20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Mito i korupcija u obrazovanju odraslih te u auto-školi, sudjelovao i policajac
M

Ne propustite

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su u petak kriminalističku obradu nad 16 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja i zlouporabe položaja i ovlasti, priopćio je policijski glasnogovornik Dražen Laljek.

Policijski izvidi, mjere iz članka 180. Zakona o kaznenom postupku i kriminalistička obrada provođena je više mjeseci u koordinaciji sa USKOK-om i Upravom kriminalističke policije MUP-a. Akcija je usmjerena prema nezakonitom djelovanju osoba u srednjoškolskom obrazovanju odraslih u jednoj javnoj ustanovi za trajnu naobrazbu odraslih i postupku osposobljavanja za vozače u jednoj auto-školi na području Županije koprivničko-križevačke.

Osnovano se sumnja da je ravnatelj javne ustanove (1970.) u prethodnom dogovoru sa zainteresiranim osobama za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije na nezakonit način, bez prisustvovanja predavanjima i ispitima, omogućavao završavanje škole u što kraćem roku, za što je primao novčane iznose na ruke od zainteresiranih osoba. U nezakonitom postupku između ravnatelja i zainteresiranih osoba (1988., 1989., 1981. i 1982.) posredovao je muškarac (1976.) koji je također od zainteresiranih osoba primao razne novčane iznose.

Osnovano se sumnja da su vlasnik (1970.) i odgovorna osoba auto škole (1974.) tijekom 2008. i 2009. godine zlouporabili položaj i ovlasti te u cilju pribavljanja imovinske koristi kandidatima za vozače organizirali izdavanje potvrda o polaganju vozačkih ispita bez stvarnih polaganja. Instruktor vožnje (1981.) je u odgovarajućim evidencijama bilježio sate upravljanja vozilom za kandidate koji nisu pristupili vožnji a ovlašteni ispitivač (1975.) je omogućavao propuštanje kandidata na ispitima.

Dvojica muškaraca (1982., 1982.), od kojih je jedan policijski službenik Policijske uprave, u dogovoru sa vlasnikom i odgovornom osobom polagali su pojedine ispite umjesto kandidata. Kandidat za vozača (1987.) isplatio je osumnjičenom vlasniku uz redovni novčani iznos i dodatni novčani iznos za pribavljanje potrebitih potvrda bez izlaska na ispit.

Temeljem naloga Županijskog suda u Koprivnici izvršene su pretrage poslovnih prostora, obiteljskih kuća i drugih prostora koje koriste osumnjičenici te su oduzeti predmeti koji se dovode u svezu sa izvršenjem opisanih kaznenih djela. Svi osumnjičenici uhićeni su 8. travnja. Poradi osnovane sumnje u izvršenje kaznenih djela „Zlouporaba položaja i ovlasti” iz članka 337. Kaznenog zakona te pomaganje i poticanje u izvršenju istih, protiv 7 osumnjičenika slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici redovnim putem.

Poradi osnovane sumnje u izvršenje kaznenih djela „Primanje mita” i „Davanje mita” iz članka 347. i 348. i „Protuzakonito posredovanje” iz članka 343. Kaznenog zakona 6 osumnjičenika dovedeno je uz kaznenu prijavu Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu dana 10. travnja, dok će protiv 3 osumnjičenika biti podnesena kaznena prijava USKOK-u redovnim putem.

Nastavljaju se policijski izvidi usmjereni na otkrivanje ostalih nezakonitosti u poslovanju javne ustanove i auto-škole. Osumnjičeni policijski službenik odlukom načelnika Policijske uprave od 9. travnja udaljen je od dužnosti te je pokrenut disciplinski postupak. Poradi nezakonitosti u radu protiv auto-škole i odgovornih osoba biti će pokrenut odgovarajući upravni i inspekcijski postupak zabrane rada i oduzimanja dozvola (licencija).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Projekt škole za afriku

FOTO/VIDEO Osnovna škola Braća Radić dobila plaketu i priznanje UNICEF-a, Grgac: Ponosan sam na sve učenike, roditelje i djelatnike

Osnovnoj školi Braća Radić danas je svečano uručena plaketa i priznanje povodom 15 godina sudjelovanja u UNICEF-ovom projektu Škole...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×