14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
intervju

Mladen Kešer: Moji suradnici i ja spojit ćemo Koprivnicu sa Zagrebom, a na Piškornici će se naseliti ptice pjevice
M

Radi se o iznimnom izazovu da se bitno unaprijedi situacija u županiji koja živi u prividno stabilnim okolnostima u kojima, tobože, sve primjereno funkcionira, kaže Kešer.

Ne propustite

 

S Mladenom Kešerom, kandidatom za župana Koprivničko-križevačke županije, šefom županijskog SDP-a i načelnikom Kalnika, razgovarali smo o aktualnim županijskim temama poput obrazovanja, zdravstva, Podravke, brze ceste te njegovim motivima za kandidaturu.

Znamo da ste u politici preko 20 godina i mogli ste ležerno biti načelnik bez konkurencije. Što Vas je potaknulo da se kandidirate za župana?

Moja aktivna angažiranost u poslovima od javnog društvenog interesa datira iz moje mladosti. Smatram da sam dosegnuo životnu dob u kojoj imam s jedne strane akumulirano iskustvo vođenja lokalne zajednice temeljem volje birača koje nisam iznevjerio, a na drugoj strani imam dovoljno kreativne i pokretačke energije koje želim staviti u funkciju vođenja KKŽ-a na efikasniji način u odnosu na dosadašnje stanje. Premda se radi o iznimnom izazovu da se bitno unaprijedi situacija u županiji koja živi u prividno stabilnim okolnostima u kojima, tobože, sve primjereno funkcionira.

Međutim, ako KKŽ usporedimo s drugim razvijenijim sredinama, kao što je Međimurska, Varaždinska ili Istarska županija, onda uočavamo bitno zaostajanje u svim područjima. KKŽ ima komparativne osnove koje valja pretvoriti u konkurentske prednosti budući da ima najznačajniju prehrambenu industriju, međunarodno prisutnu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nažalost, zbog nebrige dosadašnjeg županijskog vodstva, ova industrija, Podravka, nije u dovoljnoj mjeri pokretač i zamašnjak ratarstva, govedarstva i osobito povrtlarstva. Tu postoje znatne neiskorištene mogućnosti. Prisutnost vrlo napredne farmaceutske industrije, uz koprivničku bolnicu, treba postati žarište oko kojega se okupljaju brojni domaći i inozemni ulagači koji donose nove tehnologije i proizvode, također od globalnog formata. Tu je ogroman prostor za razvoj.

Drugi je prevažni sektor obrazovanje u kojemu mislim ostvariti radikalni zaokret, počevši od osnovnih do srednjih škola jer i tu bitno zaostajemo u izgradnji, opremanju, kako fizičkom, tako i u kadrovskom u odnosu na druge županije, počevši od BBŽ. Nadam se da vas ne zamara, ako spomenem Piškornicu, koja postupno prerasta u europsku prijestolnicu otpada koja ugrožava sva vitalna okolišna dobra, od kojih su najdragocjeniji izvori pitke vode. Tu je nebriga dosadašnjeg vodstva županije dosegla kolosalne razmjere. Osim totalnog nepoduzimanja ili pokretanja primjerenog razvojnog ciklusa ove turobne destinacije, a za što su osigurana europska sredstva, postoje i druga, nečasna zbivanja, ali neću pretjerano o tomu brinuti. Za to postoje nadležne organizacije i tijela koja su već dobrim dijelom preuzela brigu. Ostaje nadanje da će se saznati istina te iznijeti pred narod koji zaslužuje znati tko je i u kolikoj mjeri odgovoran za to. Ukratko, namjeravam se pobrinuti da od ovog opasnog izvora okolišnog zagađenja postane suvremen, neškodljiv objekt po uzoru na najbolju europsku praksu. Ne znam jesam li možda pretjerao u iznošenju motiva koji me pokreću da se natječem za mjesto župana i da preuzmem odgovornost koordiniranja tima mojih kompetentnih suradnika.

Foto: Općina Kalnik
Mladen Kešer // Foto: Općina Kalnik
Što mislite što će se dogoditi s Podravkom? Nekad ste organizirali prosvjed kad se preseljavala Pekmezara iz Koprivnice? Jeste li spremi organizirati narod ako će se ići u prodaju?

