16.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE

Maja Holek: Strogo se pridržavamo svih mjera, pomalo je frustrirajuće što se u drugim segmentima to ne radi. Nadamo se dovesti Glembajeve
M

Pandemija nije zaobišla kulturu, pa tako ni Pučko otvoreno učilište Koprivnica. Uz obavezno pridržavanje mjera, dezinficiranje prostora i održavanje razmaka, nastavljena je organizacija koncerata ili predstava, puštanje filmova i provođenje drugih projekata.

Ne propustite

Koronavirus je na Pučko otvoreno učilište Koprivnica utjecao kao i na ostale, slične institucije tijekom lockdowna, govori nam ravnateljica POU-a Maja Holek. Podsjetimo, od 14. ožujka do 21. svibnja bio je obustavljen rad svih kina, pa tako i koprivničkog Kina Velebit. Iste su nedaće snašle dvoranu Domoljub kao središte brojnih kulturnih i obrazovnih programa.

– Pažljivo smo pratili i još uvijek pratimo koje se preporuke donose za područja na kojima Učilište djeluje. Prilagođavali smo se u potpunosti izdanim preporukama, do te mjere da smo išli mjeriti sjedala u kinu i dvorani, kao i razmak između redova. U kinu i dvorani Domoljub vrijede iste mjere: prodaje se svaki drugi red sjedala, a između dvije različite grupe ljudi ostavljaju se dva prazna sjedala. Nakon programa, dvorane se provjetravaju. U kinu, s obzirom da sjedala imaju plastične rukohvate, taj dio dezinficiramo nakon svake projekcije, zato smo i ostavili nešto veći vremenski razmak između dviju projekcija. Neophodno je spomenuti da je zbog epidemioloških mjera broj mjesta u kinu i Domoljubu koji možemo prodati smanjen za gotovo četvrtinu – priča M. Holek.

Otkako je u svibnju otvoren, Domoljub je ugostio kazališnu predstavu za odrasle, komediju Dekorater, te predstavu za djecu naziva Ritam Tam. Glede glazbenog programa, 18. srpnja gostovao je peterostruki dobitnik Porina Zvjezdan Ružić, dok se 25. kolovoza održao koncert Simply Brass Quinteta.

– Domoljub nam je u lipnju obično bio krcat programima škola i vrtića, no ove je godine to sve izostalo zbog epidemiološke situacije – otkriva M. Holek.

U kinu su se, primjerice, prikazivali europski filmovi te reprizirali holivudski. Sada su, međutim, polako počeli stizati i novi, najveći svjetski hitovi.

– Posjećenost je bila relativno mala, ali nam je odlično prošla revija Xaviera Dolana, što me baš veseli. Za usporedbu, otvorili smo kino 21. svibnja, a do 31. svibnja, što je deset dana, bilo je 111 gledatelja. Od 20. do 23. kolovoza, četiri dana, s dva nova naslova, u kinu je bilo 135 gledatelja, a u sedam dana 210. To još uvijek nisu brojke koje smo imali ranije, ali treba vremena kako bi se vratila navika odlaska u kino – govori M. Holek.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
“Financijsko stanje neće utjecati na sadržaje u kinu i Domoljubu.”

Kako se koncerti i mise, između ostalih, nerijetko održavaju uz minimalno ili nikakvo pridržavanje epidemioloških preporuka, iako one postoje, M. Holek naglašava kako je “u ovoj situaciji najbitnije ponašati se odgovorno, svugdje i uvijek.”

Strogo se pridržavamo svih preporuka i uputa, pomalo je frustrirajuće što se u drugim segmentima to ne radi. Nama je najbitnije da se posjetitelji koji dolaze u našu instituciju – bilo u kino, Domoljub ili na naše edukativne i obrazovne programe – osjećaju sigurno te da sve odrađujemo poštujući epidemiološke mjere kako bismo zaštitili naše djelatnike i konzumente programa – ističe ravnateljica.

U ovakvoj, dakle, nepovoljnoj situaciji, za prikazivanje neameričkih i europskih filmova na javnome pozivu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) za komplementarne djelatnosti dobili su sredstva koja su iskoristili za plaćanje najamnina filmova. U tome su kontekstu bili financijski pokriveni.

– Financijsko stanje neće utjecati na sadržaje u kinu i Domoljubu, sve što je planirano održat će se jer su financijska sredstva za taj programski dio osigurana. Možda će, eventualno, biti nešto manje koncerata, to ćemo još vidjeti. Naravno, sve ovisi ponajviše o epidemiološkoj situaciji koja će biti tijekom jeseni i zime – najavljuje M. Holek.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Pučko otvoreno učilište ponosi se radom na EU projektima

Od ostalih aktivnosti, koprivničko Pučko otvoreno učilište ponosi se radom na EU projektima, posebice jer, tvrdi ravnateljica, sve odrađuju samostalno – od prijave do provedbe. Početkom iduće godine, recimo, bit će dio pet europskih projekata, najviše dosad, a prijavit će još jedan.

Najviše posla imat će s projektom EDU Roma čiji su nositelji i čiji je cilj pomoći romskoj populaciji u Mađarskoj i Hrvatskoj. Uz mađarsku udrugu i školu, partner na projektu vrijednom 248.340,38 eura jest i Obrtnička škola Koprivnica.

– Ono što nas posebno veseli s tim projektom jest to da smo uspjeli unutar tog projekta osigurati sredstva za zamjenu opločnika u unutarnjem dvorištu Domoljuba – dodaje.

Usto, odobrena im je potpora za projekt Kompetencije osoblja kao ključ uspjeha (KOKU) kojim će kompetencije osoblja POU-a biti uvećane. Na tri projekta su, pak, partneri. Riječ je o projektima KUPID – Koprivničke Udruge Ponovno Imaju DOM, Chain experiment in preschool i nedavno odobrenom Bridge to multicultural learning and creating.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Što donose mjeseci ispred nas?

U rujnu počinju s redovnom kazališnom sezonom, i to po rasporedu koji će u jednome mjesecu imati jednu kazališnu predstavu za djecu i jednu za odrasle.

Nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti termin za predstavu kazališta Eurokaz Glembajevi koja je trebala biti održana u ožujku ove godine, a svakako ćemo na repertoar staviti i barem dvije komedije – kaže M. Holek.

Od koncerata, zasad su dogovorili termine za pijanistički recital Ide Gamulin (22. rujna), za gostovanje Nataše Antoniazzo i Mije Elezović (6. listopada) te koncert Cinema de Paradiso (27. listopada) povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine. Objasnila nam je kako je u pitanju program filmske glazbe u izvedbi Krešimira Marmilića na violini i Kristine Bjelopavlović na glasoviru. Još jednom, listopad i studeni – barem u normalnim uvjetima – mjeseci su za učenike osnovnih i srednjih škola te vrtiće. Nažalost, čini se kako će njima namijenjene kazališne predstave biti odgođene.

– Ne bih rekla da se bojim, to je nešto na što ne mogu utjecati ni na koji način. Ukoliko dođu strože mjere, morat ćemo ih poštovati. Ono što je sigurno, dođe li do pooštravanja mjera, zabrane okupljanja i sličnoga, to će, naravno, utjecati na naše financije koje su zasad stabilne. Postoji, naravno, i neizvjesnost koja je dosta neugodna, čemu puno pridonose i mediji sa svojim bombastičnim naslovima o crnoj jeseni. Idemo korak po korak – zaključuje M. Holek.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×