13.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PRIJEDLOZI RAZNIH MINISTARSTAVA

MJERE ZA SPAS Stručnjaci složni da stižu teški dani, evo što sve vladajući pripremaju pomoć gospodarstvu, turizmu, poljoprivredi…
M

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iznijela je da se mjere u njezinu resoru odnose, između ostaloga, na poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i OPG-ove.

Ne propustite

Stručnjaci su se gotovo uglas složili kako će koronavirus ostaviti velik trag na gospodarstvu. Stoga je potrebno krenuti s različitim mjerama kako bi se istome pomoglo.  Deset mjera iz resora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio je ministar Darko Horvat. U okviru na kraju teksta navedene mjere nalaze se kao prijedlog na današnjoj sjednici vlade. Prvenstveno su namijenjene poduzetnicima i obrtnicima na čije poslovanje uvelike koronavirus utječe.

Foto: Ivan Balija
Darko Horvat // Foto: Ivan Balija

– Smisao svih mjera koje planiramo poduzeti i o kojima smo dosad vodili vrlo intenzivne razgovore jest da sačuvamo radna mjesta i domaće gospodarstvo te da u prvom valu osiguramo potrebnu likvidnost našim poduzetnicima, kroz moratorij ili odgode plaćanja obveza kredita, uvođenje novih kreditnih linija za obrtna sredstva i slično – stoji na stranicama ministarstva, uz riječi Horvata kako je svjestan da najviše pate prijevoznici, trgovci i izvoznici, ali moraju brinuti i o manjim obrtnicima te velikim kompanijama.

U kontekstu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ministar Josip Aladrović kao i Horvat fokus je postavio na radna mjesta, navodi Index.hr. Pritom valja biti spreman na odlazak radnika, posebice u izloženim sektorima. Već sljedeći tjedan očekuje primjenu dijela direktnih mjera. Naravno, turizam je posebno važna grana. Mjerama aktivne politike zapošljavanja utjecat će se da pet tisuća ljudi ostane na raspolaganju poslodavcima u turizmu. Aladrović je ujedno odgovorio kako je odgoda – ali ne i suspenzija – plaćanja poreza i doprinosa jedna od opcija.

Foto: Ivan Balija
Gari Cappelli // Foto: Ivan Balija

Ministar turizma Gari Capelli prije današnje sjednice vlade, na kojoj će se raspravljati o navedenim mjerama, istaknuo je one poput odgode plaćanja boraviše pristojbe, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište te produljenje mjere “stalni sezonac” za još tri mjeseca. Dio mjera neće se doticati isključivo turizma, već i drugih sektora, a predstavit će ih ministar financija Zdravko Marić.

Marić, potpredsjednik vlade, potvrdio je kako će jedinice lokalne samouprave imati mogućnost vlastitim mjerama olakšati stanje građanima i poduzetnicima. Siguran je, prenosi Index.hr njegove riječi, kako neće biti lako nadomjestiti sredstva u proračunu.

– Sve će što se tiče ovog likvidnosnog jaza, u smislu javnih davanja, ići na račun središnjeg proračuna jer smo procijenili da središnja država, bez obzira na sve izazove, lakše može doći do tih likvidnih sredstava nego, primjerice, pojedine lokalne jedinice ili sam Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – izjavio je Marić, vjerujući da će lokalna samouprava pratiti njihov primjer u pružanju pomoći.

Zdravko Marić
Zdravko Marić // Foto: Ivan Brkić

Želja je spriječiti otpuštanje radnika, što se, prema ministrovim saznanjima, već događa. Kaže da se mentalni sklop sviju nas treba promijeniti, a važnost domaće proizvodnje osvijestiti. Nije, međutim, želio procjenjivati efekte na cjelokupno gospodarstvo, dok je potvrdio da mirovine nisu upitne.

Europska sredstva bit će na raspolaganju gospodarstvenicima

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, piše Index.hr, kazao je kako će Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) udvostručiti sredstva za kreditiranje malog poduzetništva uz niske kamate, a u pripremi su i tzv. korona krediti s povoljnom kamatom do 100 tisuća eura za mikro, mala i srednja poduzeća, o čemu je govorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Spomenimo i kako će, prema Pavićevim riječima, europska sredstva biti na raspolaganju gospodarstvenicima za daljnji rad i obrtna sredstva.

Oleg Butković // Foto: icv.hr, Kristijan Toplak (Općina Pitomača)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tvrdi kako se infrastrukturni radovi normalno odvijaju, a tijekom jučerašnjeg dana govorio je o prijedlogu 29 mjera pomoći.

– Glede međunarodnog željezničkog prometa, teretni se promet odvija. Međutim, putnički je obustavljen. Zračne luke bilježe velik pad, iako su sve sezonski orijentirane jer je glavnina prometa ljeti, pa taj pad nije toliko dramatičan. Naravno, i Croatia Airlines, Cargo, to su tvrtke s otežanim poslovanjem. S mjerama se ide odmah – rekao je Butković, dodavši kako situacija u Croatia Airlines još nije alarmantna, dok će se na razini Europske unije pronaći načini pomoći aviokompanijama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iznijela je da se mjere u njezinu resoru odnose, između ostaloga, na poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i OPG-ove.

Set predloženih mjera iz resora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta:

 1. Reprogramiranje postojećih kredita (uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita) te uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka po postojećim plasmanima,
  2. Odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, u suradnji s poslovnim bankama,
  3. Odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u, u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza,
  4. Povećanje opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza na način da se u prihvatljive korisnike uključi i sektor turizma, gospodarski subjekti koji vrše posredan izvoz ili su dobavljači izravnih izvoznika,
  5. Predvidjeti mogućnost da se kroz Izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja uvede produženje rokova za realizaciju investicijskih projekata te uvede dodatni grace period od tri godine za očuvanje radnih mjesta,
  6. Interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstva, te drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača,
  7. Povećanje stope jamstva HAMAG-BICRO sa 65 na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade te dodatna alokacija od 15 milijuna eura za Mikro zajmove za obrtna sredstva (do 25.000 eura), uz maksimalnu kamatnu stopu od 1 posto,
  8. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova do 31. 12. 2020. godine,
  9. Povećanje limita de minimis potpore s 200.000 eura na 500.000 eura,
  10. Mogućnost aktiviranja dijela proračunskih sredstava kao doprinos interventnim sektorskim potporama poduzetnicima (nacionalni grant)

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Detalj s prometnica

DALA JE SVOJE Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke!

"Škodo moja, proizvodnje češke, krenem s tobom a vratim se pješke", napisao je jedan pratitelj facebook stranice Uživo sa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×