brani drugo mjesto

Leon Zelenko u Brazil na Svjetsko prvenstvo putuje kao favorit, Danijel Zelenko: Idemo na iskustvo, Ganžulić: U prvih pet mjesta najbitniji faktor je sreća

Tim Zelenko ponovno putuje u istom sastavu kao i prošle godine, otac, majka, sin i mehaničar Marijan Ganžulić. U Brazilu će biti od 22. studenog do 2. prosinca. Prvog dana prosinca je finale, dok u nedjelju putuju kući. Vremenska razlika je četiri sata. U odnosu na Portugal staza je slična, ima par zavoja više i stara je 10 godina. 

13:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U ovoj sezoni vozač kartinga  iz Koprivnice Leon Zelenko osvojio je sve što se osvojiti dalo, tako da je još jedna iznimno uspješna sezona iza njega, nakon drugog mjesta na SP-u u Portugalu. Zahvaljujući sjajnim rezultatima, mladi Leon ponovno ide na Svjetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Brazilu gdje će domaćin biti Felipe Massa, bivši vozač Formule 1 i sadašnji predsjednik svjetskog kartingaškog saveza.


Povratna avionska karta za Brazil za četiri osobe danas vas košta 26 tisuća kuna, otkrio nam je Danijel Zelenko, otac mladog vozača, a ništa ne bi bilo moguće bez sponzora. Putuju u utorak.

– Na državnoj razini Leon je prošle godine osvojio naslov najboljeg, a isti je uspjeh ponovio i ove godine te tako ponovno zaradio pozivnicu na SP. Razlika je što je sada godinu dana stariji i iskusniji. U ovoj godini upisao je 14 pobjeda. U Brazil idemo kao favoriti, u kategoriji smo do 110 kilograma. Idemo na iskustvo – rekao je Danijel Zelenko.

Tim Zelenko ponovno putuje u istom sastavu kao i prošle godine, otac, majka, sin i mehaničar Marijan Ganžulić. U Brazilu će biti od 22. studenog do 2. prosinca. Prvog dana prosinca je finale, dok u nedjelju putuju kući. Vremenska razlika je četiri sata. U odnosu na Portugal staza je slična, ima par zavoja više i stara je 10 godina.

Leon Zelenko na startu // Screenshot official stream Rotax Championship
Leon Zelenko na startu SP-a u Portgualu // Screenshot official stream Rotax Championship

– Otkad je na internetu objavljen popis vozača Svjetskog prvenstva Leon je na Facebook-u dobio 300 do 400 zahtjeva za prijateljstvo iz cijelog svijeta. Dečko koji je prošle godine osvojio naslov ne dolazi ove godine jer u svojoj državi nije dobio pozivnicu, odnosno nije bio najbolji – izjavio je Zelenko.

Od ponedjeljka 26. do srijede 28. studenog voze se treninzi, u četvrtak se voze kvalifikacije, u petak polufinale i u subotu finale. Leon vozi i polufinale i finale, jer gleda se vrijeme. Rezultat kvalifikacija određuje mjesto starta u polufinalnoj utrci, a rezultat polufinala pak određuje startnu poziciju u finalu.

Kada su naši došli u Portugal na Svjetsko prvenstvo, dočekala su ih iznenađenja. Prvenstveno, drugačija pravila na koja naš hrvatski tim nije bio naučen. Naprimjer, maksimalna širina zadnjeg kraja u Hrvatskoj iznosi 110 centimetara, dok je tamo bilo 115 centimetara, a to puno znači onome tko se razumije u ovaj sport. Isto tako, u Portugalu su u karburatore stavili blokade da se ne može gas stisnuti do kraja, već da su svi sporiji, čime se pogodovalo domaćim momčadima.

Foto: Ivan Balija
Danijel Zelenko i Marijan Ganžulić // Foto: Ivan Balija

Unatoč svemu tome, Leon je stigao do drugog mjesta. Ponajviše zahvaljujući timskom mehaničaru Marijanu Ganžuliću Gansu.

– Zadovoljan bih bio s potvrđenim rezultatom od prošle godine, imamo mali hendikep, pet kila viška na vagi pa idemo na iskustvo. U prvih pet mjesta najbitniji faktor je sreća, tamo je razlika jedna desetinka. Samo kak’ ti se sreća u životu poklopi. Želim nam postolje, u prva tri – kratko je kazao jedan od najvažnijih ljudi u timu Marijan Ganžulić.

– Biti prvi, drugi ili treći na svijetu isto je kad jednom staneš na to postolje – zaključuje Danijel Zelenko.

Leona smo nakratko uhvatili u školi gdje nam je spremno pozirao prije nego uhvati nešto tamniji ten u Brazilu. Cijeli njegov razred bio je složan kako će cijelim srcem navijati za najboljeg vozača u razredu.

čitam...