SVEČANI PRIJEM

Marko Gregur na prijemu kod župana: Dobro je i lijepo biti priznat u svojem kraju i važno mi je da naši sugrađani koji kupuju i posuđuju tu knjigu to i prepoznaju

Župan Koren čestitao je na vrijednoj nagradi i sjajnom romanu koji je osvojio i publiku i književnu kritiku zahvalivši Greguru što svojim književnim djelima obogaćuje kulturnu scenu

14:45h
0
Prijem za Marka Gregura

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao svečani prijem za književnika Marka Gregura, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade „Fric“ koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj. Prestižna nagrada je hvaljenom koprivničkom autoru dodijeljena za roman „Vošicki“, romansiranu biografiju knjižara, tiskara i nakladnika Vinka Vošickog koji je djelujući u Koprivnici od 1909. godine ostavio duboki trag u hrvatskoj kulturi.

Župan Koren čestitao je na vrijednoj nagradi i sjajnom romanu koji je osvojio i publiku i književnu kritiku zahvalivši Greguru što svojim književnim djelima obogaćuje kulturnu scenu ne samo Koprivničko-križevačke županije, već ljepotu pisane riječi promiče i na nacionalnoj pozornici za što je u svojoj spisateljskoj karijeri i nagrađen brojnim nagradama.

– Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio brojna priznanja i čiji književni značaj doseže daleko izvan granica naše županije. Biti prepoznat zbog kvalitete rada, ali i doprinosa hrvatskoj književnosti zaista je velik uspjeh na koji smo ponosni, posebno imajući u vidu da su djela podjednako osvojila i publiku i književnu kritiku. Vjerujem kako će i roman „Vošicki“ pročitati mnogi te se na taj način bolje upoznati sa životom, ali i tragičnom sudbinom čovjeka koji je živio među nama. Zahvaljujući ovom romanu ponovno će oživjeti sjećanje na nepravedno zaboravljenog Vošickog i na tome iskreno čestitam“, istaknuo je župan te poželio mnogo uspjeha u daljnjem kreativnom radu.

Marko Gregur

Gregur je zahvalio na prijemu te pobliže pojasnio okolnosti u kojima je pisao roman te kreativne procese kroz koje autori prolaze kad stvaraju djela. Kako je istaknuo, ideja o pisanju romana o Vinku Vošickom pojavila se tijekom posjete koprivničkom Muzeju nakon čega je krenulo prikupljanje opsežne građe koja je otkrila brojne zanimljivosti o životu Koprivnice s početka 20. stoljeća pa se tako roman Vošicki, osim u kontekstu društvene i političke zbilje ondašnjeg vremena, može promatrati i kao literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera s ovog prostora.

– Uvijek je dobro i lijepo biti priznat u svojem kraju i važno mi je da naši sugrađani koji kupuju i posuđuju tu knjigu to i prepoznaju. Jednako tako i ovaj prijem u Županijskoj upravi mi znači vrlo mnogo, hvala na potpori koju je knjiga dobila, nadam se da ćemo i budućnosti dobro surađivati na zadovoljstvo svih“, kazao je Gregur.

Čestitkama autoru su se priključili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.