17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Martina dalić diže buru

Mišel Jakšić i Ivan Pal na izvnarednoj presici: Poruka HDZ-a je jasna, lokalnu zajednicu nitko ništa ne pita, a nas zanima odnos M. Dalić prema lokalnim projektima i sportu
M

Čeka nas novo definiranje nogometa i rukometa, to su važne stvari, klubovi su vrhunski promotori našeg grada, jače uključivanje u razvoj ne samo Sveučilišta Sjever nego i srednjih škola, kazao je gradonačelnik.

Ne propustite

Podravka i postavljanje Martine Dalić na čelo koprivničke kompanije bile su tema tiskovne konferencije koju je danas održao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, a svojim viđenjem cijele situacije pridružio mu se i predsjednik gradskog Vijeća Ivan Pal.

Jakšić je uvodno ponovio kako ga žalosti i straši činjenica da je premijer Andrej Plenković odlučio preuzeti ulogu glavnog kadrovika po firmama u kojima država ima svoj udio, no ovim je potezom odlučio preuzeti na sebe sve što će se u budućnosti događati s Podravkom.

Po pitanju Mirovinskih fondova u koje svi uplaćujemo još jednom je ponovio kako nije sreća i optimizam vidjeti sad iz prve ruke po N-ti puta da funkcioniraju kao smokvin list ili dizači ruke.

Napominje da punih 70 godina ovaj kraj stvara Podravku, radnici su se odricali od svojih plaća da bi se ona gradila, osmislili su svjetski poznatu Vegetu, prehranili hrvatsku vojsku dok su se neki sumanuto bogatili, važna je bila i u Covid krizi.

– Kad se sve zbroji oduzme to ništa ne znači za premijera i HDZ, jasna je poruka, lokalnu zajednicu nitko ništa ne pita tu ste da radite, a kadrovirat ćemo mi – kazao je Jakšić te dodao kako je frapiran što su Krunoslav Vitelj kao reprezent lokalnog HDZ-a i čovjek koji trenutno vodi lokalnu HGK i Ksenija Horvat koja je najavljivala borbu za lokalne i radnike interese, odlučili biti klimavci i dizači ruku.

Mišel Jakšić : Foto// Sonja Badalić

Najvažnije pitanje u ovom momentu koje se gura pod tepih su radničke plaće koje su u Podravki debelo ispod nekog uobičajenog prosjeka kakve bi trebale biti u multinacionalnoj tvrtki koja ima dosita ogroman značaj za kraj.

– Ako menadžeri mogu imati velike plaće, ako ovi koji sjede u Nadzornom odboru mogu primati lijepe naknade, ako država i mirovinci znaju povlačiti dobit, koji ti radnici stvore, mislim da i radnici Podravke zaslužuju konačno imati dobru plaću, a ne biti moneta Kseniji Horvat za neko podkusurivanje na Nadzornom odboru kad neko politički odluči koga će, ili neće, instalirati za šefa ili šeficu uprave – poručio je Jakšić.

Ivan Pal naglasio je kako je Podravka prevažna tema za Koprivnicu i šire.

– Interes koju koprivnička javnost iskazuje prema kadrovskim rješenjima nikoga u Zagrebu ne treba iznenaditi – rekao je te dodao kako je svako imenovanje predsjednika Uprave unatrag 20 godina izazivalo interes lokalne javnosti.

Činjenica je, kaže Pal, da lokalna zajednica nema nikakvog utjecaja. Po njegovom bi valjalo razmisliti o modelu koji je važio nekad kada je lokalna zajednica imala svoje predstavnike u Nadzornom odboru.

O kvalitetama Martine Dalić nije želio govoriti jer dolazi iz menadžerskih voda, dok je on profesor tjelesne kulture u mirovini.

– Zanima me kako će se kompanija razvijati, hoće li rasti zaposlenost, hoće li bijedne radničke plaće porasti, hoće li biti izgradnja novih tvornica, nastavka drugih projekata na koji su grad i Podravka oslonjeni. Zanima me sport i rukometni klub Podravka, hoće li se Podravka jače uključivati u lokalne projekte kulture, mladih i svih onih koji dižu kvalitetu života. Po tome ćemo onda ocjenjivati kvalitetu njenog mandata – rekao je Pal.

– Strahovi koje godinama imamo oko dijela prodaje Podravke su uvijek prisutni, nikako nam to ne bi bilo prihvatljivo. Nitko ne treba dobivati kredite unaprijed pa ni gđa Dalić, ali nikog ne treba ni unaprijed diskreditirati u poslovnom smislu – rekao je Pal.

Upitan za komentar da je Zvonimir Mršić svojevremeno također bio postavljen od strane premijera, Jakšić je kazao kako je on tada na izborima u Koprivnici dobivao preko 70 posto glasova kao gradonačelnik.

– Imao je povjerenje građana, u političkom smislu, na simboličkoj razini nisam da u isti koš trpamo Mršića, Dalić ili Burilovića. On je rastao i srastao s Koprivnicom, oni su došli sa strane. Neću biti odvjetnik Mršića, on ima svoje vrline, imao je neke dobre poteze, s druge strane i one s kojima se ne slažem, no ne slažem se ni s nekim svojim potezima pred dvije tri godine, ali ja nemam namjeru postati predsjednik Uprave Podravke – pojasnio je.

Premijeru je poručio kako bi bilo bolje da se bacio na glavu da natjera svim svojim alatima da se Podravka okrene jačanju nacionalne poljoprivrede pa i da Vlada izađe s konkretnim programom, jer 30 godina nismo s poljoprivredom napravili ništa, a stanje je gore nego 1989. godine.

Jakšić je rekao i kako su se pojavile priče da će nakon lokalnih izbora Vitelja u NO zamijeniti Damir Felak.

– Nas sad predstavlja osoba koju bi mogla zamijeniti druga osoba kojem to isto tako nije struka. Ako ih se postavlja po političkom ključu, nisu ni jedan ni drugi baš ostvarili nešto na izborima, nisu se čak imali hrabrosti kandidirati na izborima jer su znali kako bi prošli, onda koji je ključ kojim mi biramo predstavnike lokalne zajednice u NO Podravke – zapitao se gradonačelnik.

Kad sjedne s novom predsjednicom Uprave na stol će staviti neke projekte koji se vuku još iz mandata Zvonimira Mršića, ali i Marina Pucara.

– Od obnove sedmerokatnice, izgradnje logističko-distributivnog centra na Danici, gradnje tvornica Koktela, uređenja Doma Slavena, rješavanja pitanja Starčevićeve ulice, definiranje prostora Placa, industrijskog vrtića. Čeka nas novo definiranje nogometa i rukometa, to su važne stvari, klubovi su vrhunski promotori našeg grada, jače uključivanje u razvoj ne samo Sveučilišta Sjever nego i srednjih škola. Ako je točno da imaju manjak radnika, onda treba sjesti i vidjeti što napraviti u vremenu koje je pred nama – poručio je Jakšić.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prometna nesreća

Vozačica (20) jurila i izgubila kontrolu, zabila se u stablo. Putnica u bolnici, moguće su teške ozljede

Mlada putnica stradala je jučer u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 21 sat. Kako navodi policija, 20-godišnjakinja je vozila...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×