14.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Ljetni kamp KUL Hlebine okupio 16 polaznika, u subotu u Hlebinama predstavljaju likovna ostvarenja
L

Iako smo logorovanje radi neizvjesne epidemiološke situacije morali još jednom staviti na čekanje, doticaja s prirodom nije nedostajalo, a kulture i umjetnosti bilo je napretek, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

Ne propustite

Uz kraj školske godine, 18. – 20. lipnja 2021. godine održano je šesto izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine koji spaja Kulturu, Umjetnost i Logorovanje.

– Iako smo logorovanje radi neizvjesne epidemiološke situacije morali još jednom staviti na čekanje, doticaja s prirodom nije nedostajalo, a kulture i umjetnosti bilo je napretek – poručuju iz Muzeja.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 16 polaznika iz Zagreba i Koprivnice, Đurđevca i okolice koji su Galeriju naivne umjetnosti ponovno upoznali i prepoznali kao mjesto susreta, neformalnog učenja i prijateljskog druženja. KULerice i KULeri ’21. (Nika Frajt, Ivan Konrad Gavrilović, Andro Glavica, Martin Hegedušić, Nadja Jandrašec, Marta Kiš, Karla Kolarek, Nastasja Plahinek, Hana Sabljić, Ilija Petar Sinjeri Horvat, Lola Subašić Careva, Damian Aleksandar Sarapa, Gabriel Sebastian Sarapa, Filip Zemljak, Nika Zemljak, Vito Želimorski) predstavljaju svoja likovna ostvarenja u Studiju Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama ove subote (4. rujna) s početkom u 11 sati.

Foto: Muzej grada Koprivnice

Ovogodišnji motivi tematski, koloristički i kompozicijski odskaču od tradicionalnih okvira, dijelom zahvaljujući i tada aktualnoj izložbi stvaralaštva Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog. O naivnoj umjetnosti polaznici su učili kroz postav i djela izložena u Galeriji naivne umjetnosti koja su poslužila kao temelj za pobliže upoznavanje narodnih priča, bajki i legendi koje su inspirirale naivne umjetnike od davnina. Priče u slikama inspirirale su nova literarna ostvarenja naših mališana. Njihovoj kreativnosti pomoglo je i upoznavanje s Galerijom Josipa Generalića, kao i ateljeom Zlatka Kolareka, koji je uz Stjepana Pongraca jedan od voditelja procesa slikanja na staklu. Osim o slikarstvu i umjetnosti KULeri su uz Antuna Erdeca saznali su više o tradicijskim igračkama kroz minijature trodimenzionalne prikaze nekadašnjeg načina života, kroz alate za obradu polja ili svakodnevne kuhinjske opreme – od ormara za skladištenje do čaša i tanjura za korištenje. Pritom su pratili proces izrade od ideje do realizacije – te su i sami dobili priliku izraditi mali drveni suvenir i sačuvati ga kao uspomenu.

Kuhinjska pomagala često su se osim od drva izrađivala i od gline u što smo se uvjerili subotnjim posjetom imanju Stari zanati u Hlebinama. Nakon što je subotnje jutro ponovno uljepšano kreativnom slikarskom radionicom, u popodnevnim satima smo uz pomoć Davora Dasovića postali Svakom loncu poklopac! i isprobali lončarsko kolo i izradili glinene posude/vrčeve/umjetnine. Kroz proces u kojem se radi i govori, odnosno i misli – stvara se doživljaj. Doživljaj stvara poveznicu s vremenom, prostorom, osobom, predmetom. Veza između posjetitelja i predmeta, prošlog i sadašnjeg posredna je okosnica za oblikovanje budućeg – predmeta i, još važnije, posjetitelja. Skupnim i aktivno participativnim sudjelovanjem svih uključenih muzej se okreće zajednici i postaje aktivna i živuća institucija orijentirana publici. Izložba se može razgledati do 12. rujna u radnom vremenu Galerije.

Foto: Muzej grada Koprivnice
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Čestitamo!

[FOTO] BRAVO! Blizanke Dorotea i Gabriela Vencl postale državne prvakinje u boksu

Sjajne vijesti za početak radnog tjedna! Blizanke, Dorotea i Gabriela Vencl postale su državne prvakinje. Finalne borbe za zlatom održale...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×