Mlada koprivnička umjetnica // Pogledajte kako Antonela Fulir zamišlja gradske biciklističke staze i fasade u kampusu

19:29h
0
Izloženi radovi s netom završene izložbe Modulars u Zagrebu // foto: privatna arhiva

Antonela Fulir // izvor: privatni albumIza apsolventice Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu prva je samostalna izložba u karijeri. Izložba pod nazivom Modulars u zagrebačkoj TTF galeriji bila je postavljena od 17. veljače do 6. ožujka.

Iza Koprivničanke Antonele Fulir (25) prva je samostalna izložba u karijeri. Apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu primjenu modularnog principa u kreiranju tekstila za interijere prezentirala je na izložbi pod nazivom Modulars. Izložba u zagrebačkoj TTF galeriji bila je postavljena od 17. veljače do 6. ožujka.


“Autorica je osmislila i od netkanog tekstila izradila modul kojeg može varirati u veličini i boji. Module spaja bez korištenja metoda šivanja ili lijepljenja. Spajanjem većeg broja modula stvara monokromni ili polikromni tekstil za interijere geometrijskog uzorka i reljefne površine. Izloženi su uzorci netkanog tekstila od kojeg autorica izrađuje ručno rađeni tekstil, osnovni modul i uzorci tekstila nastali spajanjem više modula. Izradom izloženih dekorativnih jastuka, sjenila za rasvjetna tijela i tekstila za paravan, autorica je prezentirala neke od mogućih primjena kreiranog i ručno izrađenog tekstila u interijerima”, tim riječima Antonelinu izložbu komentirala je njezina mentorica izv. prof. art. Andrea Pavetić.

Antonela ističe kako je izrazito zadovoljna s time kako je izložba prošla, ali već je okrenuta budućnosti.

– Preda mnom je još mnogo izazova. Cilj mi je educirati se i usavršiti na svim poljima dizajna, meni potrebnim, kako bih razvila kvalitetne gotove proizvode te prezentirati svoj napredak i inovativnost u dizajnu – istaknula je ova apsolventica na smjeru Tekstilna tehnologija i inženjerstvo, modul Industrijski dizajn tekstila.

Nakon skorašnjeg završetka studija, dodaje, želja joj je najprije odraditi stručnu praksu.

Izloženi radovi s netom završene izložbe Modulars u Zagrebu // foto: privatna arhiva– S obzirom da imam afinitete prema dizajnu tekstila za interijere, voljela bih raditi u timu dizajnera tekstila tvrtke poput Ikee ili pokrenuti vlastiti biznis – otkrila je Antonela, koja je zadnja dva ljeta provela na work&travel (radi i putuj, op.a.) programu u Americi.

– Trenutačno sam u pripremama da predstojeće ljeto provedem na isti način dok još kao studentica za to imam prilike. Nešto konkretnije o čemu razmišljam je prijava za internship ili traineeship (stažiranje ili obuka, op.a.) – izjavila je mlada Koprivničanka.

Smatra da je umjetnost u Hrvatskoj cijenjena, ali zbog loše ekonomske situacije u državi sve to vrlo često ostane samo na “divljenju”.

– Prije 20 i više godina Hrvatska je imala razvijenu i relativno jaku tekstilnu industriju, no danas se od toga teško može živjeti – ističe ona.

Antonela nam je otkrila i ideju kojom bi podravska metropola dobila još urbaniji štih.

– Koprivnica je poznata kao grad bicikala. Stoga bih kao prvi korak njenoj urbanizaciji predložila postavljanje tekstilnih biciklističkih staza s fosforescentnim putokazima koji svijetle u mraku, prema prototipu kolegice Vanje Veselić. Sljedeći korak u nadogradnji projekta mogle bi biti sve popularnije tekstilne fasade kojima bi se na zanimljiv način riješio vizualni identitet zgrada kompleksa koprivničkog sveučilišnog kampusa koji je još u izgradnji – izjavila je koprivnička umjetnica.

Izloženi radovi s netom završene izložbe Modulars u Zagrebu // foto: privatna arhiva

Na izložbi od jastuka do lampi

Mlada Koprivničanka imala je dosad već nekoliko sudjelovanja na skupnim izložbama, a na svojoj prvoj samostalnoj izložila je uzorke netkanog tekstila, osnovnog modula i tekstila nastalog spajanjem više osnovnih modula, dekorativne jastuke Mono-Square, Poli-Square i Fade Away i podni jastuk Zig-Zag. Nadalje, posjetitelji su mogli vidjeti i stolnu lampu Squares, lampu Encircle, viseću lampu Rectangle, te paravan Intersections. Antonela je izložbu stvarala od 2013. do ove godine.

čitam...