28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Međunarodni dan pismenosti obilježit će se i u koprivničkoj knjižnici
M

Ne propustite

U ponedjeljak 8. rujna u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan pismenosti sa svrhom promicanja važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u cjelini. UNESCO svrstava Hrvatsku u krug zemalja koje pismenost definiraju kao ‘sposobnost čitanja i pisanja na bilo kojem jeziku’, uvijek ističući kako je pismenost jedno od temeljnih ljudskih prava, najvažniji alat za osobni napredak kao i osnova za svaki oblik stjecanja znanja.

Prema statističkim podacima iz 2012. godine, broj odraslih nepismenih osoba u svijetu iznosio je 781 milijun, a mladih 178 milijuna. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj je 30 400 nepismenih što nas dodatno potiče na širenje svijesti o važnosti pismenosti te planiranje i organiziranje programa i akcija u tu svrhu.

U obilježavanje ovog dana uključili su se Međunarodno čitateljsko društvo i NASA udruživanjem u projektu „Uspon u pismenost” koji je zamišljen kao skup različitih, kreativnih i multidisciplinarnih aktivnosti tematski vezanih uz Svemir koje se provode tijekom 60 dana svakodnevno u trajanju od 60 sekundi, a s ciljem razvijanja vještina čitanja, pisanja, slušanja i govorenja. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” Koprivnica podržava ovaj projekt pozivajući svoje korisnike da barem na 60 sekundi zavire u izdvojenu knjižničnu građu iz područja astronomije u svim odjelima i nauče nešto novo u vrlo kratkom vremenu.

Središnji događaj Knjižnice „Uberi priču” održat će se 13.9.2014. u 11.00 sati na terasi ispred Knjižnice i u Gradskom parku, a u slučaju lošeg vremena u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice. Radi se o autorskom projektu književnice Sanje Lovrenčić koji se održava od 2005. godine s ciljem poticanja čitanja te upoznavanja najmlađih s domaćim autorima. U programu će sudjelovati književnice Sanja Lovrenčić i Lidija Dujić te klaun Davor Peršić. U ponedjeljak 8.9.2014. u 13.00 sati održat će se i dodjela nagrada sudionicama ljetnog Nagradnog on-line kviza znanja. U izlozima Knjižnice mogu se razgledavati izložbe posvećene ovom danu i projektu „Uspon u pismenost”.

S obzirom na to da se pismenošću smatra skup vještina i kompetencija koje čovjeku omogućuju osobni razvoj, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” Koprivnica brojnim uslugama i programima tijekom čitave godine potiče i omogućuje razvoj svih oblika pismenosti za sve dobne skupine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×