19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ROŠADE

Mesna industrija braća Pivac postala vlasnik 194.158 Podravkinih dionica te ušla u krug najvećih dioničara
M

Hoće li interes Pivca u Koprivnici stati na manjinskom udjelu ili ima puno veće ambicije ovisit će (i) o planovima mirovinskih fondova i države bez kojih se vrgoračka tvrtka ne može bitnije popeti na ljestvici top deset vlasnika Podravke.

Ne propustite

U vlasničkoj strukturi Podravke proteklih se dana događaju zanimljive rošade. Mesna industrija braća Pivac krenula je u aktivnu kupnju Podravkinih dionica i doskočila među deset najvećih dioničara.

Kako piše Danica Pivac je danas i službeno postao vlasnik čak 194.158 Podravkinih dionica tržišno vrijednih blizu 120 milijuna kuna.

Danas je na skrbničkom računu u OTP banci proknjižen i promet od 30.500 dionica od utorka na Zagrebačkoj burzi. Iza tog računa skriva se vrgoračka grupacija Pivac.

Snažan interes grupe koja je prije dvije godine preuzela Kraš, odmah je potaknula nagađanja da Pivac ima velike ambicije oko preuzimanja prehrambene kompanije. “Točno je, na tržištu su se pojavile određene količine dionica Podravke. Imamo viška kapitala i procijenili smo da je na ovoj cjenovnoj razini isplativo ulagati u dionice Podravke. To je naša poslovna, ulagačka odluka. Ne znam otkud sad interes za tom temom”, potvrdio je portalu Danica predsjednik Uprave i suvlasnik Ivica Pivac. Potom se na pitanje želi li Pivac onda preuzeti Podravku, predsjednik uprave samo nasmijao.“Ma ne… Da je riječ o onoj staroj privatizaciji, možda”, našalio se i opovrgnuo tu spekulaciju”, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac. 

Kako piše Poslovni živahna trgovina Podravkinim dionicama započela je prošlog četvrtka kada je vlasnika promijenilo 15.232 dionica po prosječnoj cijeni od 600 kuna. U petak je protrgovana količina iznosila 14.646 dionica uz blagu korekciju cijene od 0,33 posto. Na Zagrebačkoj burzi ubrzo se oglasio mirovinski fond Erste Plavi s potvrdom da je prodao 28.400 dionica čime se spustio ispod praga od 10 posto. Neuobičajeno veliki paketi vlasnika su promijenili u ponedjeljak i utorak, više od 44.000 dionica, no stoji li iza njih mesna industrija vidjet će se kada Središnji depozitorij proknjiži transakcije. Smirivanje trgovine tek je donijela srijeda, a ni u četvrtak trgovanje nije iskakalo iz inače uobičajenih obrazaca.

Unatoč proteklom tjednu, kontrola koprivničke kompanije i dalje je (formalno) u rukama četiri najveća obvezna mirovinska fonda koji ukupno imaju 46,48 posto dionica. Prema stanju od četvrtka, PBZ CO ima 15,42 posto, AZ 12,89 posto, Erste Plavi 9,39 posto, a Raiffeisen 8,78 posto. U rukama države je kroz Cerp 16,06 posto, Kapitalni fond drži 5,71 posto, i kao posebno založno pravo vodi se 2,35 posto dionica.

Unatoč takvom omjeru snaga mirovinaca i države, izbor Martine Dalić na čelnu poziciju kompanije bio je osobna odluka premijera Andreja Plenkovića.

No, sada se u priču oko Podravke uključio i treći veliki igrač koji dolazi iz prehrambene industrije.

Podsjetimo, proljetos su se pojavile informacije da Pivac prodaje svoje udjele u Krašu i to Kappa Star Limited tvrtki Nebojše Šaranovića, no tada su to iz Pivca demantirali istaknuvši da je njihov cilj kao većinskog dioničara daljnji razvoj tvrtke. Preuzimanje Kraša 2019. odvijalo se pod svjetlima reflektora nakon što je otkriveno da je Šaranović započeo kupnju dionica. Tada je Mesna industrija braća Pivac objavila javnu ponudu ponudivši 430 kuna po dionici nakon čega je cijena značajno porasla, a Pivac naposljetku izvojevao pobjedu. Hoće li interes Pivca u Koprivnici stati na manjinskom udjelu ili ima puno veće ambicije ovisit će (i) o planovima mirovinskih fondova i države bez kojih se vrgoračka tvrtka ne može bitnije popeti na ljestvici top deset vlasnika Podravke, piše Poslovni.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×