NESVAKIDAŠNJA PONUDA

Mislili smo da moramo okulistu kada smo vidjeli štand Jasnice Cmrk: Neki i dalje ne znaju kaj je to, volim biti inovativna

Godišnje Jasnica i njezin muž posade od 500 do 4000 komada ove cvjetače, a cijena je duplo veća od one obične, objašnjava Cmrk. Uz ljubičasti karfiol proizvodi i zelenu, narančastu, rozu i bijelu cvjetaču.

14:43h
0
Foto: Sanjin Bojić

Na koprivničkoj Gradskoj tržnici uočili smo zanimljiv proizvod kakav se baš i ne viđa svaki dan – zapravo se ne sjećamo kada smo ga vidjeli.

Točnije, zainteresirala nas je cvjetača ljubičaste boje! Točno porijeklo ljubičastog karfiola nije poznato. Ljubičasta boja koja se nalazi u ljubičastom karfiolu je isti antioksidans antocijanin koji se nalazi i u crvenom zelju i crvenom vinu. Boju zadržava jedino ako se skuha na pari, kuhanjem u vodi gubi ljubičastu boju i postane lagano smeđi, a istovremeno i lagano oboji vodu u kojoj se kuha. Ovo upečatljivo povrće drži na svom štandu Jasnica Cmrk.

Foto: Sanjin Bojić

– Prvi karfiol na ovu tržnicu donesel je moj tata Ivan pedesetih godina, onaj obični bijeli, tad još nitko u Koprivnici nije ni znal kaj je karfiol, a igrom slučaja ja sam prije neke četiri godine u Zagrebu slučajno kupila ljubičastu cvjetaču, a pošto smo uvijek bili inovativni odlučila sam sama početi uzgajati ljubičastu cvjetaču – objašnjava Jasnica te spominje kako je već sada krenula s novom rezervacijom sjemena koje joj dolaze iz Francuske i Italije i Budimpešte.

Jasnica Cmrk vlasnica je OPG-a Cmrk koji postoji 20-ak godina, a bave se uzgojem voća i povrća. Godišnje Jasnica i njezin muž posade od 500 do 4000 komada ove cvjetače, a cijena je duplo veća od one obične, objašnjava Cmrk.

Jasnica Cmrk // Foto: Sanjin Bojić

– Koprivničanci su zainteresirani za ovaj proizvod, da nisu ne bi mi to radili, a ima onih koji si to mogu priuštiti. Ima onih koji još uvijek ne znaju kaj je to pa me pitaju kakav je okus, kak se kuha i svašta, a ima i onih koji već znaju po kaj i zakaj idu k meni na plac – govori Jasnica.

Uz ljubičasti karfiol, OPG Cmrk proizvodi i zelenu, narančastu, ružičastu i bijelu cvjetaču.

Šenon (lijevo) // Foto: Sanjin Bojić

Šenon, koji nosi zanimljivo ime zapravo je hibrid između brokule i cvjetače, uzgaja desetak godina. Nešto je blažeg okusa, ali je i njegov sastav nešto bogatiji mineralima i vitaminima. U Hrvatskoj se na policama trgovina nalazi već neko vrijeme i sve češće se mogu pronaći zanimljivi recepti s upravo ovim povrćem, a možete ga naći i na štandu naše Koprivničanke.

– Sadim ga desetak godina i ljudi ga vole kupiti, kod njega treba paziti kada se sadi jer ako ga zasadim na primjer u proljeće, a imam sadnice za jesensku proizvodnju, od toga neće biti ništa, treba znati nekaj prije nego se krene u ovaj posao – govori Jasnica te objašnjava kako sve što rade zahtjeva puno vremena i znanja, ali to nije težak posao, ako ga voliš.

čitam...
Loading...