28.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
intervju

Mirko Perok, načelnik Općine Virje: Postali smo za život ugodna i kvalitetna sredina, sve je više djece u vrtiću
M

Kao Općina, u kojoj je jedna od glavnih grana gospodarstva poljoprivreda, svake godine u proračunu osiguravamo određena financijska sredstva za potporu poljoprivrednim djelatnostima, govori načelnik Perok.

Ne propustite

Općina Virje u vrijeme Martinja već tradicionalno slavi Dane općine. Svake godine spremao se bogat program, podsjećalo se na prijašnje i buduće projekte, plesalo se i zabavljalo, sve pod budnim okom dugogodišnjeg načelnika Mirka Peroka. Najpoznatiji virus na svijetu poremetio je planove mnogima, pa tako i Općini Virje. Povodom rođendana razgovarali smo s načelnikom Mirkom Perokom.

Situacija oko koronavirusa spriječila je tradicionalno općinsko slavlje?

Zbog pandemije koronavirusa ove godine nismo organizirali Martinjske dane Općine Virje koji se tradicionalno održavaju već više od dvadeset pet godina povodom dana Općine i blagdana našeg zaštitnika Sv. Martina. U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite održali smo samo svečanu sjednicu Općinskog Vijeća s tridesetak sudionika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Na toj sjednici ukratko smo se prisjetili ostvarenih postignuća u protekloj poslovnoj godini koja kod nas traje od Martinja do Martinja, podijelili zaslužnim mještanima općinska priznanja te uz kratka obraćanja gostiju završili sjednicu. Ovo je prilika da se u ime Općine Virje zahvalim svima koji su na bilo koji način svojim radom ili savjetom pomogli da i ova vrlo zahtjevna godina za Općinu bude u konačnici uspješna.

Pomaže li Općina i dalje mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja i kako ste zadovoljni provođenjem programa?

Program je namijenjen mladim obiteljima te obuhvaća pet mjera kojima nudimo pogodnosti prilikom rješavanja stambenog pitanja na području Općine Virje. One obuhvaćaju financijsku pomoć kod kupnje građevinskog zemljišta u iznosu do 30.000,00 kuna, kod kupnje stambenog objekta u iznosu do 70.000,00 kuna i kod ulaganja u postojeći stambeni objekt u iznosu do 20.000,00 kuna, te kupnju nekretnine u vlasništvu Općine po povoljnim uvjetima i podmirenje 100% troškova za priključenje na sustav vodoopskrbe i odvodnje. U program smo u četiri godine provedbe uložili 3,5 milijuna kuna. Rezultat koji vjerujem da smo ostvarili, a koji nas sve iznimno veseli, je bolja demografska slika Općine, što dokazuje ovogodišnji upis petnaestak djece više u vrtić zbog čega smo morali aktivirati petu odgojnu skupinu i zaposliti dvije nove odgojiteljice.

Brojnim mjerama pomažete mjesnim poljoprivrednicima, biste li rekli da je poljoprivreda perjanica Općine Virje kojom se može dičiti i ponositi?

Kao Općina, u kojoj je jedna od glavnih grana gospodarstva poljoprivreda, svake godine u proračunu osiguravamo određena financijska sredstva za potporu poljoprivrednim djelatnostima. Naš program za poljoprivrednike sadrži nekoliko mjera kojima sufinanciramo: umjetno osjemenjivanje krmača i junica, osposobljavanje za rukovanje pesticidima, povrat kamata na razvojne poljoprivredne kredite, povrat 25% premije osiguranja i od ove godine kupnju poljoprivrednih strojeva. Osim toga, gradnja poljoprivrednih objekata oslobođena je plaćanja komunalnog doprinosa. Ponosni smo na naše poljoprivrednike koji su unatoč brojnim izazovima opstali, a većina njih i povećali svoju proizvodnju.

Prošlo je već više od pola mandata, na godinu su izbori, kako biste se osvrnuli na proteklo razdoblje, na koje ste projekte ponosni?

Proteklo mandatno razdoblje bilo je zaista uspješno za našu Općinu. Završili smo nekoliko kapitalnih projekata koje smo sve djelomično financirali sredstvima Europske unije i resornih Ministarstava. Od značajnijih projekata spomenuo bih izgradnju kružnog toka i rekonstrukciju ulica Frana Lugarića i Ivana Gundulića te uređenje Miholjanske ulice u Virju, izgradnju nove tržnice u Virju, izgradnju reciklažnog dvorišta u Virju, uređenje društvenog doma u Šemovcima te unutarnje uređenje društvenog doma u Virju. Bilo je tu i još mnogo manjih investicijskih zahvata na uređenjima objekata, puteva i redovnim održavanjima u svim naseljima Općine. Osim toga, realizirali smo i program potpore Europske komisije WiFi4EU od 15.000 eura za omogućavanje besplatnog interneta na javnim površinama.

Foto: Jurica Karan
Radovi na nogostupu u ulici Mitrovica // Foto: Jurica Karan

U ovim novonastalim okolnostima od velikog značaja za mještane starije životne dobi bio je program „Zaželi – provedi“ kroz koji smo u protekle dvije godine organizirali brigu za starije i nemoćne. Uz pomoć PORE – županijske razvojne agencije prijavili smo nastavak programa te očekujemo ubrzo potpisivanje ugovora za provođenje nastavka programa za narednih godinu dana. Bitno je i spomenuti da Općina zajedno s Društvom Naša Djeca Virje, kroz brojne aktivnosti djece tijekom cijele godine, priprema kandidaturu da postane prva „Općina prijatelj djece“ u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kako je neodržavanje klasične Prkačijade utjecalo na vidljivost Općine Virje?

