23.5 C
Koprivnica
Petak, 14. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Majka Tereza i kćer Kika prevarile župnika i više osoba za desetke tisuće eura, govorile im da su bolesne, da im prijete kamatari, a dugove obećavale vratiti dobitkom na lutriji
M

Utvrdili su da je očito da je novac ishodila bez namjere i sredstava za vraćanje, a primljene novčane iznose zadržala u svoju osobnu korist. Njene navode o kamatarima kojima je predavala posuđene novce sud smatra neuvjerljivim i ničim potkrijepljenim

Ne propustite

Općinski sud u Varaždinu podignuo je optužnicu protiv Terezije (1948.) i kćerke joj Kristine (1992.) zbog osnovane sumnje da su počinile kaznena djela prijevare. Njih dvije, prvookrivljena, zvana majka Tereza, i drugookrivljena kćerka joj Kika, prevarile su za veće iznose nekoliko osoba i to na način da si je dio Tereza prisvojila sama, a dio je podijelila s kćerkom.

Kako se navodi u optužnici, Tereza je u razdoblju od 1. travnja do 30. listopada 2021. neistinito predočavala većem broju osoba da zbog svoje i kćerkine teške materijalne situacije i bolesti treba pozajmice koje će vratiti u kratkom roku, svjesna da nema financijskih sredstava za povrat novca. Na taj način sebi je pribavila protupravnu imovinsku korist od ukupno 297.000 kuna odnosno 39.421 eura.

Nekima je lagala da joj je kćerka bolesna i treba joj novac za njeno liječenje, a drugima da joj je novac treba, jer kćeri u Njemačkoj prijeti gubitak stana zbog neplaćene stanarine. Prevarila je i župnika kojem je, pak, prodala priču da joj je novac potreban radi deblokade bankovnog računa na koji treba za nju biti uplaćen novac od strane njezinog rođaka iz Kanade. Svima je obećavala da će novac vratiti, iako je znala da to neće imati odakle.

Lagala čak i župnika

Kako je navedeno u optužnici, majka Tereza je od Ivana izvukla višekratne pozajmice, neistinito mu predočavajući da joj navedeni iznos treba radi liječenja kćeri i njezinog djeteta koje se nalaze u Njemačkoj, a da će novac vratiti u kratkom roku iz sredstava svojih rođaka. On je u to povjerovao pa joj je, u uvjerenju da će mu novac biti vraćen, u više navrata predao iznos od ukupno 220.000 kuna odnosno 29.200 eura.

Od Ružice je iskamčila pozajmicu od 4000 eura, neistinito predočavajući da joj je novac potreban radi kćerke kojoj u Njemačkoj prijeti gubitak stana zbog neplaćene stanarine, i da će novac vratiti u roku od mjesec dana, u što je Ružica povjerovala, s obzirom na to da joj je raniju pozajmicu vratila prema pismenom ugovoru.

Župnika Karla ‘nasanjkala’ je za višekratne pozajmice neistinito mu predočavajući da joj je novac potreban radi deblokade bankovnog računa. Govorila je da joj na taj račun treba biti uplaćen novac od strane njezinog rođaka iz Kanade i da će novac vratiti u kratkom roku, u što je on povjerovao te joj je u tri dana predao iznos od ukupno 47.000 kuna, odnosno 6238 eura.

‘Nasanjkale’ i direktora jednog društva

Prevarila je i Branka za jednokratnu pozajmicu u iznosu od 1000 eura. Njemu je slagala da joj navedeni iznos treba radi velikih problema s kćeri u Njemačkoj i da će pozajmljeni iznos vratiti u roku od 10 dana, u što je Branko povjerovao, jer joj je ranije njegov sin pozajmio novac koji je vratila, ali ne i njemu.

Majka Tereza i Kika zajedno su, pak, prevarile direktora jednog trgovačkog društva. Od direktora Slavka su zatražile više pozajmica, lažući mu da novac trebaju za liječenje kćerkinog smrtno bolesnog djeteta i njezine teške egzistencijalne situacije. Obećavale su da će novac vratiti u kratkom roku, jer je kćerka u Njemačkoj dobila na lutriji 300.000 eura. Kristina mu je, pak, govorila da će morati u zatvor u Münchenu ako ne dobije novac kojim bi platila novčanu kaznu od 6000 eura kao i da hitno treba novac za liječenje teško bolesnog djeteta.

Trgovačko društvo i njegovog vlasnika oštetile su za ukupan iznos od 151.000 kuna odnosno 20.000 eura.

Kad je završila na sudu, Terezija se branila da je u tešku financijsku situaciju došla jer joj je treća osoba bila dužna velike novce po sudskoj presudi pa je zbog toga posuđivala novac. Isto tako, pravdala se da je upala u mrežu kamatara radi plaćanja dugova za lijekove pokojnog muža, govorila je da ona nije lopov, da želi vratiti novce ako se njoj vrate njezini.

Račun joj u blokadi od srpnja 2021. 

Kad je u pitanju vlasnik te firme, ona je vidjela reklamu za pružanje psihološke pomoći, a baš u tom momentu bila je depresivna zbog kamatara. Tada je upoznala Slavka kojem je prodala priču da ima probleme s djetetom. Dva puta mu je dala zadužnice, iako je imala blokiran račun, no uvjerila ga je da joj posudi novac uplatom na kćerin račun, a ona je njemu rekla da će dobiti nasljedstvo i da će mu vratiti novac, no to se nije dogodilo.

Sud je na koncu utvrdio da je Terezin račun pod trajnom blokadom od srpnja 2021., njen dug je početkom prosinca te godine iznosio 348 tisuća kuna, a da je njena mirovina u inkriminirano vrijeme iznosila 3100 kuna. Stoga je očito da je novac ishodila bez namjere i sredstava za vraćanje, a primljene novčane iznose zadržala u svoju osobnu korist. Njene navode o kamatarima kojima je predavala posuđene novce sud smatra neuvjerljivim i ničim potkrijepljenim.

Ako im se dokaže krivica, majci i kćerki prijeti od jedne do osam godina zatvora.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Mještani ogorčeni

Općina na nogama: Ne želimo smrad kompostane u svojim domovima, slat ćemo inspekcije da zaustavimo projekt

Vijest da će se u Imbriovcu, mjestu u općini Đelekovec, graditi nova kompostana na mjestu već postojeće, no s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×