24.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
enigmatično

Ljubičasta pojava u Dravi možda nije alga, pitali smo na PMF-u o čemu je riječ
L

Ne propustite

Ljubičasta alga pojavila se ovih dana na dravskome rukavcu uz sam tok Stare Drave prema Donjoj Dubravi, o čemu smo pisali.

Pronašao ju je i snimio Damjan Kolarek te naveo da je determinacija i raspoznavanje još u tijeku. Biolog Goran Šafarek potvrdio nam je da još ne znaju o čemu je riječ, no da je ovo svakako netipično za Dravu, pogotovo u ovom intezitetu.

Ovo je enigmatično, poslali smo sve kolegici na PMF-u koja se bavi slatkovodnim algama, no još nismo dobili odgovor. Treba uzeti uzorak, staviti pod mikroskop i vidjeti o čemu se radi – kaže nam on.

Napominje da ju se ne dira, nije opasna, no može sadržavati neke bakterije pa ju je bolje ostaviti na miru.

Biolozi su uzorak poslali na Prirodoslovno matematički fakultet, a više informacija o ovoj neobičnoj pojavi zatražili smo od prof. dr. sc. Marije Gligore Udovič koja se bavi slatkovodnim algama, koja pak kaže kako ne može potvrditi da je riječ o algama.

– Još uvijek nismo napravili analize i čim one budu gotove, dat ćemo izjavu o čemu se radi. Očito se radi o mikroorganizmu, znači bez detaljnih mikroskopskih analiza stvarno ne možemo reći o kojem se organizmu radi. Ako ne uspijemo determinirati u našem laboratoriju na Botaničkom zavodu biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, ići ćemo dalje da vidimo o čemu se radi. Ne mogu potvrditi da je alga – kazala nam je.

Foto: Facebook
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×