7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Ljiljana Vugrinec stekla zvanje knjižničarske savjetnice
L

Ne propustite

Ljiljana Vugrinec, voditeljica Županijske matične službe u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović” Koprivnica, na samom kraju 2013. godine stekla je zvanje knjižničarske savjetnice. Ovo najviše stručno zvanje u knjižničarskoj struci dodijelilo joj je Ministarstvo kulture RH na prijedlog svojeg Stručnog povjerenstva koje je uzelo u obzir niz kriterija koje je Ljiljana Vugrinec s najvišim uspjehom zadovoljila: stručni rad u knjižnici i knjižničnom sustavu, obrazovnu i promotivnu djelatnost, rad na projektima i programima, cjeloživotno obrazovanje, objavljivanje i uređivanje publikacija, predavanja i srodni poslovi, rad u stručnim tijelima i knjižničarskim udrugama, priznanja i nagrade.

Ljiljan Vugrinec diplomirala je pedagogiju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zvanje  više knjižničarke stekla je 2008. godine. Od 1988. do 1991. radila je u osnovnim školama kao pedagog te kraće vrijeme kao knjižničarka u narodnim knjižnicama  u Koprivnici i Bjelovaru, a zatim kao školska knjižničarka u Gimnaziji u Koprivnici (1991.-1996.). Od 1996. voditeljica je Županijske matične službe u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprivnici, gdje  su joj osnovni poslovi vezani uz stručni nadzor, stručnu pomoć i savjetodavni rad u školskim i narodnim knjižnicama, širenje županijske knjižnične mreže i promicanje knjižničarstva općenito. Aktivno je uključena u provođenje projekata izgradnje, adaptacije, proširenja i preuređenja knjižnica u županiji, pružajući stručno-savjetodavnu pomoć u njihovom planiranju i provođenju (uređenje prostora, projekti opreme i sl.). Od 1989. član je Hrvatskog knjižničarskog društva, a trenutno je predsjednica Komisije za pokretne knjižnice. Aktivno sudjeluje u radu Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, u upravnim tijelima i stručnim programima. Kao koordinator aktivnosti za Koprivničko-križevačku županiju sudjelovala je u Programu „Informacije o Europskoj uniji u narodnim knjižnicama” Hrvatskog knjižničarskog društva te u okviru ovog programa sudjelovala u studijskom posjetu knjižnicama u Nizozemskoj (2006.). Član je timova za izradu i implementaciju brojnih projekta koprivničke Knjižnice i šire.  U razdoblju 2009.-2013. član je Kulturnog vijeća Koprivničko-križevačke županije, a od 2010. u četverogodišnjem mandatu obavlja funkciju predsjednice Stručnog vijeća Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica. Redovito piše i objavljuje članke s ciljem informiranja o aktualnostima u knjižničarstvu, educiranja i promicanja knjižnične struke (HKD-novosti, Svezak, Školske novine, lokalni mediji – tiskani i elektronički), a stručne članke pisala za «Vjesnik bibliotekara» i «Bjelovarski učitelj».

Kao član uredništva i autorica radova sudjelovala u više velikih nakladničkih projekata u knjižničarstvu: u  pripremi monografije Spomenice Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica (objavljene 2010. u Koprivnici); u stručnoj redakciji prijevoda IFLA-inih Smjernice za pokretne knjižnice (objavljeno u nakladi HKD-a 2011.), te u pripremi zbornika radova  “Pokretne knjižnice u Hrvatskoj” (objavljen 2012. u nakladi HKD-a i Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac).

Stručnim izlaganjima i prezentacijama te izlaganjima na posterima i/ili kao član organizacijskim odbora sudjelovala  na brojnim stručnim skupovima u Hrvatskoj (savjetovanja za narodne knjižnice 2009. i 2011., skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva 2008., 2010., 2012.). U matičnoj knjižnici sudjelovala kao član organizacijskih i programskih odbora skupova kojima je koprivnička Knjižnica bila  organizator, odnosno domaćin i suorganizator: godišnji okrugli stolovi o radu s romskim učenicima (2010.-2013.), Međunarodni stručni skup „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive” (2011.), 11. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 5. festival hrvatskih bibliobusa “Mi imamo bibliobus! A vi?” (2013.)

Predavač je u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara. Nagrađena je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi RH Hrvatske (1999.). Dobitnica je nagrade HKD-a “Eva Verona” (2000.).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×