32.4 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dobro je znati

Mamurluk ili alergija? Znakovi da ste alergični na alkohol
M

Nakon "dobrog" provoda s alkoholom, slijedi mamurluk kojeg su zasigurno iskusili mnogi, no alergija ili intolerancija na alkohol može izazvati još gore posljedice.

Ne propustite

Svima je dobro poznato kako alkohol pogubno utječe na zdravlje ljudi. Iako je u društvenim okolnostima ispijanje alkohola česta pojava, ovakve vrste pića mogu povećati rizik od raznih zdravstvenih problema.

Problemi koje alkohol uzrokuje uključuju oštećenje jetre, povišeni krvni tlak, bolesti srca, moždani udar, pa u nekim slučajevima čak i rak.

Nakon “dobrog” provoda s alkoholom, slijedi mamurluk kojeg su zasigurno iskusili mnogi, no alergija ili intolerancija na alkohol može izazvati još gore posljedice.

ilustracija konobarica, alkohol
Ilustracija // ingimage.com

Doktorica Emma Cunningham je za Express objasnila razliku između mamurluka i alergijske reakcije na alkohol.

– Neki pojedinci mogu biti alergični ili intolerantni na određene sastojke koji se nalaze u alkoholnim pićima, što se može manifestirati kao reakcije na koži – započela je.

Crvenilo

Alkohol može uzrokovati širenje krvnih žila, što uzrokuje crvenilo kože, posebice na području lica i vrata. Ova reakcija je češća kod osoba s intolerancijom na alkohol te se krivo smatra znakom alergije.

– Ovakva reakcija često je posljedica genetskog nedostatka enzima koji uzrokuje manju učinkovitost metaboliziranja alkohola, što dovodi do oslobađanja histamina – rekla je.

Osip ili urtikarija

Alergijska reakcija na alkohol može se manifestirati kao urtikarija ili koprivnjača, uzdignuta i crvena kvržica na koži koja svrbi.

– Ova reakcija je često uzrokovana imunosnim odgovorom na određene sastojke u alkoholnim pićima, kao što su žitarice, kvasac ili sulfiti – ispričala je.

Kontaktni dermatitis

Izravan kontakt s određenim alkoholnim pićima ili sastojcima u njima može uzrokovati kontaktni dermatitis. Karakteriziraju ga crvenilo, svrbež, a ponekad i mjehurići na koži. Ovakva reakcija najčešća je kod osoba koje rade u proizvodnji alkohola, primjerice u pivovarama.

Doktorica Cunningham navodi da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim čimbenicima, poput dehidracije, oslobađanja histamina ili zbog osjetljivosti na određene sastojke u alkoholnim pićima.

Svrab

Alergija ili intolerancija na alkohol također mogu uzrokovati svrbež kože. Može se pojaviti odmah nakon konzumiranja alkohola ili se razvijati postupno tijekom vremena. Svrab može biti lokaliziran ili raspoređen po cijelome tijelu.

– Neki ljudi manje učinkovito probavljaju alkohol što dovodi do oslobađanja histamina, a ono što uzrokuje reakciju crvenila – navela je.

Ako postoji sumnja na ovakvu alergiju, preporučeno je konzultirati liječnika radi pravilne dijagnoze i daljnjeg liječenja, prenosi Net.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vježba sustava civilne zaštite

FOTO/VIDEO Vatrogasci, hitna, policija, HGSS i mnogi drugi pokazali punu spremnost u eksploziji kotlovnice škole

Općina Koprivnički Ivanec u okviru obilježavanja Dana općine organizirala je veliku pokaznu vježbu vlastitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. U...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×