Veliki projekti stare-nove vlasti

Mirko Perok: Otvaramo radna mjesta u proizvodnji algi, rekonstruiramo zavičajno kulturni centar i sufinanciramo domove mladim obiteljima

Kroz Turističku zajednicu ćemo nastojati pomoći našim OPG-ima da plasiraju svoje proizvode na kućnom pragu. Tako bi kroz povećanje proizvodnje trebalo doći i do novih samozapošljavanja - ispričao je Perok o ciljevima nove TZ Središnja Podravina.

08:00h
0
Načelnik na pametnoj klupi // Foto: Općina Virje

Nakon lokalnih izbora, već s prvim završenim krugom nešto više od polovice glasača odlučilo je da će u općini Virje dosadašnji HDZ-ov načelnik Mirko Perok nastaviti obnašati načelničku dužnost.

– HDZ i ja osobno zadovoljni smo ishodom izbora jer smo osvojili većinu u vijeću te što sam izabran za načelnika još u prvom krugu. Kampanja mojih političkih suparnika bila je korektna, svatko je predstavio svoje programe te nije bilo zlih namjera. Međutim, birači su prepoznali naš program kontinuiteta i kvalitetu provedenih projekata, kao i onih u tijeku i u planu – zadovoljan je Perok.

Za početak, ispričao je o velikom projektu na pomolu koji bi trebao otvoriti 40-ak novih radnih mjesta. Radi se o tvrtki Matvej, gdje će se u sklopu elektrane graditi staklenici na površini od 40.000 kvadrata.

– Staklenici bi koristili višak toplinske energije iz bioplinskog postrojenja za proizvodnju algi za biodizel i farmaceutsku industriju. U sklopu elektrane imamo stranog investitora te smo već visokoj fazi razgovora i dogovora. Radi se o investiciji preko 10 milijuna eura, a aktivirali bismo i svoj drugi kolosijek kako bi sve moglo putovati željeznicom – upućuje nas načelnik.

Osim toga, pred Virjem je nekoliko kapitalnih projekata, a neki su već krenuli. Ono čemu će se mještani možda najviše veseliti je rekonstrukcija zgrade stare škole u zavičajno kulturni centar.

– Projekt je prijavljen kod Ministarstva poljoprivrede kroz mjere za ruralni razvoj te kroz par mjeseci očekujemo rezultate. Kulturni centar u stopostotnom bi se iznosu trebao financirati kroz Ministarstvo odnonsno fondove EU, u vrijednosti 10 milijuna kuna, uz ponešto vlastitih sredstava – informirao nas je načelnik Virja.

Također, vlastima u Virju cilj je završiti kompletnu kanalizaciju i komunalnu infrastrukturu u vrijednosti radova 7,5 milijuna kuna plus PDV.

Zgrada stare škole u Virju // Foto: Marko Murković
Zgrada stare škole u Virju dobit će novu ulogu // Foto: Marko Murković

– Idući tjedan potpisujemo ugovore i kreće se u realizaciju. Za ovaj veliki projekt imamo veliku potporu Hrvatskih voda u iznosu 80 posto, deset posto imamo mogućnost povući iz županijskog proračuna temeljem programa, dok će deset posto osigurati Općina. Investiciju vode Komunalije Đurđevac, a nedugo smo otvorili i ponude za izvođača te kao zajednicu izvoditelja izabrali Bistru Đurđevac i Komunalne usluge iz Đurđevca – objasnio je Perok.

Također, s Đurđevcom, Novigradom Podravskim i Kloštrom Podravskim, Virje je ušlo u projekt aglomeracije tog područja. Kroz to mu je prihvaćen projekt gradnje kanalizacije u Hampovici i Šemovcima u vrijednosti 16 milijuna kuna. Radovi se financiraju 97 posto iz EU fondova i Hrvatskih voda te tri posto iz Općine.

– U Šemovcima i Hampovici imali smo još jedno ulaganje od oko milijun kuna, a radi se o uređenju pješačkih staza uz državnu cestu. Izgradnja staza je završena, neovisno o aglomeraciji, kako kanalizacija ide mimo pješačke staze – načelnikovo je pojašnjenje.

Uz to, u tijeku su radovi u Novigradskoj, Miholjanskoj i Ulici Mitrovica, ali ondje se prije novih staza mijenja kompletna instalacija vode i plina.

– Uskoro se očekuju i rezultati natječaja prijavljenog na Ministarstvo kroz mjeru ruralnog razvoja, a radi se o rekonstrukciji kolnika i pješačke staze u ulicama Franje Lugarića i Ivana Gundulića u Virju s kružnim tokom. Vrijednost tih radova je 3,5 milijuna kuna, a u stopostom iznosu financiraju se iz Ministarstva odnosno Europske unije – završio je s radovima na ulicama Perok.

U Virju je planu još jedna investicija, no ova će se financirati kroz LAG Podravina. Na slobodnoj parceli u blizini Vatrogasnog doma krajem godine trebala bi početi gradnja dječjeg igrališta u vrijednosti 400.000 kuna.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok ispred vrtića Zrno // Foto: Marko Murković
Mirko Perok ispred vrtića Zrno // Foto: Marko Murković

Što se tiče daljnjeg ulaganja u obrazovanje, Perok kaže kako je Općina s novim vrtićem i održavanjem škole kojoj nije ni osnivač najvažnije učinili.

– Za udruge i sport i dalje ne smanjujemo potpore, nego ćemo ih čak iz općinskog proračuna morati povećati jer su Virovci vrlo aktivni, pogotovo u sportu. Što se tiče, potpora za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu Općina pomaže sufinanciranjem kamatama na poslovne kredite od dva posto te jednokratnom pomoći kod zapošljavanja djelatnika s 2000 tisuće kuna – načelnikove su riječi.

Što se tiče zadržavanja mladih ljudi odnosno mladih obitelji na području Virja, strategija Općine ima ponudu koja se ne odbija. Naime, uputila im je Javni poziv za prijavu za korištenje sredstava pri rješavanju stambenog pitanja.

– Prilikom kupnje gradilišta u Virju, Općina sufinancira do 50 posto vrijednosti građevinskog zemljišta, a maksimalno do 35.000 kuna. Također, dobivaju i besplatni priključak odnosno besplatnu izgradnju vodovoda i odvodnje. U slučaju kupnje kuće, mlade obitelji sufinanciramo s 20 posto iznosa odnosno maksimalno sa 70.000 kn, te se tu, također, podrazumijeva besplatan priključak. Imamo i potporu za poboljšanje stambenog prostora, njegovo proširenje ili uređenje u iznosu sufinanciranja do 20.000 kuna – nabrojao je Perok.

Što se turizma tiče, načelnik je istaknuo kako je na njegovu inicijativu sedam općina osnovalo Turističku zajednicu Središnja Podravina. Kroz nju se planira mnogo lakše dovesti turiste da razgledaju kulturne i prirodne ljepote svih sedam općina od Bilogore do Drave.

– TZ je uspješno započela s radom, zaposlili smo direktoricu ureda, a kojem je sjedište u Virju i kroz nju ćemo nastojati pomoći našim OPG-ima da plasiraju svoje proizvode na kućnom pragu. Tako bi kroz povećanje proizvodnje trebalo doći i do novih samozapošljavanja – ispričao je o ciljevima nove turističke zajednice načelnik općine Virje.

čitam...
Loading...