5.2 C
Koprivnica
Utorak, 31. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
optička mreža

Ludbreška Podravina upisat će se na kartu brzog interneta, evo kako se prijaviti
L

Digitalizacija olakšava međusobnu komunikaciju

Ne propustite

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, čime će za utvrđenih 7.741 ‘bijelih’ adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

- Oglas -

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te suburbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Iz Hrvatskog telekoma napominju kako grade optičku pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine od 100Mbit/s pa na više.

– Prije svega radimo okosnice mreže, od samih centrala pa do korisnika. Radimo postavljenje pristupnih čvorova koje ćete vidjeti u vidu vanjskih uličnih kabineta, a to su nove centrale iz kojih puštamo priključenja ovisno o tome kada ćemo dobivati korisničke zahtjeve. Od tih kabineta gradimo mrežu kroz svaku ulicu i pripremamo okosnicu mreže za buduće priključke. U sklopu projekta radimo mrežu, ali i same priključke do objekata. Važno je naglasiti da su priključci u potpunosti besplatni za same korisnike. U ovom trenu ne trebate sklapati nikakve ugovore o uslugama, nego mi samo radimo priključak, odnosno infrastrukturu. To znači da dolazimo s kablom na objekt, stavimo priključnu kutiju za budućnost i ukoliko ćete biti zainteresirani za korištenje usluge bilo sada ili za dvije godine, daljnjoj budućnosti, onda sa svojim operatorom sklapate ugovor za uslugu iz portfelja koji on nudi – pojasnio je Marijan Matvijev iz Hrvatskog telekoma. Prva uključenja već su odrađena.

Foto: Grad Ludbreg
- Oglas -

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na Ludbrega i susjednih općina više od 35 milijuna kuna.

Hrvatski Telekom će investirati više od 21 milijun kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 14 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

– Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski Telekom, investira u mrežu jedan dio europskih novaca, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog korisnika, odnosno do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju digitalizacije postati demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: Prikljucak-Ludbreg@t.ht.hr i to do 31. ožujka 2023. godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

POLICIJSKA ISTRAGA

Pogledajte što su sve našli kod prigorskog ramba (36), skrivao pumpericu, dvije automatske puške, hrpu streljiva, patrone

Lovačku pumpericu, dvije automatske puške i cijelu hrpu streljiva pronašla je policija tijekom pretrage kuće i automobila u vlasništvu...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti