24 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Šarolika aktivnost

Ministarstvo kulture koprivničkom muzeju odobrilo 55.000 kuna za niz programa
M

Sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije muzejska djelatnost tako će ukupno doseći iznos od oko 200.000 kuna u 2020. godini.

Ne propustite

Muzeju grada Koprivnice odobreno je 55.000 kuna za više programa, a sve u sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu, čije je rezultate objavilo Ministarstvo kulture.

Ukupno je na razini Hrvatske razmatrano 472 prijedloga programa od kojih je odobreno njih 259 u ukupnom iznosu od 4.694.500 kuna. Što se tiče programa koprivničkog Muzeja, u njima se nalazi šest objedinjenih izložbi, više pedagoško-edukativnih programa i dva programa zaštite muzejske građe.

– U predstavljanju muzejskog fundusa odobrena su sredstva za izložbu „Igra staklenih perli: staklo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“, potom za gostujuće muzejske izložbe „Avari i Slaveni“ koja se radi u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu te retrospektiva „Ivane Popović“ u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, a u planu su predstavljanja u Galeriji Koprivnica. U zgradi Muzeja početkom svibnja predstavit će se izložba o koprivničkim postrojbama u VRO „Bljesak“, a u hlebinskoj galeriji dva velikana hrvatske naivne umjetnosti: Ivan Večenaj uz 100. obljetnicu te Ivan Rabuzin ususret 100. obljetnici rođenja. Za sve navedeno odobreno je 26.000 kuna – kažu iz Muzeja.

Dodaju kako će se pedagoško-edukativni programi Muzeja popratiti s 9000 kuna, a usmjereni su na populaciju djece i mladih koja zahtjeva društvenu pažnju i nalaženje načina da ih se izravno uključi u sam sukus kulturnog života zajednice. Pritom je tu nastavak održavanja ljetnog dječjeg kampa „KUL Hlebine“, ali i niz novoosmišljenih programa u stvaranja osobitog odnosa prema publici potičući njihovu participativnost i širu uključenost.

– Kako je osnovna zadaća svakog muzeja čuvanje kulturne baštine tako je temeljem izrađenog petogodišnjeg plana zaštite koprivničkog fundusa Ministarstvo uočilo potrebu davanja potpore kroz preventivnu zaštitu i konzervatorsko-restauratorske zahvate na muzejskoj građi u visini 20.000 kuna. Riječ je o skupu mjera i postupaka kojima se želi usporiti ili spriječiti propadanje predmeta kulturne baštine prouzročeno prirodnom ili ljudskom aktivnošću, a što je preduvjet za njegovo izlaganje javnosti – ističu iz Muzeja.

Sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije muzejska djelatnost tako će ukupno doseći iznos od oko 200.000 kuna u 2020. godini.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Posjet prijateljskoj općini

Darko Sobota i Ivan Patačko gostovali na obilježavanju Dana općine Podstrana

Saborski zastupnik i načelnik Općine Kloštar, Darko Sobota te predsjednik Općinskog vijeća Ivan Patačko sa suradnicima su proteklog vikenda...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×