12.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Planovi za novo sklonište

Maja Hleb: Novi azil moći će primiti 180 životinja koje definitivno nećemo eutanazirati, a kapacitet ćemo moći i širiti
M

Kapacitet od 180 pasa bit će dovoljan za prva četiri mjeseca rada skloništa, a dalje su sve opcije otvorene, kaže Maja Hleb.

Ne propustite

U rujnu se u Koprivnici otvara novi azil za životinje koji će voditi Komunalac. Iako se u početku baratalo s brojkom od 50 životinja koje će tamo biti smještene, sada se plan promijenio i taj kapacitet bit će znatno veći. Isto tako, velika novost je da će se raditi o tzv. “no kill” skloništu, što znači da se psi neće eutanazirati nakon nekog vremena.

To nam je ispričala direktorica Komunalca Maja Hleb te nam je otkrila još neke detalje oko gradnje azila.

– Naša procjena se odnosi na 180 pasa od 1. rujna do 31. prosinca. Zamišljeno je da kapacitet bude najmanje toliko, a ako će biti potrebe, proširivat ćemo azil. Neće biti riječ o fiksnoj građevini, gradit ćemo je od panela tako da se može relativno jednostavno nadograđivati i širiti kapacitet – objasnila nam je Maja Hleb.

Odluka da sklonište bude po principu no kill nije potencirana mogućim zakonom, ako do njega dođe, nego je to odluka gradskih vlasti.

Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin
Maja Hleb // Foto: Matija Gudlin

– Kapacitet od 180 pasa bit će dovoljan za prva četiri mjeseca rada skloništa, a dalje su sve opcije otvorene. Kada vidimo koliko životinja ima, prema tome ćemo i postupati i razvijati se u skladu s potrebama. Ono što je sigurno je da ih nećemo eutanazirati dok ih ne udomimo – uvjerena je Maja Hleb.

Dodala je i da planiranih milijun kuna troška gotovo sigurno neće biti odmah u cijelosti potrošeno, nego da će se dio tog novca iskoristiti za daljnje nadogradnje.

Azil će se nalaziti u produžetku ulice Željka Selingera u Koprivnici, a bit će opremljeno svime potrebnim za smještaj životinja, kao i stručnim osobljem.

Kada smo o ovoj temi razgovarali s Ratimirom Juršetićem iz skloništa Ottova kućica u Peterancu, upozorio nas je na problem koji bi se mogao dogoditi ako se odluči ići na opciju no kill skloništa.

Ratimir Juršetić, voditelj skloništa // Foto: Matija Gudlin

– Ne znam kako će to izgledati ako prođe zakon o no kill skloništima jer su udomljenja u ovim krajevima jako loša. Ima jako puno pasa na ulicama i ako se tako nastavi neće nam biti dovoljno ni deset azila. Osnovni problem nije u malim kapacitetima skloništa, nego u tome što psi nisu čipirani i nemamo ih kako vratiti. Da se taj problem riješi, ovakvi kapaciteti i nova skloništa ne bi trebali ni postojati. Ovakvom dinamikom udomljavanja kada svaki mjesec uhvatite 30-ak pasa, a udomite njih 10, bilo koje sklonište će biti u roku od 2-3 mjeseca prebukirano – rekao nam je Juršetić.

No, kapacitet od 180 životinja s potencijalom za širenje znatno je veći od početno planiranih 50, tako da ostaje za vidjeti hoće li u praksi to biti dovoljno za sve potrebe zbrinjavanja napuštenih životinja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×