Podravka je strašno važna industrija za našu zemlju, za našu županiju i za našu Koprivnicu. Ovaj sam problem prije nekoliko mjeseci apostrofirao jer sam imao osjećaj da će se početi događati ovo o čemu se danas počelo govoriti, „prodaja Podravke“. Ovdje politikantstvo i strančarenje prestaje. Podravci i Prigorci moraju stati u obranu svoje teško stečene imovine. Kao župan borit ću se institucionalno, neću pokorno šutjeti velikom gazdi Plenkoviću i HDZ- u. Dolaskom Plenkovića četiri puta zaredom u Koprivnicu bilo je jasno da se nešto dogovara, a to je očito bila prodaja Podravke. Kao župan sjest ću već idući mjesec s Vladom RH i ostalim vlasnicima Podravke mirovinskim fondovima i predstaviti im koncept razvoja Podravke i lokalne zajednice gdje neće netko biti oštećen, već, naprotiv, svi će imati novi profit, ali bit će zadovoljna i Podravina i Prigorje.

Prozvani Koren ne smije ništa govoriti jer mu je HDZ gazda, a Lacković je totalno nebitan. Gospođa Milodanović mora odstupiti s funkcije člana nadzornog odbora Podravke jer je sve znala što se događa i dogovara, a nije zastupala interese Podravine, već joj je bilo bitnije da prihoduje 10.000,00 kuna mjesečno. Takva politika mora se prekinuti i ne smije se voditi.

Jedan od najvećih problema Koprivničko-križevačke županije je zdravstvena skrb naših sugrađana. Što kao župan možete napraviti po tom pitanju?

Kad postanem župan, provest ću plan animiranja i zapošljavanja novih medicinskih kadrova i pobrinuti se da nijedno mjesto ne stoji upražnjeno. Naša je županija atraktivno mjesto za život, u srcu je Europe, i nije točno da mladi obrazovani ljudi ne bi mogli budućnost svojih obitelji ostvariti upravo u našoj županiji. To se odnosi na medicinske kadrove i također stručnjake iz drugih disciplina.

Premda je bolnica općenito vodeća medicinska institucija, u totalnom je bankrotu i zadužena preko 91.000.000,00 kuna i hitno treba novu sanaciju. Bolnica nema adekvatno izgrađen sustav prateće primarne zdravstvene zaštite. Taj je sustav opustošen, zapušten i nije na primjerenoj razini koju baš ova sudbonosna situacija pandemije zahtjeva. Zbog toga je bolnica često i preopterećena i možda je i to izvor zabrinjavajuće visokih, nepokrivenih rashoda. Znam da je situacija kritična s bolničkim financijama, ali, razumljivo, nemam potpuno precizan uvid.

S tim ciljem ću se zalagati i da se bitno unaprijedi zdravstveni sustav obiteljske medicine, dajući koncesije po kojima će biti popunjena sva mjesta domova zdravlja u županiji i jednako pokriveni svi dijelovi u smislu primarne zdravstvene skrbi. Jednostavnije rečeno, vratit ću doktore u ostavljene ordinacije.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija
Vaša zamjenica je Sandra Sinjeri, bivša ravnateljica Opće bolnice Koprivnica i zamjenica direktora KC Voda.

Uvijek sam se vodio načelom da moj uspjeh ovisi o kvaliteti suradnika. U tom području znat ću odabrati kvalitetne ljude i dati im povjerenje i samostalnost u vođenju poslova iz njihovog dosega odgovornosti. To uopće ne znači da ću prebacivati odgovornost na njih i skrivati se iza njihovih postupaka. Mislim da nećemo više gledati triler u kojemu glavni protagonist sebi isplaćuje nepripadnu dobit, a najodgovornija osoba u županiji to saznaje iz medija. Nemam namjeru tako postupati. Kolegica Sinjeri, koja je dokazani stručnjak, ima moje povjerenje i uvjerenje da će biti kvalitetna zamjenica. Ponavljam, oslanjat ću se na suradnike, ali neću bježati od odgovornosti koja pripada mjestu župana.

Što je s infrastrukturnim projektom povezivanja Koprivnice i Križevaca brzom cestom? Županijska vlast tvrdi da je projekt pred realizacijom.

Kao budući župan uspostavit ću suradnju s kolegama županima iz svih županija u kojima su spomenute prometnice. Smatram da ćemo zajednički uspjeti nametnuti ovu prevažnu temu izgradnje suvremenih brzih, nenaplatnih cesta kao prioritet središnjoj vlasti. Postoje za to sredstva, vidimo koliko se nazire u okviru Plana oporavka ili Sljedeće generacije. Svejedno kako se programi zovu, ali sredstva postoje. Ostaje do regionalnih vlasti, županijske razine, da se brinu o tomu kako bi se takvi projekti pokrenuli i ostvarili. Za to treba jako puno energije i truda da se postigne rezultat. Osjećam da imam takvu energiju i to mi daje snage da se nadmećem za ovu odgovornu dužnost. Moji suradnici i ja spojit ćemo Koprivnicu sa Zagrebom.

