22.3 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Mirovinci žele maksimalno ući u dokapitalizaciju
M

Ne propustite

Sudeći prema odlukama od strateškog interesa koje se najavljuju, nesporno je da će Skupština Podravke u četvrtak označiti prekretnicu u razvoju te kompanije. Sve je izvjesnije da su u pravu oni analitičari koji napominju da je to možda i najvažnija skupština dioničara nakon one iz 1993., kada je Podravka i pretvorena u dioničko društvo, piše Glas Podravine.

Izmjenama statuta osigurat će stabilnost Nadzornog odbora te izbor članova više neće ovisiti o političkoj volji vladajuće stranke i ili Vlade, već isključivo o vlasničkim udjelima, a članovi će se birati na samoj dioničarskoj skupštini. U uvjetima ulaska Hrvatske u Europsku uniju to mora biti prioritet, budući da su i ključni uvjet njenog dugoročnog opstanka.

Novim načinom izbora članova Nadzornog odbora, država kao trenutno najveći, postaje također obični dioničar, dakle svi dioničari postaju ravnopravni.

Druga važna skupštinska odluka trebala bi se odnositi na dokapitalizaciju.

Najavljena dokapitalizacija znači da će Podravka izdati novu emisiju dionica koje će prodavati putem burze. Na taj će način novac od prodaje doći izravno u Podravku, a ne kao u pretvorbi u državni proračun, ili kad se trguje između samih vlasnika, od čega Podravka zapravo nema nikakve izravnije koristi. Dokapitalizacija, dakle, ni na koji način ne znači prodaju Podravke, već njeno financijsko snaženje, a prema zakonu u dokapitalizaciji u prvom krugu mogu sudjelovati postojeći dioničari, piše Glas.

Jednostavna računica govori da kad bi svaki Koprivničanac u prosjeku mjesečno kupio po jednu dionicu, to je čak 30.000 mjesečno, odnosno 0,6 posto vlasništva, što znači više od sedam posto godišnje. Radi se o postotku koji bi omogućio mijenjanje vlasničkih odnosa. Činjenica je da sada cijena dionica relativno niska pa se može očekivati da će rasti pa je i pravo vrijeme za uključivanje u taj proces.

Postoji i treći aspekt očekivanih skupštinskih odluka. Smanjivanjem nominalne vrijednosti dionice anulirat će se kumulirani dug iz proteklih 12 godina, i to u iznosu od gotovo 500 milijuna kuna. Riječ je o običnoj knjigovodstvenoj operaciji, s obzirom da je taj novac odavno potrošen. U tom se kontekstu često zaboravlja da je Podravka već jednom smanjivala nominalnu vrijednost s 444 na 300 kuna. No, cijena dionice na burzi i nadalje je ovisila o rezultatima poslovanja Podravke, kao i o stanju na tržištu kapitala, tako da se kretala u velikom rasponu od 100 pa do gotovo 600 kuna.

Na najavljenu Podravkinu nominalnu cijenu od 200 kuna presudno će utjecati rezultati poslovanja i interes potencijalnih kupaca.

Podravka će se, po svemu sudeći, od skupštine 20. lipnja naći na značajnoj prekretnici. Ili će sama činiti potrebne, u nekim slučajevima i bolne, poteze kako bi postala uspješna kompanija ili će ostati nedovoljno efikasna, a time i laki plijen za preuzimanje.

U svemu je tome dobra vijest, prenosi Glas, što su obvezni mirovinski fondovi vlasnici 36 posto i imaju interes za dokapitalizaciju. Danas je zakonom limitirano da mogu biti vlasnici do 10 posto, no u pripremi je izmjena zakona kojim bi im bilo omogućeno da povećaju udjel na 15 do 20 posto. Takve izmjene zakona do jeseni bi mogle biti prihvaćene u Saboru, tim više što navodno postoji i pozitivni politički stav Vlade. Premijer Milanović je i obećao da odluke vezane uz državni paket Podravkinih dionica zasigurno neće biti takve da bi ugrožavale budućnost koprivničke kompanije. To bi značilo da i brza prodaja tog paketa nekom inozemnom investitoru ipak nije realna opcija.

– Obvezni mirovinski fondovi – naglašava za Glas Podravine jedan od njegovih čelnika, ujedno i član Nadzornog odbora Podravke – u potpunosti podržavaju prijedlog dokapitalizacije. Mi u tom procesu želimo sudjelovati. Ako se naše pravo na kupnju poveća samo za pet posto, a navijamo za dvostruku mogućnost, imamo prostora za značajno povećanje svojih udjela, pogotovo ako se ima u vidu da jedan od četiri prisutna fonda još nije blizu ni postojećem maksimumu. Odgovorno tvrdim da su obvezni mirovinski fondovi dugoročni investitor i da neće iz nje izaći prije nego što se iskaže prava vrijednost Podravke, a tada je nitko neće moći kupiti za „sitniš”.

S obzirom da mirovinci spremno dočekuju dokapitalizaciju i za nju imaju dovoljno sredstava, neće biti puno mjesta za mjesta za neke nove „igrače”.

Zato su i neke medijske špekulacije kako bi inozemne investicijske kuće, poput J.P. Morgana, mogle „preko noći” steći većinsko vlasništvo nad Podravkom nerealne, tim više što je Morgan na malom hrvatskom tržištu sada uključen u financijski značajnu operaciju Agrokorovog preuzimanja Mercatora, prenosi Glas Podravine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Trostruki je imendan danas, uputite im čestitke!

Ivan, Toma i Paulin današnji su slavljenici. Ivan, Toma i Paulin današnji su slavljenici. Toma je osoba od povjerenja, motrenja, motivacije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×