2.6 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
suradnja s ministarstvom zaštite okoliša

Ludbreg otvorio Reciklažno dvorište Meka, Dubravko Bilić: Cilj je da iza nas ostane Ludbreg u kojem će drugi htjeti živjeti i u koji će drugi htjeti dolaziti
L

Gradonačelnik Ludbrega na otvorenju je naglasio kako je ovo važan događaj koji potvrđuje usmjerenost Ludbrega ka zaštiti okoliša.

Ne propustite

U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, kao Posredničkom tijelom razine 1 i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkom tijelom razine 2, uspješno je realiziran projekt Reciklažno dvorište Meka u Ludbregu koje je jučer i otvoreno.

– Čestitam gradonačelniku Grada Ludbrega na ovom zahvatu i koji je prepoznao potrebu za adekvatan način zbrinjavanja otpada prije gotovo svih. U petak smo potpisali i 83. ugovor s jedinicama lokalne samouprave za izgradnju ovakvih reciklažnih dvorišta što je oko 207 milijuna kuna ulaganja u ovakve objekte – rekao je na otvorenju državni tajnik Mile Horvat ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Projekt reciklažnog dvorišta sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 661.077,33 EUR, a preostalih 15 posto sufinancira Grad Ludbreg s time da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo Gradu Ludbregu bespovratna sredstva od 520.390,16 HRK iz državnog proračuna za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

– Ovo je samo jedan od segmenata kompletnog upravljanja otpadom. Ukoliko ne budemo imali sve dijelove sustava nećemo biti uspješni. Naravno i kad budemo izgradili centre gospodarenja otpadom, kompostane i energane i reciklažna dvorišta i imali selekciju na kućnom pragu morat ćemo izdvojiti još dodatni napor, a taj dodatni napor upravo govori da ćemo morati raditi s građanima. Tu su najvažnje tri stvari, pod broj jedan edukacija, pod broj dva nemojte se iznenaditi, ali to je ponovo edukacija, kao i pod broj tri. Dakle, sve ćeostati mrtvo slovo na papiru ukoliko ne budemo građane educirali i potaknuli ih da koriste te sve objekte koje smo postavili i da shvate važnost zaštite okoliša. Mi smo turistička zemlja, mi imamo prekrasnu prirodu i trebali smo pod primarno postaviti si cilj da upravo ta zemlja i ta priroda ostanu takvi – kazao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Ludbrega na otvorenju je naglasio kako je ovo važan događaj koji potvrđuje usmjerenost Ludbrega ka zaštiti okoliša.

– Mi smo sve ove priče i projekte u dobroj suradnji s Fondom za zaštitu okoliša započeli već prije nekih šest godina. Rezultati su tu, oko nas. Sanacija odlagališta jedan je od najvrijednijih projekata u ovome dijelu Hrvatske. Izgradnja štedljive ekološke rasvjete, odnosno zamjena u cijelome Ludbregu, reciklažno dvorište, nabava novih spremnika, sad edukativne aktivnosti i mnogi drugi projekti na zaštiti okoliša, ali i obnovljivim izvorima energije. Zeleno i održivo gospodarenje naš su cilj kao i briga da iza nas ostane Ludbreg u kojem će drugi htjeti živjeti i u koji će drugi htjeti dolaziti. Nadam se da će sve ovo što smo zajedno napravili biti zalog buduće dobre suradnje jer nas očekuje još projekata – poručio je gradonačelnik Bilić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakve su vaše teorije?

Što je sad ovo? Čitatelj snimio neuobičajen trag na nebu: Očito avionu ne valja katalizator!

"Čisto" nebo, gušći zračni promet i društvene mreže vrlo brzo postanu zatrpane išaranim plavetnilom. U prvom dijelu rečenice krije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×