intervju

Mišel Jakšić: Najbolje i najveće investicije su sad pred nama

Siguran sam da ćemo s tim istim pozitivnim emocijama nastaviti daljnji razvoj našeg grada, jer najbolje i najveće investicije su sad pred nama. Ovaj grad to može i zna i uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti, kazuje Jakšić.

10:53h
0
misel scaled

Aktualni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ide po novi mandat na čelu grada, a u intervjuu se dotaknuo projekata koji se provode, novih ulaganja te planova za budućnost.

Mnogo je toga učinjeno u sadašnjem mandatu gradonačelnika, koji projekt bi izdvojili kao najznačajnije?

Koprivnica je još jednom pokazala zašto je lider i pokretačka snaga naše županije. Izgradili smo novu sportsku dvoranu, novi vrtić, obnovljene su OŠ Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski, DV Loptica, izgrađen je novi poduzetnički inkubator kao i reciklažno dvorište. Moram spomenuti da smo i nikad više ulagali u naša prigradska naselja. Kruna ovog mandata je početak gradnje škole na Podolicama kao i Aglomeracija Koprivničkih voda koju smo pokrenuli prvi u našoj županiji. S obzirom da grad čine ljudi, drago mi je da smo čuvali i nadograđivali visok društveni standard, kroz jednu od najnižih cijena vrtića, besplatne radne bilježnice i bilježnice, stipendije za sve studente, ali i uskrsnice i božićnice za naše umirovljenike i korisnike osobne invalidnine. Radom našeg tima i velikom sinergijom s građanima, danas je Koprivnica 3. u RH po razvrstavanju otpada i u TOP 10 gradova u RH po povlačenju europskih sredstava.

Kao što ste i sami napomenuli, realizirani su mnogi projekti vezani uz predškolski odgoj i obrazovanje. U svom Izbornom programu najavili ste gradnju još jedne škole i vrtića. Ima li Grad dovoljno financijske moći za realizirati sve te projekte?

U ovom mandatu je provedena snažna financijska konsolidacija i danas mogu reći da je Koprivnica jedan od financijski najsnažnijih gradova u RH s nikad manjom stopom zaduženosti. Uz to sve revizije su nam donijele bezuvjetan nalaz, a Institut za javne financije najviše ocjene za transparentnost. Drago mi je da smo i na tom polju pokazali zašto je Koprivnica apsolutni lider i lokomotiva Koprivničko-križevačke županije.

Poslovne zone u Koprivnici gotovo su popunjene, rezultat je to mjera poticanja poduzetništva koje provodi Grad Koprivnica. Kakva je suradnja s poduzetnicima i obrtnicima? Kakve su njihove reakcije na poduzetničke mjere?

Sve poduzetničke mjere donosimo u stalnoj komunikaciji s našim poduzetnicima i obrtnicima. Drago mi je da smo se pokazali kao korektan partner i u covid pandemiji gdje je ljudima doista trebala pomoć. Poduzetničke zone koje danas imamo su pred potpunom popunjenošću i uskoro će nam biti potrebna nova, treća poduzetnička zona. Lijepo je vidjeti kranove i nicanje novih hala u našem gradu.

Koprivnica je dobitnica i brojnih nagrada, od EcoCity, SmartCity, pa do odličnih ocjena za vođenje gradskih financija i europskih projekata, a nedavno i priznanje Grad za mlade. Koliko su ta priznanja poticaj za nove projekte i planove?

Sigurno je da svako priznanje veseli, no nosi i veliku odgovornost za daljnje projekte. Te nagrade povećavaju i interes potencijalnih partnera u budućim projektima, kao što i pokazuju visoku kvalitetu života u našem gradu. Grad za mlade je nagrada koja je došla posljednja i to je tema na kojoj Koprivnica unatoč svim teškoćama kroz koje prolazi RH ima puno toga za pokazati. Naše posljednje demografske mjere gdje smo omogućili mladima povoljnu kupovinu građevinskih zemljišta za dizanje vlastitog doma su se pokazale kao pun pogodak.

Na parlamentarnim izborima dobili ste velik broj preferencijalnih glasova i ušli u Hrvatski sabor kao jedini Koprivničanac. Koliko su spojive saborske i gradonačelničke obveze?

