rtl danas

Markotić najavila dodatne mjere sigurnosti: ‘Problem je dijelom u mlađim ljudima, u zatvorenim prostorima noću gdje se pojavljuju žarišta’

No, trend je silazan, ako odete na korona.hr vidjet ćete da od početka ovog drugog dijela ovo je silazni trend gdje svakih par dana imamo neke manje skokove vezane uz različita žarišta i to je, na neki način očekivano. Iako bismo bili sretniji da nema ni toga, kazala je Markotić. 

11:34h
0

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Na pitanje da je jučer bilo 77 novozaraženih, 15 više nego dan ranije, Markotić je kazala da su brojke “nešto bolje ili nešto lošije”.

– No, trend je silazan, ako odete na korona.hr vidjet ćete da od početka ovog drugog dijela ovo je silazni trend gdje svakih par dana imamo neke manje skokove vezane uz različita žarišta i to je, na neki način očekivano. Iako bismo bili sretniji da nema ni toga – kazala je Markotić.

– Problem je dijelom u mlađim ljudima, nekim zatvorenim prostorima noću gdje se pojavljuju pojedinačna žarišta i tu ćemo sigurno poduzeti određene mjere da se ta mjesta gdje se pojave žarišta čim prije saniraju i da se nekakvi postupci stroži uvedu na tom mjestu – kazala je.

Nove mjere

Kazala je da još uvijek to nisu jako brojna žarišta, ali da su ona identificirana.

– To su bila veća privatna okupljanja, tipa svadbi i momačkih i djevojačkih večeri, i pojedinačnih noćnih klubova. Moramo uzeti u obzir da postoje i stotine onih koji paze da sve mjere budu provedene kako treba. Tako da ne možemo kažnjavati sve, ali ćemo pokušavati na mjestima gdje se pojavljuju žarišta uvesti dodatne mjere sigurnosti provjere i vidjeti kako poboljšati tu situaciju da se na tim mjestima više ne pojavljuju nova žarišta – kazala je.

Spustila se i dob zaraženih pa ih je sve više među mladima.

– Mladi definitivno nisu među najrizičnijim skupinama. Ali veliki broj njih sad je dosta popustio s mjerama. Dosta je tu kretanja, aktivnosti i slično. Naravno, što bude veći broj, veće su šanse da i tu bude ozbiljnih bolesti. Bitno je da mladi shvate da i sami mogu puno doprinijeti i pomoći zdravstvenom sustavu i jedni drugima. Oni su mnogo puta bili avangarda u teškim situacijama, vjerujem da će mladi ljudi to shvatiti, a uskoro ćete vidjeti, jedna skupina entuzijasta, profesora iz Osijeka i Slavonije priprema jedan jako zanimljiv školski program koji će se odnositi i na biosigurnost, biozaštitu i covid pa vjerujem da će mladi to svesrdno prihvatiti i pomoći svima nama u tome – kazala je.

čitam...