14.3 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izbori

Lokalni HDZ-ovci podržavaju Plenkovića te s njim na čelu vjeruju u pobjedu na izborima
L

Ne propustite

Na terenu sam gotovo svakodnevno i prema razgovorima s ljudima vidim da Plenković ima veliku podršku široke mase glasača na području naše županije, i to ne samo HDZ-ovih glasača, izjavio je Darko Sobota.

Bliže se unutarstranački izbori u HDZ-u koji će se održati 17. srpnja i prema trenutnoj situaciji lako je moguće da će Andrej Plenković biti jedini kandidat za predsjednika stranke. U tijeku je prikupljanje potpisa za kandidature, a sutra će se znati hoće li mu se netko pridružiti u unutarstranačkoj utrci. O tome smo razgovarali i s čelnicima HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Predsjednik koprivničkog ogranka HDZ-a, Goran Kovačić, smatra da bi bilo bolje da postoji izbor između više kandidata.
U cilju demokracije je da bude više kandidata. U ovom trenutku ne mogu reći koliko će ih biti, bit ćemo pametniji sedmoga ujutro kad se predaju kandidature – rekao je Kovačić.

Goran Kovačić // Foto: Matija Gudlin
Goran Kovačić // Foto: Matija Gudlin

Što se tiče podrške Andreju Plenkoviću, smatra da je to pitanje svakog člana HDZ-a posebno.
– Na demokratskim izborima svatko se ima pravo kandidirati i odlučiti koga će zaokružiti. Ne bi bilo u redu da govorim u ime članova HDZ-a u Koprivnici – izjavio je.

S promjenom vodstva stranke Kovačić ne očekuje velike promjene na lokalnoj razini, osim u odnosima s medijima.
– Moramo priznati da on u medijima ima puno više prostora i puno je pozitivnije prikazan, u tom smislu imat će utjecaja – vjeruje čelnik koprivničkog HDZ-a.

Aktualna tema je i istupanje HSS-a iz Domoljubne koalicije. Približavanjem parlamentarnih izbora takvo preslagivanje možda će imati utjecaja, no u Koprivnici se situacija još nije promijenila.
– U ovom trenutku u gradu Koprivnici mi smo još u koaliciji s HSS-om i nadam se da će tako i ostati. Imali smo sastanak prije desetak dana, baš kada je Tomislav Karamarko dao ostavku, no čvrsto smo ostali u koaliciji. Ako će biti kakav proglas iz stranke, sjest ćemo i dogovoriti se, vidjet ćemo što budućnost nosi – zaključio je.

Mato Devčić // Foto: Goran Generalić
Mato Devčić // Foto: Goran Generalić

Mato Devčić, predsjednik križevačkog HDZ-a, smatra da će rezultati stranke u Križevcima postati još bolji nego dosad.
– Uspoređujući izborne rezultate parlamentarnih izbora, bilježimo poraste po svim izbornim mjestima u Križevcima. Takvim trendom možemo biti zadovoljni. – optimističan je Devčić.

O kandidaturama za vodstvo stranke napomenuo je da ne želi nagađati.

Istupanje HSS-a ne vidi kao nešto čemu bi trebalo poklanjati veliku pozornost.
– Što se Križevaca tiče, još uvijek je na snazi koalicijski sporazum koji je potpisan na gradskoj razini između HDZ-a i HSS-a. U dosadašnjim godinama i nije bilo striktnih naputaka koalirati ili ne na lokalnoj razini, to se često prepušta odluci lokalnih organizacija. To što je HSS na nacionalnoj razini prekinuo koaliciju je po meni očekivano. Ne bih tome pridavao veliki značaj, to je dio političke rutine koja se uvijek događa prije parlamentarnih izbora – zaključio je.

Hrvoje Parag// Foto: Kristina Kos
Hrvoje Parag// Foto: Kristina Kos

Hrvoje Parag, predsjednik đurđevačkog HDZ-a, nema dvojbe oko toga koga podržava kao novog predsjednika stranke.
Apsolutno podržavamo Plenkovića u njegovoj kandidaturi, i ja osobno i đurđevački HDZ. Jedan kandidat možda i nije najsretnije rješenje, ali umjesto da se zamaramo unutarstranačkim izborima, koncentrirat ćemo se na predstojeće parlamentarne izbore – napominje.

Novo vodstvo trebalo bi donijeti i novi napredak, rekao je naš sugovornik.
– Naš odnos s vrhom stranke je dosad bio dobar. Naravno, od svake promjene vodstva očekujemo napredak u svakom pogledu – rekao je šef đurđevačkog ogranka stranke.

28012016_02_mg
Darko Sobota // Foto: Matija Gudlin

Odluku HSS-a da istupi iz koalicije poštuje, no s nadom da znaju što rade.
HSS najbolje zna što želi postići u parlamentarnim izborima. Hoće li se to pokazati kao kvalitetno rješenje, to će oni sami vidjeti – zaključio je Parag.

Čelnik HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota također misli da je Andrej Plenković prava osoba za vođenje stranke.
Podržavam gospodina Plenkovića, naravno. To je i moj stav, ali i većinski stav županijskog HDZ-a – rekao je.

Mogućnost da Plenković bude jedini kandidat vidi kao svojevrsnu prednost.
– Mi smo demokratska stranka i svatko se može kandidirati ili odustati. Ovo samo govori o snazi  Plenkovića, njegovoj želji i podršci svih članova, ne vidim u tome nikakav problem – smatra Sobota.

Utjecaj unutarstranačkih izbora na županiju bit će pozitivan.
– Siguran sam da će se odraziti pozitivno. Na terenu sam gotovo svakodnevno i prema razgovorima s ljudima vidim da Plenković ima veliku podršku široke mase glasača na području naše županije – i to ne samo HDZ-ovih glasača – napominje Sobota.

Gubitak HSS-a kao koalicijskog partnera ne smatra potencijalnim problemom.
– Teško mi je precizirati što se tiče pojedinih lokalnih jedinica, no mi imamo svoj stav, a on je da podržavamo HSS – rekao je.

Na kraju je napomenuo da na parlamentarnim izborima ne očekuje poteškoće, a objasnio je i zašto.
Gospodin Plenković je daleko bolji i kvalitetniji kandidat nego Milanović – zaključio je Darko Sobota.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Projekt od 270.000 eura

Za projekt “Oaza Bezgrešne” 270.000 eura, razvija se vjerski turizam u podravskoj općini

Molvarci su prijavili još jedan vrijedan projekt na EU, a to je opremanje javne kulturne infrastrukture „Oaza Bezgrešne“ u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×