19.8 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gostujuća izložba

Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb stiže u Galeriju Koprivnica
L

Izložba se sastoji od 51 slike, skulpture i male plastike koje pripadaju samom vrhu povijesti likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, a radove koji će biti izloženi potpisuju brojni umjetnici

Ne propustite

Zahvaljujući suradnji Muzeja grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica, Židovske općine Zagreb i Koordinacije Židovskih općina u Republici Hrvatskoj, posjetitelji Galerije Koprivnica imat će priliku upoznati se s vrijednom likovnom baštinom iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb.

Izložba Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb bit će otvorena u četvrtak, 9. ožujka u 17 sati u Galeriji Koprivnica. Sastoji se od 51 slike, skulpture i male plastike koje pripadaju samom vrhu povijesti likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, a izložene radove potpisuju brojni umjetnici.

Radi se o međuinstitucionalnoj kulturnoj suradnji na kojoj će koprivničkoj javnosti biti predstavljeno 30 autora s 50-ak slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika židovskog porijekla koji su od prvih godina 20. stoljeća do danas obilježili hrvatsku modernu i suvremenu likovnu umjetnost.

Izložbu prati multimedija čija je autorica povjesničarka umjetnosti i redateljica Mira Wolf, ujedno i autorica stručne koncepcije izložbe.

Dio umjetnika čiji su radovi izloženi u Galeriji Koprivnica bavio se klasičnim židovskim temama, dok ih je dio u svoj rad ugradio suptilne teme judaizma i židovskog iskustva. U skladu s vremenom i odnosima u društvu, dio umjetnika stvarao je potpuno nezainteresirano za povezivanje umjetničke prakse s vlastitim židovskim nasljeđem. Stavljanje naglaska na religioznost, kulturni i politički aktivizam kao dio umjetničkog angažmana važan je segment ove umjetničke zbirke.

Radovi nastali u vremenskom rasponu od 1918. do 2022. godine u svojoj osnovi dijele neka zajednička iskustva, međusobnu povezanost i osjećaj podvojenosti kulturnog identiteta. Pritom treba naglasiti da holokaust nastavlja oblikovati moderni židovski identitet što je u načinu na koji suvremeni židovski umjetnici pristupaju vlastitom radu posebno važno.

U Koprivnici izložba ostaje otvorena do 14. travnja, a onda odlazi u druge muzeje i galerije širom Hrvatske.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nema više gledanja

Netflix uskoro više neće raditi na ovim modelima televizora, provjerite je li vaš na popisu

Počevši od 24. srpnja 2024., Netflix će prestati nuditi podršku za svoju primjenu na više od 10 modela televizora. Drugim...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×