Ministarstvo preporučilo: Sveučilište Sjever treba biti javno

07:33h
0
Premijer Zoran Milanović prilikom posjeta novoj zgradi Sveučilišta Sjever u koprivničkom Kampusu u studenome 2014. godine // Foto: Koprivnica.net

Nakon provedene javne rasprave koja je trajala od 19. veljače do 21. ožujka ove godine i procjena učinaka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je Prijedlog Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.


Kako je izvijestio portal evarazdin.hr, prema navedenom Prijedlogu Zakona, osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever preuzela bi država te bi navedeno sveučilište postalo javno. U preporuci Ministarstva također se navodi kako je postupak prijenosa osnivačkih prava potrebno provesti po hitnom postupku.

Od 175 pristiglih očitovanja tijekom javne rasprave, 169 očitovanja odnosilo se na podršku prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Od pristiglih, šest očitovanja bilo je protiv toga.

Kako je navelo Ministarstvo, donošenjem ovog propisa postiže se optimalan razvoj visokog obrazovanja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uz preoblikovanje i razvoj postojećih visokih učilišta u najkraćem roku.

Kao osnovni razlozi ustrojavanja i ciljevi djelovanja Sveučilišta Sjever u zakonskom prijedlogu navedeni su dugoročno povećanje broja visokoobrazovanih stanovnika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj; omogućavanje pristupa visokom obrazovanju većem broju stanovnika sjeverozapadne Hrvatske; pokretanje visokokvalitetnog znanstvenog istraživanja, umjetničkog rada i inovativnosti; jačanje doprinosa Sveučilišta regiji kroz potporu industriji i gospodarstvu, te društvenom i kulturnom životu u cjelini, kao i razvoj međunarodne suradnje Sveučilišta.

Za provedbu zakona osigurana su i sredstva u državnom proračunu (na aktivnosti A621148 Veleučilišta i visoke škole) u iznosu od 5.003.378,67 kn u 2015. godini, u iznosu 10.502.083 kn u projekciji za 2016., te u iznosu 10.256.711 kn u projekciji za 2017. godinu.

čitam...