6.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obnovljivi izvori energije

Ministrica Marija Vučković u posjetu županiji potpisala ugovore s tri poljoprivrednika koji će na svom PG-u pokrenuti druge djelatnosti
M

Ne propustite

Već u osam sati ujutro ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Križevce, u Upravnu zgradu tamošnjeg Visokog gospodarskog učilišta. Dočekali su ju župan Koren, gradonačelnik Mario Rajn i Marijana Ivanek Martinčić, dekanica VGU Križevci.

Nakon radnog sastanka ministrica je otišla u posjet laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala u sklopu Visokog gospodarskog učilišta, da bi zatim produžila u Koprivnicu.

Tamo su ju na još jednom sastanku dočekali župan Koren, dožupan Ratimir Ljubić i gradonačelnik Mišel Jakšić. Raspravljalo se o stanju poljoprivrede u županiji. Pred medije je prvi izašao župan Darko Koren koji se zahvalio ministrici na dolasku i pobrojio aktivnosti koje su dotad odradili.

Svi skupa smo svjesni da bez znanja i novih tehnologija poljoprivreda nema perspektivu. Stavili smo naglasak na nekoliko nama bitnih tema kao što je izgradnja hladioničkih i skladišnih kapaciteta. Između ostalog naglasili smo i povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom. Bez aktivne uloge države u subvencioniranju proizvodnje teško ćemo ostvariti zacrtane ciljeve – kazao je čelni čovjek Koprivničko-križevačke županije.

Nakon njega obratila se danas glavna gošća, ministrica Vučković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Gubimo zanimanje za poljoprivredna i prerađivačka zanimanja, mi (ministarstvo) ćemo ih aktivnim mjerama i suradnjom nastojati potaknuti. Sektor stočarstva suočio s brojnim poremećajima, poput pandemije koronavirusa i afričke svinjske kuge. Nadalje, i posljednjih osam mjeseci prvi put iz mjeseca u mjesec imamo blago povećanje proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj, a učinit ćemo sve da to postane trend.

Pokušat ćemo pomoći onima koji su najugroženiji, a to su mali isporučitelji u udaljenim područjima. Mogu najaviti da će ministarstvo poljoprivrede uskoro pokrenuti javni poziv za iskazivanje interesa kako bismo odredili lokacije budućih skladišno-distribucijskih centara – rekla je, između ostalog, ministrica Vučković.

U prostorijama Županijske uprave ministrica je uručila tri ugovora kojima ‘šalju jednu dodatnu poruku’ pored ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

– Smatramo da poljoprivredi može značajno pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije. Isto tako, uručili smo dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnost na PG-u jer to obogaćuje život čovjeka na selu i doprinosi interesu mladog čovjeka za bavljenjem poljoprivredom – rekla je dodavši kako namjeravaju povećati potpore za mlade poljoprivednike u narednom razdoblju.

Milenko Dulikravić primio je subvenciju od skoro 120 tisuća kuna na iznos od 170 tisuća kuna za nabavu sunčane elektrane, dok su 100-postotnu subvenciju primili Alen Horvat za ‘Pokretanje usluge malčiranja na OPG-u Alen Horvat’ (371.195 kn) i Zoran Pavunić za ‘Ulaganje u pokretanje nove nepoljoprivredne djelatnosti’ (371.195 kn). U ime poljoprivrednika obratio se Alen Horvat.

Foto: Ivan Balija
Alen Horvat // Foto: Ivan Balija

– Bavimo se ratarstvom. Jedna djelatnost sama ne može opstati, ovaj ćemo novac uložiti u proširenje posla. Dokumentaciju nije teško prikupiti, projektant nam je pomogao u pisanju projekta – izjavio je A. Horvat.

Ministrica Vučković nastavlja svoj posjet županiji, odmah nakon obraćanju medijima krenula je put Kozarevca, naselja u sklopu općine Kloštar Podravski gdje će na OPG-u Imbrišić svečano otvoriti kušaonicu sirane.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

23. kolo

Podravkašice slavile u Osijeku i nastavile pohod prema naslovu

Rukometašice Podravka Vegete slavile su na gostovanju u Osijeku u 23. kolu 1. HRL za žene rezultatom 23:33. Podravkašice su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×