Neodržavanje Prkačijade zasigurno je negativno utjecalo na vidljivost Općine. Početkom godine primili smo od Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj nagradu Suncokret ruralnog turizma za Virovsku prkačijadu kao manifestaciju od iznimne kvalitete. To je za nas bilo veliko priznanje i motivacija za daljnji rad. Međutim, zbog mjera Stožera civilne zaštite, Prkačijadu nismo mogli održati fizički, pa smo situaciji pristupili inovativno i na moj poticaj održali virtualnu Virovsku prkačijadu. Ideja se pokazala uspješnom te je kroz virtualni svijet okupila male i velike slastičare i kuhare iz Hrvatske i svijeta, naše prijatelje iz: Izraela, Mauricijusa, Slovenije, Makedonije, Nigerije, Albanije i mnogih drugih zemalja. Prkači su očito svima ostali u jako lijepom sjećanju, pa s nestrpljenjem čekamo svibanj 2021. godine kako bismo se, nadamo se u normalnim okolnostima, ponovno vidjeli u Virju.

Povećali ste sigurnost u prometu, prvenstveno mladih učenika, postavivši semafor u Ulici Mitrovica. Na tom tragu radi se i nogostup koji se proteže Mitrovicom, kakva je situacija s tim, kad će biti kompletno dovršen, možemo li očekivati svečano otvorenje?

U suradnji s Hrvatskim cestama uspjeli smo postaviti semafor ograničenja brzine u ulici Mitrovica i svjetlosno obilježiti pješački prijelaz ispred autobusne stanice. Pješačka staza je dovršena, ali svečanog otvorenja zbog epidemioloških mjera neće biti. Stazu u Mitrovici simbolično smo otvorili 18. studenog paljenjem tisuću svijeća na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U prošlom razdoblju otvorena je tržnica, reciklažno dvorište, a najavljen je hostel. U kakvoj je fazi taj projekt?

Za projekt hostel imamo pravovaljanu građevinsku dozvolu za kompletnu rekonstrukciju kupljene nekretnine u Rusanovoj ulici. Zbog nastale situacije s korona virusom procijenio sam da radovi moraju malo pričekati. Kroz nekoliko dana kreće rekonstrukcija krovišta kako bismo objekt zaštitili od vanjskih vremenskih utjecaja, a proračunom za iduću godinu predviđena su sredstva za nastavak radova.

Foto: Općina Virje

Kakve projekte pripremate, osim hostela?

Osim hostela, u prijedlog proračuna za 2021. godinu, koji je planiran u iznosu od 42,2 milijuna kuna, i projekcijama za 2022. i 2023. godinu uvrstili smo dvadesetak projekata od kojih želim istaknuti: uređenje ulice Ante Starčevića s pripadajućim pješačkim stazama, uređenje trga Prodavić s izgradnjom kružnog toka, izgradnja dječjeg igrališta u Virju te obnova i nadogradnja igrališta u ostalim mjestima, druga faza projekta energetske učinkovitosti društvenog doma Virje – obnova fasade, energetska obnova fasade i ugradnja lifta u Dom zdravlja Virje, vanjsko i unutarnje uređenje zgrade stare općine, izgradnja pješačke staze u Novigradskoj i Goričkoj ulici, uređenje trga dr. Franje Tuđmana, izgradnja mrtvačnice u Rakitnici, izgradnja spomenika Domovini i poginulim braniteljima Općine Virje, uređenje prometnica oko sportskog parka u Virju, energetska učinkovitost – rekonstrukcija javne rasvjete, uređenje teniskih terena, izgradnja malonogometnih igrališta u Šemovcima, Miholjancu i Hampovici, uređenje trga dr. Barca u Šemovcima, izgradnja kanalizacije u Šemovcima i Hampovici u sklopu projekta Aglomeracija, izgradnja kanalizacije u Miholjancu, uređenje stare škole – muzeja i knjižnice, sanacija odlagališta komunalnog otpada Hatačanova, uređenje društvenih domova u Rakitnici, Miholjancu, Donjim Zdjelicama i Hampovici, priprema dokumentacije i kupnja zemljišta za gradnju doma za starije i nemoćne. Za većinu navedenih projekata imamo valjane dozvole ili su u završnoj fazi izdavanja. Ukupna vrijednost navedenih investicija iznosi oko 60 milijuna kuna i smatram da je provediva kroz navedeno trogodišnje razdoblje uz korištenje sredstava Europske unije.

Što biste još voljeli ‘donijeti’ u Virje? Nedostaje li išta Vašoj općini?

Općina Virje i središnje naselje Virje itekako je prepoznato po svojoj povijesnoj, kulturnoj, društvenoj i sportskoj tradiciji. Ono što nam nedostaje je bolja demografska slika i više radnih mjesta. Puno je ljudi zaboravilo da je Općina početkom devedesetih godina izgubila 350 radnih mjesta likvidacijom dviju tvrtki i taj broj teško je nadoknaditi. Iz tog razloga Općina kroz različite programe maksimalno potiče privatno poduzetništvo i poljoprivredu te dolazak i ostanak mladih obitelji. Izgradnjom kompletne komunalne infrastrukture u koju je uloženo preko 60 milijuna kuna, izgradnjom novog vrtića, nadogradnjom osnovne škole za jednosmjenski rad, izgradnjom nove sportske dvorane te zahvaljujući dovršenih i planiranim projektima uređenja ulica Virje je postalo ugodna i kvalitetna sredina za život.

Hoćete li se ponovo kandidirati za načelnika?

Odluku o tome nisam još donio. O tome ću promišljati početkom iduće godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraga

U Podravini se pojavila krivotvorena novčanica, policija upozorava građane na oprez

Jedna je osoba s područja Pitomače policiji protekli tjedan prijavila lažnu novčanicu od pet eura. Kako navode u policiji,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×