najavio prijavu ministarstvu

Mladen Kešer želi povećati mirovine kroz razne mjere svoje stranke, zgrožen odbijenim prijedlogom o pomoći potrebitima

Kešer je također iskritizirao odluku ne uvažavanja prijedloga o financijskoj pomoći vijećnika potrebitima u ovom zimskom razdoblju. Radi se o iznosu od 500 kuna. 

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Mladen Kešer // Foto: Matija Gudlin

Tema današnje tiskovne konferencije Mladena Kešera kao predsjednika županijskog SDP-a bio je osvrt na odbijene amandmane na Županijskoj skupštini kod izglasavanja proračuna, te je pobliže predstavio plan SDP-a za povećanje mirovina sadašnjim i budućim umirovljenicima.

– Povećanje mirovina je bitna tema, a o kojoj će se raspravljati u subotu na glavnom odboru stranke. Mirovina nije socijalna pomoć ili milostinja, već je pravo utemeljeno na minulom radu. Naš cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za ostvarivanje tog cilja važno je realno planirati mirovinske izdatke, za koje nije realno očekivati da zbog ekonomskih i demografskih razloga padaju već da se planiraju minimalno na razini prosječnih izdataka u EU, što je za jedan posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj. Time bi se momentalno omogućio rast prosječnih mirovina za 300 kuna – priča Mladen Kešer.

Predložio je povećanje mirovina kroz razne mjere, pa je tako naveo uvođenja 10 posto dodatka na mirovinu za sve one koji u trenutku umirovljenja imaju 41 godinu radnog staža, povećanja izdvajanja za drugi mirovinski stup na 5,7 posto i uvođenje socijalne mirovine za one koji nemaju uvjete ostvarivanja mirovine te omogućavanje jednom partneru da koristi dio mirovine svog partnera kad on ode s ovog svijeta.

To sve zahtijevalo bi čak 3,5 milijarde kuna iz državnog proračuna što misle osigurati izdvajanjem jednog postotka PDV-a u mirovinski sustav.

Odbijeni amandmani također su bili tema današnjeg obraćanja javnosti.

– Jako mi je tužno što županijske službe ne rade svoj posao. Tajnica nam je trebala sugerirati eventualne pogreške da ih ispravimo, ali ja ne vidim nijedan tehnički nedostatak. Komentar ćemo tražiti od Ministarstva uprave da ono donese pravorijek na predložene amandmane SDP-a i Laburista. Amandmani su bili vrlo jasni, govorili su o razvoju poljoprivrede, o napretku, kako i na koji način zbrinuti o 1800 zahtjeva umirovljenika, kako riješiti problem voćara – izgovorio je Kešer.

Kešer je također iskritizirao odluku ne uvažavanja prijedloga o financijskoj pomoći vijećnika potrebitima u ovom zimskom razdoblju. Radi se o iznosu od 500 kuna.

– Htjeli smo senzibilizirati i vijećnike Županijske skupštine kako bi pomogli s jednokratnim iznosom ljudima kojima je pomoć potrebna. Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar jednostavno se oglušio na taj prijedlog. On ima puno veću naknadu. Takvih slučajeva ima u svakoj jedinici lokalne samouprave ima teških slučajeva. Ti ljudi zimu će dočekati bez prozora, drva, hrane – kazao je Kešer.