U vašem je programu uvođenje nove javne usluge u obliku županijskih prometnih linija?

Da, međusobne migracije unutar županije nisu razvijene. Nemaju baš svi stanovnici, a osobito stariji i nemoćni, vlastiti prijevoz. Uostalom, javni je prijevoz jedan od prioriteta na razini Europske unije iz niza razloga, jer je racionalniji, okolišno prihvatljiviji i društveno obazriviji u odnosu na potpuno privatni prijevoz. Smatram da ću ovime samo doprinijeti afirmaciji već odavno prisutnih spoznaja o potrebi javnih usluga u nizu područja kako bi se postigla socijalna harmonija i pravednost, da svi imaju mogućnost konzumiranja javnih usluga, bez obzira na imovinski status i položaj u društvu. Moje je načelo da smatram kako sam uspješno obavio javne poslove ako su posluženi najsiromašniji i najranjiviji u društvu. Mladi, zdravi i bogati lakše se snalaze i sami. Smatram da je načelo solidarnosti neiskorjenjivo u suvremenoj Europi i da je temelj njezine budućnosti.

U vašem je programu razvoj poljoprivrede, turizma, kako ćete to realizirati?

Dotakli smo već u prethodnom pitanju na koji način planiram aktivirati značajne komparativne prednosti i pokrenuti razvojni ciklus u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Postoje ogromna sredstva poticaja na nacionalnoj razini koja se isplaćuju i ne daju adekvatne rezultate. Budući da imam osobnih iskustava kao poduzetnik upravo u sektoru prehrambene industrije, opet ću pokrenuti svoje kolege župane da se založimo za preusmjeravanje takvih sredstava i vezanje uz konkretne projekte na regionalnoj i lokalnoj razini. Ako Podravka uvozi sirovinu iz drugih zemalja, pretpostavljam da je to zato što posluje na tržišnim načelima privatnog poduzetništva. Međutim, smatram da treba dozvati središnju državu da umjesto razbacivanja milijardama usmjeri sredstva prema konkretnim slučajevima povezivanja primarne proizvodnje i prehrambene industrije, da se ostvari efekt zapošljavanja i rasta proizvodnje umjesto nepotrebnog uvoza. Pa zar je normalno da mi uvozimo svinjsko meso iz Nizozemske i Njemačke, umjesto da prodajemo vlastite viškove pretvorene u proizvode sa znatnom dodanom vrijednošću. Znam da će vaš prigovor biti da se opet zadirem u domene koje su iznad mojih kompetencija, ali ponavljam, osoba sam koja zna okupljati ljude koji onda postaju organizirana skupina koja može utjecati na državne politike. To je sukladno mojem načelu, da pojedinac nije sveznajući i svemoguć, ali da se pravi lider dokazuje okupljanjem ljudi koji u pojedinim pitanjima znaju više od takvog lidera. Razvijena poljoprivreda i prehrambena industrija postat će onda automatizmom generatori atraktivne turističke ponude. To je već dulje vrijeme provjeren model u vodećim zemljama EU-a.

Foto: Facebook Mladen Kešer
Foto: Facebook Mladen Kešer
Što je s regionalnim centrom za gospodarenje otpadom u Koprivničkom Ivancu – Piškornica? Kako vidite taj projekt?

Rekli smo već: postat će objekt u koje će se naseliti ptice pjevice i saviti svoja gnijezda. Znam da to nimalo ne veseli dosadašnje i buduće kumove koji bi krčmili i ubirali, a ništa ostvarili, osim što su dovezli 600.000 tona otpada i naplatili preko 180.000.000,00 kuna, no danas na računu Piškornica nema ni 5.000.000,00 kuna, a nema ni opreme. Pitam se gdje su nestali ovi ogromni novci, u što su investirani? Snimit ćemo detaljno stanje i krenuti u realizaciju EU projekta na najvišim ekološkim standardima.

Što obećajete Podravcima i Prigorcima ako budete izabrani i kako obećano mislite ostvariti?

Moje je obećanje vrlo jednostavno. Što mislim, to govorim, što govorim, tako postupam. Bit ću odgovoran župan koji će obnašati ovu časnu dužnost s primjerenim dostojanstvom i efikasnošću. Bit ću prvi među jednakima za koje vjerujem da će biti najbolji mogući dostupni suradnici. Imam dokazanih iskustava u okupljanju, motiviranju i organiziranju suradnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×