15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
EU projekt

Ludbreški vrtić Radost kreće u nadogradnju, a planira se osigurati i prostor za mini STEM učionice
L

Ukupna vrijednost projekta je 3.672.000,00 kuna, odnosno 487.358,15 EUR.

Ne propustite

Dječji vrtić “Radost” u Ludbregu dio je Županijskog projekta Europskih talent točaka kojeg vodi Varaždinska županija.

Projekt “Dogradnja, rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića “Radost” Ludbreg” usmjeren je na ulaganje u rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića s ciljem povećanja infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za povećanje dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Ludbrega.

Spomenimo kako je projekt dogradnje vrtića odobren, a planira se osigurati i prostor za mini STEM učionice u predškolskom odgoju i obrazovanju. Zaposlenici vrtića prošli su edukacije u međunarodnom RITHA programu, a time se vrtić upisao u europsku mrežu za podršku darovitoj djeci.

– Dječji vrtić Radost ima certifikat kojeg dodjeljuje Europska mreža za podršku talentima. Spomenuta mreža okuplja 25 centara u brojnim državama Europe. Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini europski talent centri u Hrvatskoj i naš vrtić je jedna od tih točaka – kaže Zvjezdana Jadanić, ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića Radost Ludbreg.

Dječji vrtić Radost Ludbreg jedna je od Europskih talent točaka
FOTO: Grad Ludbreg

– Bez obzira koliko fakulteta završili, jako malo učimo o darovitoj djeci. Nabroje se teorije i definicije, ali kako raditi s njima, koji su sve problemi o tome više doznajemo na specijaliziranim edukacijama i to je upravo nešto što treba potencirati kako s odgajateljima tako i s učiteljima – kaže Jadanić.

Time su se organizirale talent točke kao mjesto prenošenja znanja, razmjene iskustva i stvaranja jednog stručno-znanstvenog centra u kojem bi upravo odgajatelji iz ovog dijela Hrvatske mogli pohađati edukacije.

– Mi smo tako postali jedan od kandidata za razvoj takvog centra, a temelj za to bile su prethodno odrađene edukacije na nizozemskom sveučilištu. Psihologinja i ja prošle smo godinu dana edukacija za rad s darovitom djecom gdje smo dobili više teorije, a manje prakse. Potom smo završili još edukacije u stručno-razvojnom centru u Zagrebu u trajanju od godinu dana i to je bilo više usmjereno ka načinu rada s djecom, kako ih otkriti i raditi s njima – rekla nam je ravnateljica.

Kako kažu, darovita djeca su vrlo često djeca smanjenje pozornosti, često i veliki perfekcionisti. Ponekad im je izazov rezati sa škaricama, ali zato su u stanju napraviti Titanic od Lego kocaka.

– Izazov je raditi s takvom djecom kako roditeljima tako i nama koji ih pratimo kroz obrazovni put. Često nažalost nemamo dovoljno vremena posvetiti im se i zato su ovakve talent točke odlična prilika za njih. U cijelu priču o darovitosti ušli smo preko Erasmus projekta kroz kojeg smo uspjeli nabaviti kvalitetnu didaktiku i stvarno smo odlično pripremljeni za STEM područje – kaže ravnateljica.

Nadalje, kroz Erasmus projekt djeca su se upoznala s magnetizmom, obnovljivim izvorima energije, mikroskopiranjem.

– Stvorila se tu ekipa od petero, šestero djece zainteresirane za STEM. Taj naš projekt u riječi je imao i a, dakle STE(a)M što znači da je uključivao i art, odnosno umjetnost i kreativnost. Kad smo još i to analizirali imali smo ukupno petnaestak djece, neki od njih imali su digitalne kompetencije, jedni umjetničke i tako smo podijelili interese i usmjeravali ih u radu – objašnjava ravnateljica.

Tako je Varaždinska županija stvorila tim ljudi koji rade na razvoju centra, što uključuje šest vrtića i to onih u kojima rade djelatnici koji su završili program usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska. Zadužena za ustroj razvoja ove mreže bit će dr. sc. Jasna Cvetković-Lay, čije je područje specijalnosti rana identifikacija i kreiranje programa za darovite.

– Ludbreg će kao prvi grad u Hrvatskoj imati Newton sobe i vjerujem da rano prepoznavanje darovite djece, dakle već u vrtićkoj dobi olakšava daljnji obrazovni proces. Taj znanstveni centar u izgradnji veliki je doprinos cijeloj ovoj priči jer vremena se mijenjanju, digitalno je doba, a mi nekako nastojimo sve povezati u jednu pozitivnu cjelinu – zaključuje ravnateljica.

Dječji vrtić Radost Ludbreg jedna je od Europskih talent točaka
FOTO: Grad Ludbreg

Nositelj projekta je Grad Ludbreg, a partner na projektu je Općina Rasinja. Spomenimo kako će dogradnjom vrtića povećati se broj mjesta u vrtiću za 44 djece koja će biti smještena u tri nova dnevna boravka. Ukupna vrijednost projekta je 3.672.000,00 kuna, odnosno 487.358,15 EUR.

– Obrazovanje je posebno važna komponenta budućnosti svakog grada. Temelj na kojem počiva svako obrazovanje je predškolski odgoj i prema raspodjeli poslova u Hrvatskoj taj posao je u nadležnosti gradova i općina. Prije nekog vremena smo završili projekt dogradnje našeg gradskog vrtića, ali prošle smo godine prijavili i dobili novi EU projekt treće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo i time simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Pored toga našim tetama u vrtićima osigurali smo najbolje uvjete za rad, a to nam se vraća i certificiranjem Dječjeg vrtića Radost kao vrtića koji prepoznaje darovitost u djece i od samih početaka ju usmjerava u pravom smjeru – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prevezen u bolnicu

Policajac na motociklu osiguravao biciklističku utrku, pao je s motora i završio u metalnoj ogradi

Još uvijek nije poznato u kakvom je stanju prometni policajac koji je osiguravao biciklističku utrku tijekom koje je pao...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×