Proračun za 2019. godinu

Mišel Jakšić: Možemo se pohvaliti da smo u plusu 9,4 milijuna kuna, idemo u rekonstrukciju Zrinskog trga i gradnju škole na Podolicama

Bit će puno projekata najavljuje, koji će biti okrenuti stipendistima, školarcima, vrtićarcima i umirovljenicima, a ide se i s novim mjerama poticanja poduzetništva i prodaje zona te s mjerama za poticanje gradnje kuća.

13:48h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Gradonačelnik Mišel Jakšić danas se na konferenciji za novinare izjasnio o planovima s proračunom za 2019. godinu.

– Moram najaviti da ćemo si dati truda, a danas to ne radi ni jedna gradska uprava u Hrvatskoj, da i dalje na kvartalnoj bazi dajemo projekcije što očekujemo od proračuna do kraja godine, ali i dajemo točne podatke što je ostvareno u tom kvartalu da javnost u svakom trenutku zna kako se ponaša proračun i kakvo je financijsko stanje Koprivnice. Također, i kakva je usmjerenost prema projektima – naglasio je Jakšić.

– Prijedlog proračuna za 2019. godinu je oko 208,5 milijuna kuna i osobno vjerujem da veći dio toga možemo ostvariti – optimistično je rekao Jakšić.

Lani je u blagajni bio minus od 5,9 milijuna kuna, dok se grad sada može pohvaliti da je u plusu 9,4 milijuna kuna.

– Imamo rekordan rast u prihodima od poslovanja jer prošle godine u ovo doba tekući prihodi su bili 89 milijuna kuna, a ove godine je to skoro 104 milijuna kuna što čini porast od 16 posto. Prihodi od poreza su rasli za 18 posto, sve skupa oko 9 milijuna kuna. Također, snaga našeg gospodarstva i porast gospodarskih aktivnosti donio oko 2,5 milijuna kuna više prihoda poreza na dohodak. Smanjili smo i rashode poslovanja za oko 2% ili za prvih deset mjeseci za 2, 2 milijuna kuna – objašnjava Jakšić.

Smanjena je zaduženost grada, istaknuo je, te će u ovoj godini biti otplaćeno 11 milijuna kreditnih obveza i nakon toga nam ostaje 12 milijuna kuna kreditne zaduženosti grada što je rekordna niska stopa.

– Deficit grada Koprivnice će biti raspolovljen do pola i s ovakvim rezultatom ulazimo u finale te ćemo se dovesti u situaciju da deficita više neće biti – najavio je on.

Gradonačelnik je najavio i projekte na kojima će se raditi iduće godine.

– Spremamo se za gradnju Osnovne škole Podolice, za gradnju dvorane Osnovne škole Đuro Ester, bit će to godina u kojoj ćemo napraviti sve što je potrebno za početak radova i na Zrinskom trgu, u kojoj će neki od EU projekata ići svome kraju, a neki novi će i doći. Siguran sam da ćemo ići s asfaltom u neke nove ulice koje ga nemaju, idemo i s ulaganjem u Dječji vrtić Loptica i Tratinčica. Radit ćemo i rekonstrukciju prostora područne škole Vinica – rekao je o planovima gradonačelnik.

Bit će puno projekata, najavljuje, koji će biti okrenuti stipendistima, školarcima, vrtićarcima i umirovljenicima, a ide se i s novim mjerama poticanja poduzetništva i prodaje zona te s mjerama za poticanje gradnje kuća.

– Od 1. siječnja će svako drugo dijete vrtić plaćati 50 posto manje, a treće će ostati besplatno. A nismo zaboravili ni umirovljenike, mogu najaviti da ide već sad u proceduru da od ovog Božića pa već za sljedeće uskrsnice se cenzus diže s 1800 na 2000 kuna – zaključio je Jakšić.

Konferenciji za novinare prisustvovale su zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, predsjednik gradskog vijeća Ivan Pal i pročelnik financija Zdravko Punčikar.