gradi se tržnica i hostel

Mirko Perok: Imamo jedan od najmodernijih vrtića, mlade zadržavamo subvencijama kod kupnje kuće, zaokružili smo cijelu priču

Načelnika Peroka jako raduje i sportski faktor njegove općine, košarkaši i košarkašice bilježe sjajne rezultate u Drugoj hrvatskoj ligi, nogometaši virovskog Podravca natječu se u Četvrtoj ligi i odlučeno je kako će ući u projekt Treće lige Sjever koja bi se trebala formirati na jesen.

09:45h
0
Virovska Prkačijada
Mirko Perok // Foto: Ivan Brkić

Jedna od općina koja pravi veliki napredak i izaziva pozitivne reakcije sa svih strana svakako je Općina Virje. Mirko Perok uživa četvrti mandat kao čelni čovjek općine, a kaže kako je veoma ponosan na sav uloženi rad i trud. Sve mu se to vraća kroz razne odobrene i već napravljene projekte koji su sve aktualniji i lakše dostupniji ulaskom u Europsku uniju. U Općini se najviše trude zdržati mladu populaciju.

– Na mladima svijet ostaje. Zato provodimo mjere za mlade koje u sebi sadržavaju subvenciju kod kupnje kuća, kupnje gradilišta i besplatni priključak na kanalizaciju i vodovod. Imamo čak i mjeru uređenja i proširenja stambenog prostora – navodi načelnik Perok spomenuvši kako je povećana naknada za novorođenčad na 3 tisuće kuna.

Općina raste i u infrastrukturnom smislu, na svakom koraku su nekakvi radovi. Završava se kanalizacija, do kraja godine sve će biti gotovo. Iduće godine planira se kroz projekt Aglomeracije napraviti kanalizaciju u Šemovcima i Hampovici.

– Školu financiramo u potpunosti, a svi učenici dobivaju besplatne bilježnice, sufinanciramo prijevoz za srednjoškolce, kreditiramo đake i studente. Imamo jedan od najmodernijih vrtića u Hrvatskoj i nabavili smo nova igrala u vrijednosti 250 tisuća kuna tako da smo upotpunili cijelu priču – govori on.

Upitan da izdvoji projekte koji su zahtijevali najviše truda i rada kazao je kako se kotači okreću na više projekata.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Trenutno provodimo europski projekt uređenja ulice Lugarićeve i Gundulićeve s izgradnjom kružnog toka investicijske vrijednosti 5 milijuna kuna, od čega je 3,6 miljuna europskih sredstava. Imamo projekt Zaželi čije smo predstavljanje imali neki dan, i projekt uređenja stare škole u kulturno-zavičajni centar vrijednosti 10 milijuna kuna. To su nekakvi najveći projekti, a vodimo i niz manjih projekata, uređujemo park, staze, uređujemo Društveni dom u Šemovcima. Pokušavamo ravnomjerno razvijati cijelu općinu – napominje Mirko Perok.

Virje zajedno s drugim općinama čini okosnicu Turističke Zajednice Središnja Podravina iz koje je nedavno izašla Općina Drnje. Veseli ih članstvo u TZ jer na taj način vide priliku za daljni razvoj mjesta kao turističke destinacije. Ničeg ne bi bilo bez suradnje s županijskom centralom.

– Suradnjom sa Županijom je odlična, koristimo sva moguća sredstva kroz programe koje oni provode, tu je sufinanciranje za ravnomjerni razvoj, za kanalizaciju i dr. Surađujemo sa lokalnim općinama, iako ne mogu sad biti prezadovoljan. Preko Turističke zajednice Središnja Podravina surađujemo sa šest općina. Drnje je smatralo da nema potrebe biti u Zajednici, ali sada će nam se priključiti Koprivnički Bregi pa će nas opet biti sedam. Suradnja je intenzivna kroz Turističku zajednicu. Poznati smo po dvije manifestacije, to su Prkačijada i Martinjski dani, međutim ako gledamo cijeli prostor koji obuhvaća TZ mislim da ćemo imati vrlo kvalitetan turistički proizvod – rekao je.

Foto: Jurica Karan
Predrag Štromar i Mirko Perok // Foto: Jurica Karan

Iduća godina bit će još bolja za Općinu Virje. Dugogodišnjeg načelnika jako vesele dva projekta.

Izgradnja nove tržnice i izgradnja hostela koji je neophodan ako planiramo biti turistička destinacija, to su dva glavna projekta. Isto tako, očekujemo pozitivan rezultat na natječaju za mjere uređenja kulturno-zavičajnog centra. Ono što je jako bitno spomenuti jest da smo u fazi ishođenja građevinske dozvole za sanaciju odlagališta otpada Hatačanova, sve u svrhu zaštite zraka i voda. S radovima planiramo početi u idućoj godini, to će biti preko 10 milijuna kuna vrijedna investicija, a 95 posto sredstava stići će iz EU fonda za zaštitu okoliša – istaknuo je Mirko Perok dodavši važnost izgradnje reciklažnog dvorišta za koje imaju ishođenu građevinsku dozvolu i aplicirali su za sredstva EU unije. Vrijednost tog projekta je 2,5 milijuna kuna.

Načelnika Peroka jako raduje i sportski faktor njegove općine, košarkaši i košarkašice bilježe sjajne rezultate u Drugoj hrvatskoj ligi, nogometaši virovskog Podravca natječu se u Četvrtoj ligi i odlučeno je kako će ući u projekt Treće lige Sjever koja bi se trebala formirati na jesen.

Za dobar rezultat i uspjeh potrebno je puno truda, rada i dobra ekipa koja vas okružuje – rekao nam je za kraj odgovor na pitanje koji je recept njegovog dugogodišnjeg uspjeha na čelu Općine.

Dan općine Virje
Načelnik Mirko Perok // Foto: Ivan Brkić

Loading...