Prije svega volim se boriti za naš grad i naš kraj i ove dvije obveze su na tom polju potpuno spojive. Imam dobar tim u gradskoj upravi i sve uspijemo posložiti i odraditi. Drago mi je da su mi građani dali doista veliko povjerenje, najveće u našoj županiji, hvala im na tome i to je zasigurno nešto što nosi i veliku odgovornost. Dosta je bilo podravsko-prigorske šutnje u Saboru. Imali smo cijele regimente saborskih zastupnika koji su se bojali spomenuti naš kraj, to više neće biti tako jer građani našeg grada i našeg kraja zaslužuju puno više. Veseli me da se Koprivnica opet počinje respektirati na karti RH.

Na vašoj listi možemo vidjeti kvalitetna imena stranačkih, koalicijskih, ali i nestranačkih ljudi, a vidimo i neka nova imena. Kakvu suradnju očekujete s budućim gradskim vijećem?

Moram spomenuti da je koalicija u prošlom mandatu odradila odličan posao, bez ijedne trzavice i prijepora. Racionalno, odgovorno, ali i proaktivno. Siguran sam da nas i u novom mandatu očekuje kvalitetna suradnja, puna dobrih projekata i inicijativa, a jedno od jamstava za to je i stari i siguran sam novi predsjednik gradskog vijeća Ivan Pal. Uvijek postoji politizacija, pogotovo u kampanjama, no činjenica je da je u prošlom gradskom vijeću 80% odluka doneseno jednoglasno, što dovoljno govori samo za sebe.

Statistika pokazuje da Koprivnica nosi polovicu gospodarstva naše županije. Kako vidite današnju županijsku vlast, ide li u dobrom smjeru?

Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u RH koji ima pozitivne stope u kretanju stanovništva, što se baš ne bi moglo reći za cjelokupni prostor naše županije. Isto tako Koprivnica već nekoliko godina zaredom ima stalan i snažan trend porasta i novostvorenih radnih mjesta kao i broj obrtnika. Svaki grad u RH bi volio imati na svom području Podravku, Belupo, Hartmann, Carlsberg, Podravsku banku, Vemo trade, Ligo i da ne nabrajam sad sve ostale subjekte. Zato i jesmo lokomotiva i pokretač naše županije. Županija je mogla i trebala ići brže i energičnije, no natjerat ćemo ih da prate naše uzlazne trendove.

Koprivnica i Podravka usko su vezane. Oštro se reagirali na nedavne najave o prodaju državnog udjela u vlasništvu Podravke. Zašto? Što za Koprivnicu znači privatizacija Podravke?

Podravka danas ima dobru vlasničku strukturu koju ne treba mijenjati i žao mi je što nas je HDZ-ova Vlada opet dovela u neke upitne situacije. Ako su radnici Podravke bili dobri u Domovinskom ratu kad je trebalo hraniti Hrvatsku, kao i sada u covid pandemiji, onda ih se treba respektirati uvijek, a ne da respekt postoji samo kad treba uzeti dobit iz Koprivnice u državni budžet uz klimanje navodno naših članova Nadzornog odbora (Vitelj/HDZ i Milodanović/Lacković). Podravka se mora vratiti na listu strateških tvrtki RH i tu sam siguran da ćemo imati politički konsenzus, pa i covid pandemija nam je pokazala koliko je važno da kao zemlja budemo samoodrživi sa svojom prehrambenom i poljoprivrednom industrijom. Vjerujem da sada i kolege Koren i Lacković vide da nije baš uvijek najbolje slijepo vjerovati Plenkoviću i HDZ-u.

Za kraj, koja je vaša poruka građanima Koprivnice?

Veliko hvala svim Koprivničankama i Koprivničancima na velikoj podršci i povjerenju u proteklom mandatu. Zajedno smo ostvarili jako puno i pokazali zašto je Koprivnica naša ljubav i naš ponos, nama najljepše i najdraže mjesto za život. Siguran sam da ćemo s tim istim pozitivnim emocijama nastaviti daljnji razvoj našeg grada, jer najbolje i najveće investicije su sad pred nama. Ovaj grad to može i zna i uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti.