Ludbreški gradonačelnik održao govor o dobrobiti sanacije odlagališta komunalnog otpada Meka

Umjesto odlagališta otpada u blizini samog centra grada, sada se nalazi nova atrakcija – brdo na kojem je smješteno dječje igralište, sjenice te je zasađeno zelenilo - pohvalio se Bilić i rekao kako je ondje sad stvoren prostor za šetnju i boravak na otvorenom.

0

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić bio je u u Bruxellesu na konferenciji o komunalnom gospodarstvu naziva “Investicije, kružna ekonomija i utjecaj klimatske regulative”. Ondje je održao predavanje na temu Sanacija odlagališta otpada u Ludbregu, odnosno The Rehabilitation of Landfill in the City of Ludbreg.

– Sanacija odlagališta komunalnog otpada Meka u Ludbregu, uklanjanjem rizika uzrokovanih odlaganjem otpada na neprikladan način, postigla se zaštita podzemnih i površinskih voda, tla i zraka te ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini – iznio je gradonačelnik u svom govoru.

Ispričao je kako je projekt sanacije odlagališta prvenstveno doprinio smanjenju negativnog utjecaja otpada na okoliš kao što su smanjenje emisije štetnih plinova s odlagališta u okoliš, smanjenje emisija u tlo i vode te smanjenje negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje.

- Oglas -

– Sanacijom zatvorenog odlagališta otpada postigao se značajniji pozitivni učinak, prije svega na okoliš i zdravlje ljudi. Umjesto odlagališta otpada u blizini samog centra grada, sada se nalazi nova atrakcija – brdo na kojem je smješteno dječje igralište, sjenice te je zasađeno zelenilo – pohvalio se Bilić i rekao kako je ondje sad stvoren prostor za šetnju i boravak na otvorenom te nema više neželjenih mirisa za stanare u okolici te drugih neželjenih efekata.

Rekao  je da je 85 posto sredstava pokriveno iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je preostalih 15 posto osigurano preko Fonda za zaštitu okoliša. Konačna vrijednost projekta sanacije bila je gotovo 31.000 kuna, a ukupno je sanirano 160.000 metara kubnih otpada.

Organizator konferencije je časopis Komunal, informativno glasilo s komunalnom i okolišnom tematikom u zemljama jugoistočne Europe. On nastoji stvoriti mrežu institucija i pojedinaca te bazu znanja i projektnih ideja, koje mogu koristiti aplikantima za europske fondove.

Komunalni sustav u glavnom gradu EU pokazuje zavidnu razinu ekološke osviještenosti i funkcioniranja po principu kružne ekonomije. Organizatori su, stoga, osigurali i važne studijske posjete, kako bi se sudionici na licu mjesta upoznali s najboljim europskim praksama.

Sudionici konferencije posjetili su i postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju električne energije Bruxelles-Energie, postrojenje za obradu otpadnih voda Bruxelles-North te groblja Evere i Laeken.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime