Podignuta optužnica

Marijan Domović i Ana Matišić preko RK Podravka državni proračun oštetili za 2,7 milijuna kuna

11:00h
0
Marijan Domović
Marijan Domović // Foto: Arhiva

Naknade za igranje i nagrade igračicama isplaćivale su se podizanjem novca sa žiro računa putem blagajne na temelju neistinitih putnih naloga za nepostojeća službena putovanja po Republici Hrvatskoj i inozemstvu.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv bivšeg direktora Rukometnog kluba Podravka Marijana Domovića (62) te bivše tajnice Ane Matišić (56) i sportskog dioničkog društva.
Optuženi su zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i i pomaganja u tom kaznenom djelu te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Optužnica je podignuta nakon višegodišnje istrage, a Domovića se tereti da je od srpnja 2004. do kraja 2008. godine u Koprivnici, kao direktor  društva organizirao poslovanje tako da društvo izbjegne platiti porez na dohodak.
Kako stoji u optužnici, naknade za igranje i nagrade igračicama isplaćivale su se podizanjem novca sa žiro računa putem blagajne na temelju neistinitih putnih naloga za nepostojeća službena putovanja po Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Naloge je Domović sačinjavao zajedno s drugookrivljenom tajnicom društva.
U poslovnim knjigama društva nisu se prikazivala plaćanja najamnine i troškova stanovanja za igračice i trenere, naknada stranim sucima, dnevnica zaposlenicima i igračicama i poklona kupljenih kreditnim karticama društva. Opisanim je društvo izbjeglo platiti porez na dohodak u visini od preko 2.700.000 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.
Bivšu tajnicu Anu Matišić se tereti da je 25. listopada 2007. godine isplatila iz blagajne društva iznos veći od 5.000 kuna i novac neosnovano zadržala za sebe, prikazavši da se tim novcem plaćaju dva računa društva koja su već ranije bila plaćena.