouređeni Trg sv. Jurja u Đurđevcu. Ona je odabrana na natječaju kojemu je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×